Γιατί λογοκρίθηκε η ανάρτηση των “Πολιτών Αριστοτέλη” για το flash smelting? #skouries


screenshot-www-facebook-com-2016-09-24-18-55-17

“Άνωθεν” παρέμβαση προς τον διαχειριστή του ιστολογίου “Πολίτες Αριστοτέλη”, που πρόσκειται στην Ελληνικός Χρυσός, φαίνεται οτι ήταν η αιτία της εξαφάνισης της ανάρτησης με τίτλο “ΤO FLASH SMELTING ΚΑΙ Η ΞΑΦΝΙΚΗ ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ “3 AND THE KOUKOS BAND””. Η εν λόγω ανάρτηση ανέβηκε το απόγευμα της Παρασκευής 23/9 αλλά ελάχιστοι πρόλαβαν να τη διαβάσουν γιατί μέχρι το επόμενο πρωί είχε κατεβεί. Το σχετικό link δεν οδηγεί πλέον πουθενά.

Από όσο μπορούμε να θυμηθούμε, το περιεχόμενο της λογοκριμένης ανάρτησης ήταν εν συντομία το εξής: Στις 5 Ιουλίου, που το ΥΠΕΝ επέστρεψε στην Ελληνικός Χρυσός την τεχνική μελέτη της μεταλλουργικής μονάδας flash smelting, εμείς (το antigoldgr.org) είχαμε γράψει οτι δεν υπήρχε καμμία περίπτωση η εταιρεία να απαντήσει ικανοποιητικά στο έγγραφο του Υπουργείου και οτι η αδυναμία της να δώσει απαντήσεις θα οδηγήσει σε κατάρρευση όλο το επενδυτικό σχέδιο. Η εταιρεία όμως απάντησε, στη λήξη της προθεσμίας (9 Σεπτεμβρίου), και έκτοτε εμείς δεν έχουμε γράψει κάτι σχετικό, πράγμα που – κατά τον ευσεβή πόθο του αρθρογράφου – σημαίνει οτι έχουμε χάσει τη μιλιά μας και δεν έχουμε πλέον τι να πούμε.

Κάτι περίεργο δεν υπάρχει εδώ; Δεν θα ήταν λογικό η Ελληνικός Χρυσός να ανακοινώσει πανηγυρικά οτι ανταποκρίθηκε στην υποχρέωσή της και έδωσε όλες τις τεχνικές απαντήσεις που ζητούσε η αρμόδια υπηρεσία; Οτι δηλαδή τεκμηρίωσε πλήρως την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου flash smelting στα συμπυκνώματα της Χαλκιδικής, αποστομώνοντας εμάς τους κακούς που εδώ και 4 σχεδόν χρόνια την κατηγορούμε για απάτη; Ομως καμία τέτοια ανακοίνωση δεν έγινε στις 9/9 και δυο εβδομάδες μετά που τόλμησε να το αναφέρει ο υπάλληλος-διαχειριστής του ιστολογίου, η μαμά-εταιρεία τον επανέφερε στην τάξη και το άρθρο το έφαγε το μαύρο σκοτάδι.

Δεν είναι το μόνο περίεργο. Από τις 5/7 που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση του Υπουργείου, η Ελληνικός Χρυσός συμπεριφέρεται σαν αυτή η απόφαση να μην υπάρχει! Καμμία επίσημη ανακοίνωση από τη διοίκηση της εταιρείας, κανένα σχόλιο στα blog των υπαλλήλων, καμμία δήλωση από τον – λαλίστατο συνήθως – διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλη Θεοδωρακόπουλο. Μετρημένες στα δάχτυλα αναφορές στα μέσα ενημέρωσης που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ελέγχονται από την εταιρεία.

