Μπλόκο στη CETA από τους Βαλόνους #skouries


Aπό την ΕΦ.ΣΥΝ.

charleroi
Η καταστροφική για πολλούς διατλαντική συμφωνία εμπορίου της Ε.Ε. με τον Καναδά, γνωστή ως CETA, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την συναίνεση της τοπικής Βουλής της γαλλόφωνης Βαλονίας, που αποτελεί μια από τις τρεις περιφέρειες του ομόσπονδου Βελγίου.

Οι υπουργοί εμπορίου της Ε.Ε. ήλπιζαν να υπογράψουν τη συμφωνία την Tρίτη, αλλά το «όχι» των Βαλόνων, θέτει εν αμφιβόλω επτά ετών διαπραγματεύσεις για την CETA.

Τι έχει γίνει; Η συμφωνία μπορεί να προχωρήσει μόνο με ομόφωνη απόφαση και των 28 μελών και ενώ ορισμένες χώρες προέβαλαν την τελευταία στιγμή ορισμένες ενστάσεις, το Βέλγιο είναι αυτό που εξελίσσεται σε μεγάλο εμπόδιο, λόγω του συντάγματος του.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στηρίζει την συμφωνία, αλλά δεν θα μπορέσει να την συνυπογράψει λόγω της αντίδρασης από τη βουλή της Βαλονίας- όπου την πλειοψηφία έχουν οι σοσιαλιστές- η οποία απεφάνθη ότι η συμφωνία δίνει υπερβολικές εξουσίες στις πολυεθνικές.

Ο Καναδάς φαίνεται να έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Ε.Ε. η συμφωνία, καθώς οι επίσημες διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο του 2014.

Μιλώντας ενώπιον των Βαλόνων βουλευτών χθες ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό δεν έκρυψε κάποιο εκνευρισμό:

«Εάν διαπιστωθεί σε μια -δυο εβδομάδες ότι η Ευρώπη είναι ανίκανη να υπογράψει μια προοδευτική συμφωνία με μια χώρα σαν τον Καναδά, τότε ποιος θα πιστέψει στο μέλλον ότι θα μπορεί να πετύχει κάποια συμφωνία (με την Ε.Ε.); Σε αυτή την μετά-Brexit κατάσταση, όπου προκύπτουν πολλά ερωτήματα για την χρησιμότητα της Ευρώπης, εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, τότε στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Οχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο ότι διαλέγει ένα δρόμο που δεν είναι παραγωγικός για τους πολίτες της ή τον κόσμο. Κι αυτό θα ήταν κρίμα»

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις της ηγεσίας της Ε.Ε. με τον Ντόναλντ Τουσκ να υποστηρίζει ότι τα «συναισθήματα και σύγχυση» για την CETA, αλλά και την TTIP  αποτελούν «τα καύσιμα των Ευρωσκεπτικιστών και των ριζοσπαστών».

Η Κομισιόν έχει ετοιμάσει μια διακήρυξη στην οποία αναφέρει ότι τα Ευρωπαϊκά κριτήρια για το περιβάλλον και την υγεία δεν πρόκειται να υπονομευτούν από τις συμφωνίες, αλλά δεν κατάφερε ούτε έτσι να πείσει τον πρωθυπουργό της Βαλονίας, Πολ Μανιέτ, που έχει υποσχεθεί να εμποδίσει το Βέλγιο να υπογράψει τη συμφωνία.

Ορισμένοι που είναι εξοικειωμένοι με το πολιτικό σύστημα του Βελγίου υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση να καταφέρει να παρακάμψει την απόφαση της Βουλής στη Βαλονία, στις συνομιλίες που θα γίνουν μεταξύ των τριών περιφερειών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την Δευτέρα.

Βέβαια, ακόμα κι εάν αυτό το εμπόδιο ξεπεραστεί, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί και από τις 28 κυβερνήσεις (27 εάν εξαιρεθεί η Βρετανία), αλλά αυτή τη φορά και από 10 εθνικά Κοινοβούλια μια πρωτοφανή απόφαση που πιθανό να επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Μέχρι τώρα τις αποφάσεις για την εμπορική πολιτική της Ε.Ε. τις ενέκριναν οι εθνικές κυβερνήσεις.

Στο εξής όμως θα υπάρχει προηγούμενο και όπως επεσήμανε ο Βρετανός βουλευτής των Εργατικών, Ντέιβιντ Μάρτιν «και η τελική συμφωνία της Βρετανίας με την Ε.Ε. θα πρέπει να εγκριθεί από 38 εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια. Και όπως είδαμε στο γαλλόφωνο Βέλγιο, η κοινή γνώμη στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ασταθής σε ότι αφορά στο εμπόριο, επομένως τους οπαδούς του Brexit τους περιμένει δυσάρεστη έκπληξη εάν περιμένουν  οι εταίροι μας να μας διευκολύνουν».


3 απαντήσεις στο “Μπλόκο στη CETA από τους Βαλόνους #skouries”

  1. ότι διαλέγει ένα δρόμο που δεν είναι παραγωγικός για τους πολίτες της ή τον κόσμο. Κι αυτό θα ήταν κρίμα»…..ακουτε τι λεει ? για ποιους πολιτες ρε ξεφτιλες ? για τη δικια σας τσεπη. για τους πολιτες θα μεινουν μονο τα αποβλητα….ουστ ρε χαμουρες..!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.