ΕΝΑ ΕΥΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ #skouries


Από το ιστολόγιο vasilinos

arxaia-skouries-web

Μετά από πολύ μεγάλο αγώνα των κατοίκων, η αρχαιολογική υπηρεσία, το ΚΑΣ, αποφάσισε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 (δηλ. μετά από λίγες ημέρες), να έρθει στις Σκουριές να κάνει αυτοψία στους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε εν συνεχεία να λάβει την πιο σημαντική απόφαση, αν δηλ. θα διατηρηθούν αυτοί οι αρχαιολογικοί χώροι στη φυσική τους θέση ή θα μεταφερθούν. Οι κάτοικοι υπό αντίξοες συνθήκες δίνουν τιτάνιο αγώνα μαζί με έντιμους αρχαιολόγους, ώστε όλος αυτός ο αρχαιολογικός θησαυρός να παραμείνει στη φυσική του θέση, διότι μεταφέρει την ιστορία από την κλασική αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και αποτελεί προνομιακό πεδίο έρευνας, μοναδικό φορέα γνώσης για την αρχαία μεταλλουργική δραστηριότητα, και μας υπενθυμίζει την αδιαπραγμάτευτη υποχρέωσή μας, που πηγάζει από το άρθρο 25 του Συντάγματος και απαιτεί τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την ολιστική ανάδειξη των ιστορικών τοπίων.

Υπενθυμίζουμε ότι στην περιοχή των Σκουριών υπάρχει ολόκληρο δίκτυο αρχαιολογικών χώρων και αρχαίων οικισμών, που συνδέονται μεταξύ τους· «ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ», «ΚΑΣΤΕΛΟΥΔΙ», «ΚΑΣΤΕΛΙ», «ΚΑΜΗΛΑ», «ΝΤΑΜΠΙΖ», «ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ», «ΣΚΟΥΡΙΕΣ» κ.λ.π., και ενώ υπάρχει πλήθος αρχαιολογικών χώρων, με κτίσματα, αρχαίους οικισμούς, σημαντικά ευρήματα (αρχαίοι φούρνοι, πλυντήρια μεταλλουργίας, τριπτήρες, τεμάχια καμίνων κ.λ.π.). ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το από 8-5-2016 Υπόμνημα του Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης προς το Υπουργείο Πολιτισμού, που υπογράφεται από την δικηγόρο Ελεάννα Ιωαννίδου.

Η εταιρεία το 2013 κατέθεσε στις αρχαιολογικές υπηρεσίες έκθεση του αναπληρωτή Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Π. Φάκλαρη, ο οποίος βεβαίωσε ότι στην περιοχή υπάρχουν μόνο φρύγματα, κατάλοιπα των εκαμινεύσεων, σκωρίες χαλκού και ότι και αυτά μεταφέρθηκαν μάλιστα από αλλού. Και αυτό το βεβαίωσε, παρά το γεγονός ότι η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είχε απευθυνθεί με το από 30-1-2007 και με αρ.πρωτ. 1462 έγγραφό της προς το Δασαρχείο Αρναίας ( ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), και με το από 12-2-2007 με αρ.πρωτ. 681 επίσημο έγγραφο του Δασαρχείου Αρναίας κατέστη γνωστό ότι «οι σκωρίες» ήταν από τις Σκουριές και δεν μεταφέρθηκαν από αλλού (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).   Έτσι εκδόθηκε η υπ’αριθ. 1170/2013 απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, που έδωσε το “πράσινο φως” για να αρχίσει η ισοπέδωση ( ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ).

Εδώ, λοιπόν, ανακύπτει πλήθος εύλογων ερωτημάτων.

1) Το Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας, η Φιλοσοφική Σχολή, η Πρυτανεία, και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., δεν θα προστατεύσουν το κύρος τους; Δεν θα πάρουν θέση για την απαράδεκτη και αντι-επιστημονική συμπεριφορά του Π. Φάκλαρη; Δεν θα πάρουν θέση στην απάτη που προήλθε από έναν Καθηγητή του Αριστοτελείου; Μιλάμε για την πατρίδα του Αριστοτέλη. Εάν δεν πράξουν τα δέοντα (καθότι όπως αποδεικνύεται Εισαγγελείς υπάρχουν μόνο για τους καστανάδες της Αριστοτέλους), μήπως πρέπει να καταργήσουν την επωνυμία «Αριστοτέλειο»;

2) Ο Δήμος Αριστοτέλη, η δημοτική μας αρχή, οι δημοτικοί μας σύμβουλοι που τους επιλέξαμε στη θέση αυτή, με μοναδικό κριτήριο την προστασία αυτής της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, δεδομένης της απάτης και του κινδύνου που διατρέχει η πολιτιστική μας κληρονομιά, εν όψει της αυτοψίας του ΚΑΣ, δεν αισθάνονται να ορίσουν επειγόντως Δημοτικό Συμβούλιο και να λάβουν απόφαση ως Δήμος, ότι το συμφέρον του Δήμου μας είναι η διατήρηση των αρχαιολογικών αυτών χώρων στον φυσικό τους χώρο, και ότι αυτοί οι χώροι αποτελούν δίκτυο, το οποίο καταστρέφεται με τη μεταφορά του κεντρικού αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών; Δεν αισθάνονται την ανάγκη να δώσουν στην Επιτροπή του ΚΑΣ στις 5 Σεπτεμβρίου, μία απόφαση του Δ.Σ. με επίσημη θέση του Δήμου, ώστε να συμβάλουν θετικά;

Ζητάμε από ξένους να λάβουν απόφαση κι εμείς τελικά για τον τόπο μας συνεχίζουμε να δηλώνουμε «αναρμόδιοι»;

Τουλάχιστον εγώ ως πολίτης αυτού του Δήμου, έχω την υποχρέωση να πω σε αυτούς που ψήφισα, ότι παρακαλώ και απαιτώ να συνέλθει τάχιστα το Δ.Σ. και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων· και αυτό αποτελεί επίσης αίτημα και πολλών άλλων ευσυνείδητων κατοίκων, οι οποίοι με παρακάλεσαν να προβώ στην παρούσα υπόμνηση.

Υ.Γ.:  Η φωτογραφία στην αρχή της παρούσας ανάρτησης, ανήκει στο Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.