Ο εταιρείες χρυσού φοροαποφεύγουν στην Ελλάδα, αλλά και στον Καναδά #skouries


Διαβάστε το μεταφρασμένο άρθρο από  την εφημερίδα του Μοντρεάλ Le Devoir και ακολουθεί σχόλιο.

Το μεταλλείο Μαλαρτίκ του Καναδά δεν έχει πληρώσει ποτέ φόρο

Le Devoir | 26 Αυγούστου 2016 | Alexandre Shields |

image

Ένα από τα πιο σημαντικά μεταλλεία χρυσού στον Καναδά, το Μαλαρτίκ, δεν έχει πληρώσει ποτέ φόρο στις κυβερνήσεις του Κεμπέκ και του Καναδά. Επίσης δεν έχει πληρώσει ποτέ μεταλλευτικά τέλη (royalties) για τα τρία πρώτα χρόνια της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, αποκαλύπτουν τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στο Γραφείο Δημοσίων Ακροάσεων για το Περιβάλλον (ΒΑΡΕ).

Το BAPE επί του παρόντος αξιολογεί την επέκταση της εκμετάλλευσης του επιφανειακού μεταλλείου που βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή μέχρι το 2028. Σε αυτό το πλαίσιο, ο οργανισμός ζήτησε και έλαβε έναν πίνακα που “παρουσιάζει τη συνεισφορά του μεταλλείου Μαλαρτίκ στα έσοδα του Κεμπέκ και του Καναδά”.

Τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν από τη μεταλλευτική εταιρεία επιτρέπουν να πούμε ότι από την την έναρξη εκμετάλλευσης του χρυσοφόρου κοιτάσματος, δεν έχει πληρώσει φόρους. “Επί του παρόντος δεν πληρώνουμε κανένα φόρο επί των εσόδων, ούτε επαρχιακό ούτε ομοσπονδιακό, μια και η απόσβεση της αρχικής επένδυσης για την κατασκευή του έργου δεν έχει ολοκληρωθεί”, δικαιολογεί η εταιρεία στην απάντησή της προς το ΒΑΡΕ.

H εταιρεία δηλώνει οτι θα αρχίσει να πληρώνει φόρους, επαρχιακούς και ομοσπονδιακούς, “από το 2018”, δηλαδή επτά χρόνια μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος η οποία αρχικά επρόκειτο να τελειώσει το 2021. Από τη στιγμή που το μεταλλείο θα φτάσει στην “ωριμότητά” του, η εταιρεία εκτιμά πώς “ο συνολικός φόρος θα είναι άνω του 40%”.

Έσοδα δισεκατομμυρίων

Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο ΒΑΡΕ, το Μαλαρτίκ δεν έχει πληρώσει τέλη (royalties) για τα τρία πρώτα χρόνια της εκμετάλλευσης των μη ανανεώσιμων πόρων του μεταλλείου Αbitibi. Για τα έτη 2014 και 2015, τα τέλη ανέρχονται σε 15 εκατ. το χρόνο, δηλαδή συνολικά 30 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με ένα άλλο έγγραφο που υποβλήθηκε στο ΒΑΡΕ από το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, το Μαλαρτίκ έχει λάβει από το 2012 οικονομική ενίσχυση ύψους 200 εκατ. δολαρίων.

Τα στοιχεία της μεταλλευτικής εταιρείας αποκαλύπτουν επίσης ότι πάνω από 2,5 εκατ. ουγγιές χρυσού έχουν εξορυχθεί από την έναρξη της εκμετάλλευσης. Με βάση τη μέση τιμή της ουγγιάς την τελευταία πενταετία που δίνει το Bloomberg, που είναι πάνω από $ 1.300, μια ακαθάριστη αξία ύψους $ 3,25 δις χρυσού έχει εξορυχθεί από το μεταλλείο.

Επιπλέον, με το πρόγραμμα επέκτασης, το μεταλλείο πρόκειται να παράξει πάνω από 7,6 εκατ. ουγγιές συνολικά μέχρι το πέρας της εκμετάλλευσης. Ακόμα κι άν υποθέσουμε μια τιμή γύρω στα $ 1.000, δηλαδή μικρότερη από το μέσο όρο των 5 προηγούμενων ετών, η συνολική ακαθάριστη αξία του κοιτάσματος αγγίζει τα $ 7,5 δις.

