Ολυμπιάδα εσωτερικού και Ολυμπιάδα εξωτερικού


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

olimp

Η Eldorado Gold ανακοίνωσε στις 7 Σεπτεμβρίου πως η παραγωγή χρυσού στην/από την Ολυμπιάδα προβλέπεται να γίνει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Βλέπε σχετικά:

http://www.ellinikoschrysos.gr/blog/2016/09/ellinikoschrysos-antistrofimetrisigiaparagogichryssou/

Εκείνο που δεν ανακοίνωσε είναι το πού ακριβώς θα γίνει η ανάκτηση του χρυσού (της Ολυμπιάδας) από το σχετικό συμπύκνωμα και με τη χρήση ποιας ακριβώς μεθόδου. Διότι επ’ αυτών υπάρχει ένα θέμα, σοβαρό μάλιστα.

Όπως είναι γνωστό η μόνη προταθείσα από την εταιρεία μέθοδος τελικής ανάκτησης του χρυσού της Ολυμπιάδας είναι η μεταλλουργική μέθοδος flash smelting -ακριβέστερα μια για πρώτη φορά επιχειρούμενη τροποποίηση της μεθόδου αυτής ωστε να συμπεριλάβει τους δυσκατέργαστους και με εξαιρετικά υψηλη περιεκτικότητα σε αρσενικό πυρίτες της Ολυμπιάδας- η εφαρμογή της οποίας, μαζί με άλλες επί μέρους τεχνικές πλευρές του όλου μεταλλευτικού-μεταλλουργικού σχεδιασμού, αποτελούν, σύμφωνα με την ΚΥΑ ΕΠΟ του 2011, “απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση και λειτουργία των έργων και βαρύνουν την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.”

Όπως είναι επίσης γνωστό η προταθείσα τροποποιημένη μέθοδος flash smelting, εκτός του οτι δεν είναι δοκιμασμένη διεθνώς υπό πραγματικές συνθήκες συνεχούς παραγωγής, έχει και πολλές επισφάλειες εξαιτίας ακριβώς της παρουσίας σε υψηλές συγκεντρώσεις του τοξικότατου αρσενικού στους πυρίτες της Ολυμπιάδας. Για το λόγο αυτό και επειδή η “Ελληνικός Χρυσός” δεν παρουσίασε μέχρι τώρα πειστικές αποδείξεις για την ασφαλή εφαρμογή της τροποποιημένης αυτής μεθόδου στα συγκεκριμένα να χρησιμοποιηθούν μίγματα μεταλλευμάτων, παρά τις πολλές και γεναιόδωρες ευκαιρίες και προθεσμίες που της δόθηκαν επί τούτου -και όλα αυτά είναι γνωστά επίσης- δεν έχει παρασχεθεί μέχρι τώρα από το αρμόδιο Υπουργείο η απαραίτητη σχετική αδειοδότησή της. Ακόμα όμως και στην υποθετική περίπτωση που, έστω και σήμερα, η εταιρεία παρουσιάσει κάποιες τέτοιες πειστικές αποδείξεις και λάβει αυθημερόν τη σχετική αδειοδότηση, δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια ο απαραίτητος χρόνος για την εγκατάσταση της μεταλλουργικής μονάδας flash smelting ωστε να υπάρξει επεξεργασία σ’ αυτήν του μεταλλευτικού συμπυκνώματος Ολυμπιάδας και ανάκτηση καθαρού χρυσού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: με ποια άλλη -και ασφαλώς μη νόμιμη, ως μη επιτρεπόμενη με βάση τους εντελώς περιοριστικούς όρους της ΚΥΑ ΕΠΟ του 2011- μέθοδο είναι δυνατό να παραχθεί χρυσός από το μετάλλευμα της Ολυμπιάδας πολύ σύντομα, κατά το πρώτο ήδη εξάμηνο του 2017;

Δυνητικά, ως απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, υπάρχει μία μόνο λειτουργική μέθοδος: με κυάνωση, με τη χρήση δηλαδή κυανιδίων, κατά παράβαση όμως στην περίπτωση αυτή του επίσης ρητού όρου της ΚΥΑ ΕΠΟ του 2011 που απαγορεύει τη μέθοδο της κυάνωσης για την παραγωγή χρυσού από τα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός στην ανατολική Χαλκιδική. Επειδή όμως μια τέτοια εμφανέστατη, αντιληπτή από όλους, και τους μη ειδικούς, κατάφωρη παραβίαση συμβατικών όρων δεν θα μπορούσε να είναι αυτό στο οποίο η εταιρεία θα βάσιζε την αναγγελία της για παραγωγή χρυσού από την Ολυμπιάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, απομένει ως μόνη πιθανή εξήγηση οτι η αναγγελία αυτή (που εκπορεύτηκε από τη μητρική Eldorado) ακριβολογεί μεν αλλά απευθύνεται σε άλλο κοινό, έξω από την Ελλάδα. Πράγματι, με τις άδειες που ήδη κατέχει η εταιρεία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα την παραγωγή χρυσοφόρων συμπυκνωμάτων από το μετάλλευμα της Ολυμπιάδας και την αποστολή τους στο εξωτερικό για την τελική ανάκτηση εκεί του εμπεριεχόμενου στα συμπυκνώματα αυτά χρυσού με τη μέθοδο της κυάνωσης.

Για την Eldorado και τους μετόχους της αυτή θα είναι πράγματι πρώτη παραγωγή χρυσού από την Ολυμπιάδα. Για όλους εμάς εδώ αυτή θα είναι η έναρξη φυγής στο εξωτερικό των χρυσοφόρων συμπυκνωμάτων Ολυμπιάδας, οπωσδήποτε όμως όχι η παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας.

Για τις πολλές άλλες μέχρι τώρα παρασπονδίες της Eldorado Gold/Ελληνικός Χρυσός βλέπε και:

https://www.thepressproject.gr/article/95397/Quo-vadis-Eldorado


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.