Η αυγουστιάτικη πανσέληνος και η καταστροφή της μαγείας της #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

PETS-FYSH-PARASKEYOYDH-12-PRAGMATA-POY-DEN-XEREIS-GIA-THN-PANSELHNO-FB

Γνωστός μου που επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων για να χαρεί μια ωραιότατα προγραμματισμένη μουσική εκδήλωση τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου, εξοπλισμένος με τα σχετικά για την καταγραφή του ήχου και των εικόνων, γύρισε απογοητευμένος. Όπως μου διηγήθηκε είχε την ατυχία να καθίσει μπροστά από δύο ενοχλητικότατους πολίτες που σ’όλη την διάρκεια της εκδήλωσης συζητούσαν συνεχώς ακουγόμενοι και από τους γύρω τους.

Προς μεγαλύτερη δε απογοήτευσή του, όταν θέλησε να ακούσει την άλλη μέρα το τι μαγνητοφώνησε από την εκδήλωση διαπίστωσε οτι εκείνο που καταγράφηκε ήταν κυρίως η συζήτηση μεταξύ των δύο εκείνων ενοχλητικών πολιτών, συζήτηση που μ’έβαλε και να την ακούσω. Την έγραψα και σας την παραθέτω γιατί νομίζω πως παρά το οτι ήταν εκτός τόπου και χρόνου, έχει όμως κάποιο ενδιαφέρον για τους τυχόν ενδιαφερόμενους με το θέμα που οι δυό ενοχλητικοί πολίτες συζητούσαν. Τα ονόματα των δύο συζητητών είναι βέβαια άγνωστα, αλλά και γνωστά να ήταν δεν έχει σημασία. Ας τους βαφτίσουμε λοιπόν Α τον ένα και Β τον άλλο. Τα ονόματα κάποιων άλλων που αναφέρθηκαν στον μεταξύ τους διάλογο, όπως και κάποιες άκομψες ματαξύ τους προσφωνήσεις, θα τα περικόψουμε εδώ γιατί δεν έχουν έτσι κι’ αλλιώς σημασία. Ιδίως οι τελευταίες είναι και αυτονόητες.

Α:

“Ρε …. κοίτα την πανσέληνο, σαν open pit στον ουρανό δεν είναι;”

Β:

“Τώρα μ’ αυτό που είπες μου ξύπνησες ρε …. όλες μου τις ανησυχίες. Και να σου πω την αλήθεια απορώ με το πόσο ευκολόπιστος είσαι στα όσα λένε οι μηχανικοί της εταιρείας. Πώς μπορείς να τους πιστεύεις; Αυτοί πληρώνονται από το Χρυσό. Τι θα πουν;

Γιατί δεν διαβάζεις λίγο τα όσα γράφει ο καθηγητής γεωλογίας …. και ο άλλος ο καθηγητής ο ….. στο … Εκτός από τη σκόνη που θα μας πνίξει, τα τοξικά δηλητήρια μέσα στα νερά μας, από την εξόρυξη θα κινδυνέψουν με αφανισμό και όλοι οι υπεδάφιοι οργανισμοί. Θα διαλυθεί όλο το οικοσύστημα μας. Δεν θα μπορούμε ούτε μπαξέδες να ‘χουμε.

Απορώ. Πώς μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος; Παιδιά έχουμε. Τι μέλλον τους ετοιμάζουμε; Τι τόπο θα τους παραδώσουμε;”

Α:

“Τελείωσες ρε ….; Προσωπικά απορώ με σένα που εμπιστεύεσαι τα όσα διαβάζεις απ’ αυτούς τους καθηγητές. Θέλεις να μου πεις ότι οι επιστήμονες της Ελληνικός Χρυσός είναι κακοί επιστήμονες επειδή αυτοί πληρώνονται από την εταιρεία, ενώ όσοι πανεπιστημιακοί είναι κατά της επένδυσης είναι καλοί επειδή πληρώνονται από το κράτος;

Ο…. γιατί πληρωνόταν τότε από τους έλληνες φορολογούμενους σαν καθηγητής γεωλογίας; Αναρωτήθηκες ποτέ; Αν έχει δίκιο αυτός ο άνθρωπος γιατί δεν έχουν κλείσει ακόμη οι πανεπιστημιακές σχολές γεωλογίας στην Ελλάδα; Να μην ξαναβγούν γεωλόγοι από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Να γλιτώσουμε και τα χρήματα που δίνονται γι’ αυτές τις σχολές, το διδακτικό προσωπικό και τα τροφεία των φοιτητών που φοιτούν σ’ αυτές τις σχολές.