Για τις οργανώσεις πολιτών του Κεμπέκ το οτι το Μαλαρτίκ δεν έχει πληρώσει κανένα φόρο από το 2011 είναι απλά “απαράδεκτο”.

Σημειώνεται οτι η μεταλλευτική εταιρεία από το ξεκίνημά της παραβιάζει πολλαπλά τους περιβαλλοντικούς νόμους, ειδικά σε σχέση με τη σκόνη που παράγεται από το μεταλλείο και τις υπερβολικές ανατινάξεις για την εξόρυξη του μεταλλεύματος.

________

ΣΧΟΛΙΟ: Σύμφωνα με άλλο άρθρο της Devoir (εδώ), η προτεινόμενη επέκταση που θα διπλασιάσει την έκταση του επιφανειακού μεταλλείου προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους. «Η στάση των κατοίκων απέναντι στο μεταλλείο έχει αλλάξει.  Πολλοί το ήθελαν το μεταλλείο το 2009. Ήταν χαρούμενοι με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε στην πόλη. Αλλά πολλοί σημερα λένε “Μας ξεγέλασαν. Δεν έπρεπε να έχει τόσες επιπτώσεις στην καθημερινή μας ποιότητα ζωής”».

Σχετικά με το μεταλλείο χρυσού Μαλαρτίκ δείτε οπωσδήποτε το δεύτερο μέρος του καταπληκτικού ντοκυμαντέρ της ΝΕΤ:

Το Μαλαρτίκ λοιπόν δεν έχει πληρώσει ποτέ φόρο. Τι σύμπτωση, ούτε η Ελληνικός Χρυσός.

Έχουμε γράψει παλαιότερα οτι η Ελληνικός Χρυσός, ο «μεγάλος επενδυτής» της Χαλκιδικής, δεν έχει πληρώσει ποτέ φόρο εισοδήματος αφού όλοι οι ισολογισμοί της των τελευταίων ετών παρουσιάζουν ζημίες. Η εταιρεία ισχυρίζεται οτι δεν πληρώνει φόρο γιατί δεν έχει ακόμα έσοδα, ωστόσο μόνο από την πώληση του χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη της Ολυμπιάδας εκτιμάται οτι έχει αποκομίσει ΚΕΡΔΟΣ της τάξης των € 250 εκατ. Διαβάστε σχετικά την καταγγελία για λαθραία εξαγωγή χρυσού και αργύρου από την Ελληνικός Χρυσός.

Έχουμε επίσης αναφερθεί  στο πώς η μητρική Eldorado “μεταφέρει” μέσω Ολλανδίας τα έσοδά της από την Ελλάδα στον φορολογικό παράδεισο των νήσων Μπαρμπέιντος. Ο ίδιος ο CEO της Eldorado έχει παραδεχθεί, με αφοπλιστική ομολογουμένως ειλικρίνεια, οτι “το 2017 που θα αρχίσει να έχει έσοδα η Ελληνικός Χρυσός, τότε η εταιρεία θα δρέψει τα οφέλη από την Ολλανδική φορολογική τεχνογνωσία” – με άλλα λόγια, τώρα ακόμα μας κλέβουν “λίγο” αλλά στο κοντινό μέλλον θα μας κλέβουν πολύ περισσότερο, ωστε τελικά να μη μείνουν παρά ψίχουλα για το Ελληνικό Δημόσιο. Νομότυπα πάντα.

Τελικά δεν είναι μόνο στην Ελλάδα και την Αφρική που οι μεγάλες – κατά κύριο λόγο Καναδικές – μεταλλευτικές εταιρείες αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους, αλλά ακόμα και στον ίδιο τον Καναδά. Οι πρακτικές της δημιουργικής λογιστικής είναι γνωστές: “Επενδύσεις” αστρονομικά υπερκοστολογημένες, “αποσβέσεις” που κρατούν για πάντα, έσοδα που δεν δηλώνονται, άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις και πάει λέγοντας. Στον Καναδά, όπως και στην Ελλάδα, τα “δισεκατομμύρια” που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από τη φορολογία της επιχείρησης είναι μια υπόσχεση για το μέλλον.

Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει οτι η υπόσχεση αυτή ποτέ δεν εκπληρώνεται και τα υποτιθέμενα έσοδα του δημοσίου διαβρώνονται από κάποια Ολλανδική ή Λουξεμβουργιανή ή Παναμέζικη “φορολογική τεχνογνωσία”. Στον Καναδά όπως και στην Ελλάδα και στην Αφρική.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.