Όσο για τα ξένα χρηματιστήρια, τους μετόχους και τους οικονομικούς αναλυτές, η Εdorado τους έχει κρατήσει στο απόλυτο σκοτάδι. Το παραμύθι που σερβίρει εκεί η εταιρεία είναι οτι “πήρε το πράσινο φως για να συνεχίσει” και οτι πλέον υπάρχει “εποικοδομητική συνεργασία και αλληλοκατανόηση” με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Όμως η απάντηση που έστειλε στον Υπουργό Πάνο Σκουρλέτη στις 9/9 ήταν προσβλητική και υβριστική και καθόλου ταιριαστή με το υποτιθέμενο “κλίμα συνεργασίας”. Η εταιρεία λοιπόν προσπαθεί να αποκρύψει από τους μετόχους της τα προβλήματα στην Ελλάδα παρουσιάζοντας μια εντελώς πλασματική εικόνα. Η “γραμμή” είναι οτι η επιστροφή της μελέτης μεταλλουργίας δεν έγινε ποτέ και δεν έχουν τίποτα να απαντήσουν και τίποτα να αποδείξουν. “Δεν υπήρξε” η απόφαση άρα “δεν υπήρξε” ούτε η απάντηση και κάθε αναφορά σε αυτήν πρέπει να εξαφανιστεί. Έτσι θα μπορούν να κάνουν τους ανήξερους προς τα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης αν υπάρξει οποιαδηποτε ανάκληση άδειας: “Μα γιατί μας κλείνουν, αφού έχουμε όλες τις άδειες;”. 

Μετά την εξαφάνιση του άρθρου για το flash smelting, είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Twitter  με τον διαχειριστή του blog των “Πολιτών Αριστοτέλη”, ο οποίος (αφού έφαγε την κατσάδα) προσπάθησε να απαντήσει στην ερώτηση: “γνωρίζουν οι επενδυτές της Eldorado Gold πως δεν υπάρχει άδεια μεταλλουργίας;”

Οι απαντήσεις του είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικές και έχουν σημασία γιατί ως γνωστόν το blog αυτό εκφράζει τις θέσεις της εταιρείας.

screenshot-twitter-com-2016-09-24-21-38-23

screenshot-twitter-com-2016-09-25-10-39-21

screenshot-twitter-com-2016-09-24-21-41-53

screenshot-twitter-com-2016-09-25-10-36-23

screenshot-twitter-com-2016-09-24-21-43-52

screenshot-twitter-com-2016-09-25-10-38-15

screenshot-twitter-com-2016-09-24-21-47-36

screenshot-twitter-com-2016-09-24-21-48-21  screenshot-twitter-com-2016-09-24-21-53-47

Μέσα σε 4 tweet, ο υπάλληλος μας είπε τα εξής εξωφρενικά πράγματα:

  • Υπάρχει άδεια για τη μονάδα μονάδα μεταλλουργίας (παρά το γεγονός ότι η τεχνική μελέτη έχει επιστραφεί δύο φορές στην εταιρεία ως ελλιπής και λανθασμένη) διότι αυτή περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 201745/2011!!!
  • Η τεχνική αδειοδότηση των βιομηχανικών μονάδων είναι κάτι περιττό και δεν θα έπρεπε να υπάρχει, ούτε θα έπρεπε οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου να ζητούν διευκρινίσεις επί των μελετών.
  • Το ΣτΕ έχει βγάλει απόφαση και για τη μεταλλουργία, άρα το θέμα έχει κλείσει. Πρόκειται για καθαρή διαστροφή της πραγματικότητας, αφού η απόφαση επιστροφής της τεχνικής μελέτης είναι ακριβώς σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, η οποία ανέπεμψε την υπόθεση πίσω στη Διοίκηση για “νέα νόμιμη κρίση”.

Με όλη αυτή την περίεργη επιχειρηματολογία η εταιρεία προσπαθεί ακόμα και τώρα να αποφυγει να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με τη μέθοδο μεταλλουργίας, αρνούμενη το δικαίωμα της Διοίκησης να ελέγχει τεχνικά τις μελέτες! Επί της ουσίας προσπαθεί με νομικίστικα κόλπα να πετύχει να θεωρηθεί “εγκεκριμένη” η μεταλλουργική μονάδα flash smelting, χωρίς ποτέ να έχει αποδείξει τεχνικά την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου. Και θεωρούμε βέβαιο οτι θα προσπαθήσει ξανά να το πετύχει αυτό μέσω του αγαπημένου “πλυντηρίου” όλων των παρανομιών της, δηλαδή του Συμβουλίου Επικρατείας.