Θα σου δώσω όμως ρε μ…. ένα μικρό παράδειγμα για να καταλάβεις εσύ πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεσαι με την επιχειρηματολογία που έχεις βασίσει σ’ αυτές τις απόψεις. Είναι σαν να έχεις έναν καθηγητή πανεπιστημίου της παιδιατρικής ή της καρδιολογίας, ο οποίος αρθρογραφεί εναντίον της εφαρμοσμένης ιατρικής στην κοινωνία ή να αρθρογραφεί εναντίον όλων των εγχειρήσεων επειδή όντως κάποιες εγχειρήσεις έχουν μεγάλο ρίσκο για τη ζωή των ασθενών. Τι θα πείς αν ακούσεις έναν πανεπιστημιακό γιατρό να πρωταγωνιστεί εναντίον της εφαρμοσμένης ιατρικής και όλων των επεμβάσεων; Δεν θα σε προβληματίσει αρνητικά η περίπτωση του; Δεν θα ελέγξεις περισσότερο την επιστημονική ορθότητα των όσων υποστηρίζει; Ας μην το κουράζουμε, γιατί για να χαλαρώσουμε ήρθαμε.

Κάπως έτσι ρε μ…. φτάσαμε στην χρεωκοπία την πολιτική, την κοινωνική και τέλος-τέλος στην οικονομική. Και σκέψου άλλη φορά πριν υιοθετήσεις αυτά που διαβάζεις, αν αυτός ο καθηγητής πληρώνεται για να γράφει αυτά που γράφει, ή πάσχει από κάποιας μορφής ψυχασθένεια και διχοτόμηση της προσωπικότητας του. Με τη λογική τέτοιες συμπεριφορές φίλε μου δεν στέκονται, εκτός και αν είσαι ή παριστάνεις τον αφελή.”

Β:

“Κάτσε ρε μ…. , δεν μου τα λές καλά. Εγώ δεν είπα ποιός είναι καλός και ποιός κακός επιστήμονας με βάση το αν τον πληρώνει η εταιρεία ή αν είναι ή ήταν κάποτε δημόσιος υπάλληλος, αλλά με βάση το τι λένε και αν αυτά που λένε έχουν βέβαια κάποια επιστημονική βάση. Εσύ είσαι έτοιμος να πεις κάτι γι’ αυτό; Έχεις τα φόντα να συζητήσεις και να κρίνεις τις δυο απόψεις ή ακούς και πιστεύεις μόνο ο,τι και όσα λένε οι επιστήμονες που πληρώνονται από την εταιρεία;

Και δεν απάντησες στο ερώτημα που ο ίδιος μόλις έθεσες: πες μου λοιπόν εσύ που ξέρεις και έχεις αναρωτηθεί, γιατί ο …..πληρωνόταν από τους έλληνες φορολογούμενους σαν καθηγητής γεωλογίας; Γιατί; πες μου εσύ. Επίσης ρε …..έχω ακούσει πως οι σχολές γεωλογίας δεν προορίζονται για να βγάζουν γεωτρυπανιστές και ασχολούμενους μόνο με τα μεταλλεία και τα ορυχεία. Έχω ακούσει πως η γεωλογία έχει πολύ ευρύτερο επιστημονικό πεδίο και επίσης πως εξαιρετικές σχολές γεωλογίας και γεωλόγους έχουν και χώρες όπου δεν υπάρχει ούτε υποψία μεταλλείου, όπως η Ολλανδία ας πούμε.

