Κόκκινη μεταλλευτική λάσπη έθαψε ένα χωριό στην Κίνα #skouries


red-mud-az-china-copy

Έχει καταντήσει κοινότυπος ο τίτλος του άρθρου γιατί αυτού του τύπου οι καταστροφές συμβαίνουν κυριολεκτικά κάθε λίγο και λιγάκι. Όχι μόνο στην Κίνα και τη Βραζιλία αλλά και μέσα στην καρδιά του “προηγμένου” δυτικού κόσμου, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, αλλά και στη Σουηδία και την Ισπανία και την Ουγγαρία. Μάλιστα, δύο χρόνια μετά τη μεγάλη καταστροφή από τη ρήξη του φράγματος αποβλήτων του μεταλλείου Mount Polley στον Καναδά (5/8/2014), η “επετειακή” αρθρογραφία προειδοποιεί οτι το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο δεν εξασφαλίζει οτι παρόμοιες καταστροφές δεν θα ξανασυμβούν. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, η Eldorado Gold προσπαθεί να πάρει Άδεια Εγκατάστασης για τρία (3) τεράστια φράγματα μεταλλευτικών αποβλήτων, δυο στις Σκουριές και ένα στον Κοκκινόλακκα, δίπλα στο Στρατώνι και πάνω σε ένα επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα!

Αυτή τη φορά η καταστροφή ήταν στην Κίνα. Σύμφωνα με το ιστολόγιο AZ China, το φράγμα τελμάτων ενός εργοστασίου αλουμινίου στο Luoyang, επαρχία Henan, έσπασε στις 8 Αυγούστου, εξ’αιτίας μιας κατολίσθησης. Οι τοπικές εφημερίδες αναφέρουν οτι το φράγμα έσπασε ξαφνικά και ιζήματα μαζί με βράχια από την κατολίσθηση silt πήραν την κατηφόρα. Το χωριό, που έχει περίπου 300 κατοίκους, καλύφθηκε πλήρως αλλά κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε γιατί έγινε έγκαιρη εκκένωση. Προκλήθηκε τεράστια ζημιά στην αγροτική γη και το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής. Αναφέρθηκε οτι το φράγμα συγκρατούσε περίπου 2 εκατ. τόνους κόκκινης λάσπης και είχε μήκος περίπου 1,5 χιλιόμετρα. Πρόκειται δηλαδή για ένα φράγμα ανάλογο με αυτό που είχε σπάσει το 2010 στην Ουγγαρία,

Το εργοστάσιο είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2005, ενώ ήταν στις ειδήσεις το 2012 επειδη κατασκεύαζε παράνομα το φράγμα τελμάτων. Οι κάτοικοι τότε ανησυχούσαν οτι δεν υπήρχαν επαρκή μέτρα ασφαλείας. Όπως αποδείχθηκε, είχαν δίκιο.

Πηγή: AZ China

ΔΕΙΤΕ το χρονολόγιο των καταστροφικών αστοχιών σε φράγματα μεταλλευτικών αποβλήτων από το WISE Uranium Project.

 


Μία απάντηση στο “Κόκκινη μεταλλευτική λάσπη έθαψε ένα χωριό στην Κίνα #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.