Αρχική Απόψεις & Σχόλια Η εικονική πραγματικότητα της Eldorado #skouries

Η εικονική πραγματικότητα της Eldorado #skouries

2
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Eldorado φαίνεται να έχει ξεμείνει από επιλογές. Το μοναδικό «όπλο» που της έχει απομείνει είναι η εκμετάλλευση της οικονομικής κρίσης και της αγωνίας των ανθρώπων για δουλειά. Τα απανωτά προπαγανδιστικά δημοσιεύματα δείχνουν ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ξανά «κλίμα» για τη «μεγάλη επένδυση» που δήθεν έχει «όλες τις άδειες» για να συνεχίσει. Το ζήτημα είναι οτι αυτό το παραμύθι μπορεί ενδεχομένως να γίνει πιστευτό στην Ελλάδα όπου η εταιρεία ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης. Στα χρηματιστήρια του εξωτερικού όμως;

eldorado skouries

της Μαρίας Καδόγλου / Τhe Press Project

Σε άρθρο με τίτλο «Eldorado Gold – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα αποτελέσματα 2ου τριμήνου 2016» [1], το επενδυτικό site Seeking Alpha αναφέρεται στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία στις 28 Ιουλίου [2]. Στο άρθρο αναφέρονται τα εξής:

«Tα έργα στην Ελλάδα (Ολυμπιάδα, Σκουριές) προχωρούν θετικά από τότε που η εταιρεία έλαβε την έγκριση για την Τεχνική Μελέτη των Σκουριών, στις 9 Μαΐου, και αυτή η απόφαση σε συνδυασμό με την προγενέστερη άδεια δόμησης οδήγησε την εταιρεία στην απόφαση να ξαναρχίσει τις εργασίες στο μεταλλείο».

Έτσι παρουσίασε την κατάσταση της στην Ελλάδα η Eldorado στο δελτίο τύπου της 28ης Ιουλίου και στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές την επόμενη μέρα. Αυτά είναι που η εταιρεία επιθυμεί να γνωρίζει το επενδυτικό κοινό. Οτι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην Ελλάδα και το επενδυτικό της πρόγραμμα προχωράει κανονικά προς το στόχο της πρώτης παραγωγής συμπυκνωμάτων από το μεταλλείο Ολυμπιάδας στις αρχές του 2017. Επίσης, κατά την εταιρεία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη Ρουμανία και η μόνη σκιά ανησυχίας προέρχεται από την αυξηση του πολιτικού ρίσκου στην Τουρκία λόγω του πρόσφατου αποτυχημένου πραξικοπήματος. Μετά την πώληση των τεσσάρων μεταλλείων στην Κίνα, τα μόνα παραγωγικά μεταλλεία χρυσού της  Eldorado είναι τα δύο στην Τουρκία (Kisladag και  Efemcukuru). Η ανησυχία για διαταραχή της παραγωγής εκεί αποτυπώθηκε και στην τιμή της μετοχής, ωστόσο εκτιμάται οτι η Eldorado θα «επιβιώσει» των γεγονότων στην Τουρκία [3].

Η πραγματικότητα βέβαια είναι αρκετά διαφορετική από την ανέφελη εικόνα που έδωσε για την εταιρεία του ο CEO της Eldorado κ. Πολ Ράιτ. Στη Ρουμανία, μια δικαστική απόφαση στις 22 Ιουλίου σταμάτησε τις προπαρασκευαστικές εργασίεςγια το φράγμα αποβλήτων του μεταλλείου Certej [4]. Η εταιρεία αψήφησε επιδεικτικά την απόφαση και συνεχίζει τις εργασίες [5], έχει δε το θράσος να το δηλώνει κιόλας στο επίσημο δελτίο τύπου. Στην Ελλάδα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος στις 5 Ιουλίου, επεστράφη στην εταιρεία ως ελιππής και λανθασμένη η Τεχνική Μελέτη της μονάδας μεταλλουργίας χαλκού-χρυσού και κατά δήλωση του ίδιου του Υπουργού, «αναμένουμε εντός διμήνου να δοθούν σοβαρές εξηγήσεις»[6]. Και οι δυο αυτές εξελίξεις θα έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί στα χρηματιστήρια, ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν τοποθετώντας τα χρήματά τους στην Eldorado. Οι σχετικοί κανονισμοί των χρηματιστηρίων Τορόντο και Ν. Υόρκης είναι ιδιαιτερα αυστηροί και η Eldorado μάλλον τζογάρει επικίνδυνα αποκρύπτοντας σημαντικές πληροφορίες από τους επενδυτές.

