#skouries Oριακή ημερομηνία για τη μεταλλουργία flash smelting της Ελληνικός Χρυσός η 10η Οκτωβρίου


F3412A9A5688C67C8B7C2008D60B5CF2

Στις 5 Ιουλίου δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος “Συμμόρφωση προς την υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τμήμα Ε’) – Επιστροφή, κατά το άρθρο 102 ΚΜΛΕ, του υποβληθέντος με την υπ’ αριθ. πρωτ. 23506/22-12-2014 αίτηση της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, Προσαρτήματος «ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΑΛΚΟΥ, ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟΥ»”.

Kατά το άρθρο 102 παρ.1 του ΚΜΛΕ (Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών) που επικαλείται η ανωτέρω απόφαση:

“Ο εκμεταλλευτής πρέπει να υποβάλει για έγκριση την τεχνική μελέτη στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, πριν από την έναρξη των εργασιών που προβλέπονται σε αυτή.

Το χρονικό διάστημα για την έγκριση της μελέτης από την πιο πάνω Υπηρεσία, δεν μπορεί να ξεπερνάει τις εξήντα μέρες από την υποβολή της.

Σε περίπτωση, που η μελέτη κριθεί ανεπαρκής ή ανακριβής, τότε επιστρέφεται στον εκμεταλλευτή που μπορεί να την υποβάλει εκ νέου, αφού προηγούμενα η μελέτη συμπληρωθεί ή διορθωθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας που έχουν εγγράφως διατυπωθεί. Η προθεσμία για την έγκριση της μελέτης, στην περίπτωση αυτή, περιορίζεται σε τριάντα μέρες από την επανυποβολή της.”

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στην Ελληνικός Χρυσός στις 9 Ιουλίου και η δίμηνη προθεσμία που τέθηκε στην εταιρεία για να αποδείξει την εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου flash smelting έληξε στις 9 Σεπτεμβρίου. Ακριβώς τη μέρα λήξης της προθεσμίας, η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε την απάντησή της, η οποία αξιολογείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Αφήνουμε κατά μέρος τη θολούρα που προσπαθούν να δημιουργήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι υπάλληλοι της εταιρείας που, διαστρέφοντας τους νόμους, ισχυρίζονται άλλοτε οτι “υπάρχει έγκριση της μεταλλουργίας” και άλλοτε οτι “δεν απαιτείται”. Προκειμένου  να εγκριθεί η μελέτη, τα στοιχεία που υπέβαλε στις 9 Σεπτεμβρίου η εταιρεία πρέπει να απαντούν επαρκώς, ένα προς ένα, σε όλα τα τεχνικά και νομικά ζητήματα που θέτει η απόφαση του Υπουργείου.

screenshot-antigoldgr-org-2016-09-25-15-36-40 screenshot-antigoldgr-org-2016-09-25-15-38-33

Η νέα προθεσμία κατά τον ΚΜΛΕ, που έχει το Υπουργείο αυτή τη φορά, για να απαντήσει στην εταιρεία και είτε να εγκρίνει την τεχνική μελέτη ή να την απορίψει οριστικά είναι η 10η Οκτωβρίου. Άλλη παράταση δεν προβλέπεται από τον ΚΜΛΕ – άλλωστε η Ελληνικός Χρυσός και η κάτοχος της τεχνολογίας flash smelting, Outotec,  είχαν άπλετο χρόνο μέχρι σήμερα για να τεκμηριώσουν τη μέθοδο.

Υπενθυμίζουμε οτι, σύμφωνα με τον όρο Γ3 των από 10/2/2012 Εγκρίσεων Τεχνικών Μελετών Σκουριών και Ολυμπιάδας, η έγκριση της τεχνικής μελέτης της μεταλλουργικής μονάδας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική έγκριση του Επενδυτικού Σχεδίου κατά την έννοια του άρθρου 3 της σύμβασης μεταβίβασης των μεταλλείων. Χωρίς αυτήν, δεν υπάρχει “επένδυση” και θα  πρέπει να ανακληθούν όλες οι αδειοδοτήσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.

Τουλάχιστον αυτά λέει ο νόμος. Θα περιμένουμε τις κινήσεις του Υπουργείου.

 


2 απαντήσεις στο “#skouries Oριακή ημερομηνία για τη μεταλλουργία flash smelting της Ελληνικός Χρυσός η 10η Οκτωβρίου”

  1. Καλημέρα Παιδιά.
    Συνέστησα στον Πάνο να σας προσέξει (τα αιτήματά σας).
    Αν δε εισακουστεί η προτροπή μου… τότε θα πει ότι πάμε ξανά (και σύντομα) σε εκλογές…
    :)

  2. εσεις του antigold σας παρακαλω επειδη δεν εχω τουιτερ η f/b πειτε στους ηλιθιους της εταιρειας οτι ο θαλασσιος ιπποκαμπος ζει μονος και οχι σε αποικιες……αλλα τι περιμενεις απο ορνεα που εβαλαν ματια στη προτομη του αριστοτελη……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.