Tουρκία: H κυβέρνηση απαγορεύει τις διαδηλώσεις εν’οψει της έγκρισης χρυσωρυχείου, η ακροδεξιά απειλεί #skouries #artvin


H κυβέρνηση της Τουρκίας χρησιμοποιεί τους νόμους “έκτακτης ανάγκης” που ενεργοποιήθηκαν μετά το πραξικόπημα για να απαγορεύσει τις διαμαρτυρίες ενάντια στην κατασκευή μεταλλείου χρυσού στην επαρχία Αρτβίν. Για επέμβαση “με υποστηρικτικά εργαλεία” σε περίπτωση οποιασδήποτε αναταραχής προειδοποιεί η τουρκική ακροδεξιά.

Police (Rear) stands guard by Environmental activists during a protest outside the premises of the Cengiz Holding conglomerate on February 17, 2016 in Ankara, to prevent a gold mine from being built in an ecologically pristine area in the Black Sea region, There has been a growing standoff over plans by the Cengiz Holding conglomerate to build the mine in the Artvin region on the Black Sea. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN
ΦΩΤΟ: Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του ομίλου Cengiz Holding στην Άγκυρα, στις 17 Φεβρουαρίου 2016, ενάντια στα σχέδια κατασκευής μεταλλείου χρυσού σε μια οικολογικά ευαίσθητη περιοχή στη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: Middle East Eye

Τη Δευτέρα, η επαρχία Αρτβίν στη Μαύρη Θάλασσα, απαγόρευσε “προληπτικά” τις δημόσιες διαδηλώσεις καθώς αναμένεται η δικαστική απόφαση για ένα νέο μεταλλείο χρυσού που οι αντίπαλοί του λένε ότι θα καταστρέψει το περιβάλλον. Οι πορείες και οι διαδηλώσεις απαγορεύονται για ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, η δυνατότητα να επιβληθεί απαγόρευση δόθηκε χάρη στην “κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” που ανακήρυξε η Τουρκική κυβέρνηση μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου.

“Προκειμένου να συνεχιστεί η παρούσα ειρηνική κατάσταση και να μη διαταραχτεί η δημόσια ειρήνη, όλες οι πορείες, συγκεντρώσεις, καθιστικές διαμαρτυρίες, διανομές φυλλαδίων και παρόμοιες δραστηριότητες απαγορεύθηκαν λόγω των βίαιων ενεργειών που μπορεί να λάβουν χώρα πριν, κατα τη διάρκεια ή μετά από αυτές”, αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη του Αρτβίν.

Οι προσπάθειες του επιχειρηματικού ομίλου Cengiz Holding να ξεκινήσει εξόρυξη στην τοποθεσία Τζεράτεπε του Αρτβίν έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, με επανειλημμένες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.

Η ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας ήταν η τελευταία στην υπόθεση ενάντια στην “Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων” του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Τουρκίας που είπε οτι η εξόρυξη στο Cerattepe είχε “εγκριθεί και επιτραπεί”.

Μια προσφυγή που κατατέθηκε από 751 πολίτες και 61 δικηγόρους, ζήτησε την ακύρωση αυτής της απόφασης. Η υπόθεση του Cerattepe έχει χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη περιβαλλοντική δίκη στην ιστορία της Τουρκίας.

Ωστόσο την Δευτέρα, σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι δικηγόροι των 751 εναγόντων αποχώρησαν μαζικά από την αίθουσα του δικαστηρίου, καταγγέλοντας οτι ο δικαστής δεν ήταν αμερόληπτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργατών Οικοδομής και Ξύλου το Μάιο, το Cerattepe “φιλοξενεί πάνω από 2.000 είδη χλωρίδας” καθώς και “ποικιλία άγριας ζωής και σημαντικούς υδατικούς πόρους, που απειλούνται από τα σχέδια εξόρυξης”.

“Αλλά ο αγώνας στο Cerattepe δεν είναι μόνο για να σώσουμε τα δάση, τα νερά και τις δουλειές των ανθρώπων στην περιοχή”, αναφέρει η ανακοίνωση. “Το να σώσουμε τα δάση σημαίνει να σώσουμε το κλίμα, για όλους εμάς και για τις μελλοντικές γενεές”.

Ο όμιλος Cengiz Holding διοικείται από τον Mehmet Cengiz που έχει πολύ στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας AKP και με τον πρόεδρο Ερντογάν προσωπικά. Ο Cengiz αναφέρεται και στις διαρροές του Παναμά, καθώς διαθέτει 6 off-shore εταιρείες.

Την Δευτέρα, μια τοπική ακροδεξιά οργάνωση έβγαλε ανακοίνωση στην οποία προειδοποιεί ότι “δεν θα επιτρέψει” να προκληθεί καμία αναταραχή από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές κατά την δικαστική διαδικασία.

Η οργάνωση προειδοποίησε οτι “ξένες δυνάμεις που διενεργούν όλων των ειδών τις κακόβουλες πράξεις ώστε η χώρα μας να πέσει σε χάος και να διαιρεθεί, χρησιμοποιούν τώρα το Cerattepe σαν δικαιολογία και προσπαθούν να προκαλέσουν τους αγνούς και αφελείς κατοίκους του Αρτβίν για να δημιουργήσουν ένα δεύτερο Πάρκο Γκεζί”.

Η ανακοίνωση προσθέτει οτι “σε περίπτωση που αυτοί οι άνθρωποι προκαλέσουν αναταραχή και επιθέσεις, θα φέρουμε μαζί μας τα “υποστηρικτικά εργαλεία” μας σαν μια απαραίτητη προφύλαξη”.

Οι διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί το 2013, στις οποίες τελικά εκατομμύρια τούρκων πολιτών κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στην κυβέρνηση, ξεκίνησαν όταν η αστυνομία διέλυσε μια καθιστική διαμαρτυρία ακτιβιστών που προσπαθούσαν να προστατεύουν έναν από τους τελευταίους πράσινους χώρους στην Κωσταντινούπολη.

Η δημόσια αγανάκτηση ξέσπασε ξανά όταν πάνω από 300 άνθρωποι πέθαναν μετά από έκρηξη σε ορυχείο στη δυτική πόλη Σόμα.

Σχετικά με το Αρτβίν δείτε επίσης:

Τουρκία: Σφοδρές συγκρούσεις κατοίκων που αντιστέκονται σε χρυσωρυχείο με την αστυνομία

Eμείς στέλνουμε από τη Θεσσαλονίκη την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους του Αρτβίν:

cczyfhnucaemjbh


Μία απάντηση στο “Tουρκία: H κυβέρνηση απαγορεύει τις διαδηλώσεις εν’οψει της έγκρισης χρυσωρυχείου, η ακροδεξιά απειλεί #skouries #artvin”

  1. 25 βγαινουμε 26 το κλεινουμε..!! ετσι κατερινα ? δικα σου λογια δεν ηταν ?….και μετα σελφι και καπουτσινο στα παρισια..εε???..αληθεια ..τα κακκουδια που παραθεριζες το καλοκαιρι δεν ειναι αυτα που ΥΠΕΓΡΑΨΕΣ να μπουν στο ταιπεδ ?..εε..??..αλλα ο.κ μας αφηνατε να διαδηλωσουμε στο βουνο..!! και τα χημικα ? γιατι ειμαστε ταραχοποια στοιχεια…εε? .. ο ερντογαν ομως ειναι ο κακος..εεε???……Υ.Γ..το πασοκ ειναι εδω ενωμενο δυνατο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.