Σκέψου για παράδειγμα ρε …. το πρόβλημα που έχουμε στη Στρατονίκη με τις καθιζήσεις. Στον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο η μεθοδολογία προσέγγισης και επίλυσης τέτοιας φύσεως προβλημάτων είναι γνωστή. Απαιτείται τεχνικογεωλογική μελέτη, υδρογεωλογική μελέτη, γεωτεχνική μελέτη και στατική μελέτη, για τις οποίες η δαπάνη εκτιμάται ότι δύναται να ανέρχεται στις 250.000€. Πές μου τώρα εσύ, αυτοί που θα κάνουν την τεχνικογεωλογική μελέτη, την υδρογεωλογική μελέτη, τη γεωτεχνική μελέτη τι σκ… θα είναι αν δεν είναι γεωλόγοι βγαλμένοι από γεωλογικές σχολές, όχι κοιτασματολόγοι αναγκαστικά που εσύ νομίζεις πως μόνο αυτοί χρειάζονται για να δικαιολογείται η ύπαρξη ενός γεωλογικού τμήματος.

Και κάτι άλλο ρε ….. Αυτοί οι καθηγητάδες δεν αρθρογραφούν εναντίον όλων των εξορύξεων. Με τις δικές μας ασχολούνται και με κάτι παρόμοιες σαν τις δικές μας. Δηλαδή, εσύ ρε ….. τι νομίζεις, οτι δεν θα έχει δικιο ένας γιατρός που θα τα βάζει με όσους γιατρούς κάνουν παράνομες μεταμοσχεύσεις οργάνων, επειδή όντως πολλές τέτοιες μεταμοσχεύσεις γίνονται έτσι κι’ αλλιώς και κάποιες έχουν μεγάλο ρίσκο για τη ζωή των ασθενών; Και θα σε προβλημάτιζε αρνητικά δηλαδή η περίπτωσή του;

Ακόμα ρε …. να σου θυμίσω πως αυτός ο μυστήριος καθηγητής δεν είναι ο μόνος από το ΑΠΘ που τα βάζει με την εταιρεία μας. Ολόκληρη η αρμόδια για τέτοια θέματα επιτροπή του ΑΠΘ ομόφωνα είπε ΟΧΙ στη εξόρυξη στις Σκουριές, αν το θυμάσαι. Εμείς θα μείνουμε στον ένα μόνο που μπορεί πράγματι να είναι και κομμάτι ψυχασθενής και με διχασμένη προσωπικότητα και αφελης;

Και που όπως λες μπορεί και να πληρώνεται καλύτερα από ό,τι πληρώνουμε εμείς τους δικούς μας καθηγητές, οι οποίοι ρε …. για πες μου αλήθεια γιατί δεν μιλάνε καθόλου; Τόσα τους δίνουμε. Αυτοί κι’αν τα τσεπώνουν τζαμπατζίδικα. Άχνα δεν βγάζουν οι ….. για να υποστηρίξουν την εταιρεία.”

Α:

“Λες ….ες. Ο καθηγητής αυτός γεωλογίας κορόϊδευε τόσα χρόνια το δημόσιο και τους έλληνες φορολογούμενους. Δίδασκε γεωλογία χωρίς να διδάσκει κοιτασματολογία. Μπαχαλάκηδες έβγαζε δηλαδή, όχι γεωλόγους. Και η ανευθυνότητά του είναι ολοφάνερη από το οτι δεν υποστηρίζει την εταιρεία, τι άλλη απόδειξη θες γι’ αυτό;