Όλα αυτά θα τα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς στις 10 Οκτωβρίου λήγει η νόμιμη προθεσμία για την αξιολόγηση της απάντησης της εταιρείας από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η συνέχεια στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ λοιπόν, οπωσδήποτε πριν από τις 10 Οκτωβρίου!


Μία απάντηση στο “Γιατί λογοκρίθηκε η ανάρτηση των “Πολιτών Αριστοτέλη” για το flash smelting? #skouries”

  1. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή: πως η εταιρεία καθόλου δεν επιδιώκει να θεωρηθεί ως εγκεκριμένη η μέθοδος flash smelting (όπως η ίδια την πρότεινε στη ΜΠΕ με την απίθανη a la greka παραλλαγή της -την state of the art- για να πετύχει τότε την έγκριση του επειχειρηματικού της σχεδίου), αλλά πως θέλει με κάθε τρόπο να ξεχαστεί εντελώς και να εξαφανιστεί από κάθε συζήτηση το θέμα της δημιουργίας μεταλλουργικής μονάδας στο Στρατώνι. Και η όποια συζήτηση για την μέθοδο flash smelting δεν βοηθάει καθόλου επ’ αυτού. Εξ ου και το τράβηγμα του αυτιού και η εξαφάνιση της συγκεκριμένης ανάρτησης.
    Η εταιρεία έχει ήδη τις εγκρίσεις που της χρειάζονται -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ολυμπιάδα- ωστε να αρχίσει εκεί την παραγωγή συμπυκνωμάτων προς αποστολή στο εξωτερικό και δεν καίγεται καθόλου για εργοστάσιο μεταλλουργίας και τα συνοδά της: εργοστάσιο παραγωγής θειϊκού οξέος, νέο μεγαλύτερο λιμάνι στο Στρατώνι και άλλους τέτοιους μπελάδες. Και θα αρχίσει στην Ολυμπιάδα με την μέγιστη δυνατή σε όγκο εξόρυξη -όχι με την συμφωνηθείσα συντηρητική- και με την μέγιστη επίσης δυνατή παραγωγή συμπυκνωμάτων χρυσούχου αρσενοπυρίτη, γιατί αυτό της εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη πριν και μέχρι την όποια τυχόν θα μπορούσε να υπάρξει αρνητική γι’ αυτήν εξέλιξη στο μέλλον.
    Η Eldorado εξάλλου έχει άμεση ανάγκη να δείξει χειροπιαστά αύξηση της παραγωγής της σε χρυσό, γιατί είναι εκτεθειμένη πολλαπλά. Έκανε μια γεμάτη ρίσκα κίνηση πουλώντας παραγωγικά μεταλλεία στην Κίνα έναντι αγοράς ανέτοιμων για παραγωγή μεταλλείων στην γειτονιά μας (Ρουμανία και Σερβία) με μόνο κέρδος την αύξηση της κεφαλαιουχικής της επάρκειας, προς το παρόν τουλάχιστον και με ούριο μέχρι στιγμής άνεμο την ανεβασμένη τιμή του χρυσού. Σε καμία νομίζω περίπτωση δεν θα σπαταλούσε τώρα η Eldorado το εξοικονομηθέν κεφάλαιό της για να ασχοληθεί με μονάδες μεταλλουργίας, εργοστάσια θειϊκού οξέος και ανακαινίσεις λιμανιών. Και η γραμμή της θα είναι: “ή το flash smelting όπως το πρότεινα ή συνεχίζω με ότι έχω εγκεκριμένο”, όντας σίγουρη οτι θα γίνει αυτό που τώρα επιθυμεί, δηλαδή δεν θα εγκριθεί από το υπουργείο η a la greka μέθοδος flash smelting. Και θα ζήσουμε μετά εμείς καλά και η Eldorado καλύτερα.
    Το έχω ξαναγράψει: αν η Eldorado ήθελε μεταλλουργία στην Ελλάδα θα την πρότεινε να γίνει στις Σκουριές. Από την αρχή η πρότασή της για μεταλλουργία στο Στρατώνι με κύριο τροφοδότη τους πυρίτες της Ολυμπιάδας ήταν μια μασκαράτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.