Για τη Ρουμανία, πιθανόν να υπάρχει η βεβαιότητα (πώς άραγε;) ότι κάποια  νεότερη δικαστική απόφαση θα επιτρέψει την επανέναρξη των εργασιών που, όπως φαίνεται, θα συνεχίζονται παράνομα μέχρι τότε. Η εμπλοκή θα ξεπεραστεί και θα είναι σα να μην υπήρξε ποτέ. Έτσι η εταιρεία θα «επιβιώσει» και των προβλημάτων στη Ρουμανία.

Αλλά θα «επιβιώσει» της Ελλάδας;

Αυτή τη φορά καμία προσφυγή στο ΣτΕ δεν πρόκειται να «σώσει» την Eldorado, βγάζοντας την από την υποχρέωση να αποδείξει οτι η μεταλλουργία, δηλαδή η παραγωγή καθαρών μετάλλων που υποσχέθηκε και για την οποία έλαβε περιβαλλοντική έγκριση, μπορεί πράγματι να υλοποιηθεί. Από τους δύο μήνες της δίμηνης προθεσμίας έχουν απομείνει μόλις 25 μέρες και τα πράγματα, από νομικής πλευράς, είναι ξεκάθαρα: αδυναμία της εταιρείας να τεκμηριώσει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου flash smelting οδηγεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε ανάκληση της απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΚΥΑ 201745/2011), των εγκρίσεων τεχνικών μελετών και όλων των λοιπών αδειών και εγκρίσεων. Είναι αυτό κάτι που μπορεί να αποκρυβεί από τους μετόχους και να περάσει «σα να μη συνέβη»; Αν ανησύχησαν από μια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, θα έχαναν τον ύπνο τους αν γνώριζαν τι συμβαίνει εδώ.

Για την Εldorado, η Ελλάδα ως χώρα έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα από την Τουρκία. Και αυτό γιατί τα δύο προγράμματα χρυσού, Σκουριές και Ολυμπιάδα, αντιπροσωπεύουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πολυτίμων μετάλλων που διαθέτει η εταιρεία, της τάξης των 35 δις δολαρίων και φυσικά το μεγαλύτερο μέρος της μελλοντικής της παραγωγής [7].

Μόνο από την Ολυμπιάδα, η Eldorado υπολογίζει να έχει μέχρι το 2020 παραγωγή 123.420 ουγγιών χρυσού το χρόνο. O καθαρός χρυσός όμως δεν θα παραχθεί στην Ελλάδα αλλά σε κάποια μεταλλουργία της Κίνας. Χωρίς εγχώρια μεταλλουργία, τα πολύτιμα μέταλλα θα εξάγονται με τη μορφή ακαθάριστων προϊόντων (συμπυκνωμάτων) και δεν θα φορολογούνται στην Ελλάδα. Τελικά από τον πλούτο της Χαλκιδικής, η Ελλάδα δεν θα εισπράξει παρά ένα ασήμαντο φιλοδώρημα. Το κόστος παραγωγής χρυσού από τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως και δικαίως oι μέτοχοι προσδοκούν να βάλουν χέρι στο βάζο με το γλυκό. Το χτύπημα από την ακύρωση του Επενδυτικού Σχεδίου – εφ’οσον ο Υπουργός τηρήσει το νόμο – θα είναι απλά καταστροφικό.

Το ίδιο παραμύθι, «όλα πάνε καλά», πουλάει η εταιρεία και στο εσωτερικό της χώρας. Όλα προχωράνε κανονικά. «ΕΠΙΣΤΡΕΦEI ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ Η ELDORADO» [8], γράφει το «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» και ο υπερβάλλων ζήλος του δημοσιογράφου δεν κρύβεται: κατά το άρθρο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δώσει στην εταιρεία «έγκριση τεχνικής μελέτης και οικοδομική άδεια για την κατασκευή της μεταλλουργικής μονάδας» – ενώ στην πραγματικότητα αυτή είναι η μελέτη για τη μονάδα για την οποία αναμένονται απαντήσεις μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου!

Πηγές:

[1] Eldorado Gold – All You Need To Know About The Q2 2016 Results, Seeking Alpha
[2] Eldorado Reports Second Quarter 2016 Results
[3] Eldorado Gold Will Survive Turkey, Seeking Alpha
[4] Eldorado’s Deva Gold forced to stop works at Certej , Mining Watch Romania
[5] Eldorado Gold / Deva Gold defies the law , Mining Watch Romania
[6] Σκουρλέτης για Eldorado: «Αναμένουμε εντός διμήνου να δοθούν σοβαρές εξηγήσεις»
[7] Massive gold reserves in Greece offer unique opportunity for Eldorado Gold , Mining.com
[8] ΕΠΙΣΤΡΕΦEI ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ Η ELDORADO ,  Kεφάλαιο

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.