Για το άλλο που λες, για τους γιατρούς: θα σου πω ρε …. το παράδειγμα ενός διάσημου καθηγητή ιατρικής και πολλών υποστηρικτών της μεθόδου του που είχαν βρεί έναν καταπληκτικό τρόπο να απαλλάξουν την ανθρωπότητα από ηλίθιους και εγκληματίες με μια απλή επέμβαση που έκαναν στον εγκέφαλο και έβγαζαν ένα κομματάκι του. Η μέθοδος μάλιστα είχε χαρκτηριστεί και ως στεϊτ οφ δε αρτ ή κάπως έτσι. Ε λοιπόν που πέσανε απάνω τους ρε …. κάτι άλλοι εξυπνάκηδες καθηγητές ιατρικής να τους φάνε και πες πες κατάφεραν οι …. να δυσφημίσουν την πολύ απλή και χρήσιμη αυτή χειρουργική επέμβαση τόσο που στο τέλος απαγορεύτηκε. Αν δεν είχε γίνει αυτό ο καθηγητής γεωλογίας που λέγαμε θα είχε υποβληθεί στην επέμβαση αυτή και τώρα θα ήταν υποστηρικτής της εταιρείας.

Εγώ επίσης ρε …. αν θες να ξέρεις δεν θα πλήρωνα ούτε ένα ευρώ ως φορολογούμενος πολίτης για να υπάρχει γεωλογικό τμήμα στη χώρα μου που δεν θα είχε ως αποκλειστικό σκοπό την υποστήριξη των εταιρειών εξόρυξης. Όσο γαι την Ολλανδία και τις σχολές γεωλογίας εκεί, ξέχασες οτι ένα από τα κύρια μαθήματά τους είναι η διδασκαλία της ολανδικής φορολογικής τεχνογνωσίας, μάθημα που έχει άμεση σχέση με τον εξορυκτικό κλάδο και τα μεταλλεία στις μπανανίες. Το άκουσα να το λέει ο δικός μας ο Μεγάλος από τον Καναδά.

Για τους δικούς μας καθηγητές και την σιωπή τους να σου εξηγήσω: Αυτοί ρε …. είναι σοβαροί άνθρωποι, κοιτάνε τα μαθήματά τους και μόνο. Τι νομίζεις δηλαδή, επειδή εμείς τους ενισχύουμε όσο μπορούμε αυτοί θα παραβούν τις αρχές τους και θα αρχίσουν την προπαγάνδα υπέρ μας; Αυτό αποκλείεται. Δεν θα το έκαναν ποτέ. Ακόμα και αν είχαν επιχειρήματα.”

Και στη συνέχεια ακούγονται πολλές φωνές μαζί:

“Θα σκάσετε επιτέλους ρε …. εκεί πίσω;”


3 απαντήσεις στο “Η αυγουστιάτικη πανσέληνος και η καταστροφή της μαγείας της #skouries”

  1. “…θα σου πω ρε… το παράδειγμα ενός διάσημου καθηγητή ιατρικής και πολλών υποστηρικτών της μεθόδου του που είχαν βρεί έναν καταπληκτικό τρόπο να απαλλάξουν την ανθρωπότητα από ηλίθιους και εγκληματίες με μια -απλή- επέμβαση” που έκαναν στον εγκέφαλο και έβγαζαν ένα κομματάκι του… Η μέθοδος μάλιστα είχε χαρκτηριστεί και ως στεϊτ οφ δε αρτ ή κάπως έτσι. Ε λοιπόν που πέσανε απάνω τους ρε… κάτι άλλοι εξυπνάκηδες καθηγητές ιατρικής να τους φάνε και πες πες κατάφεραν οι… να δυσφημίσουν την πολύ απλή και χρήσιμη αυτή χειρουργική επέμβαση…”
    No comment…

  2. έχω διαβάσει στους “πωλητές Αριστοτέλη” μια πολύ πειραγμένη παραλλαγή της παραπάνω συζήτησης.
    http://politesaristoteli.blogspot.gr/2016/08/skouries_22.html
    Ήταν και άλλοι φαίνεται που την άκουσαν και έγραψαν μετά όσα θυμούνταν και όπως τους συνέφεραν.

  3. ενδιαφέρον,αλλά αν δέχονται ή δεν δέχονται οι καθηγητές τις επιπτώσεις, ως κομμάτι τις επιστήμης τους, είναι άσχετο με το αν τις δέχεται ο κόσμος .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.