Γκιόλες, νερόλακκοι και Κοκκινόλακκοι #skouries


Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

south-african-gold-firms-file-plea-to-appeal-lung-disease-class-action

Το καλοκαίρι ως γνωστόν στη βόρεια Ελλάδα είναι τσιγκούνικο, παρόλο που ο Σεπτέμβρης τα τελευταία χρόνια το ξεχειλώνει αρκετά. Τι τα θέλετε όμως, ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης με τα πολλά νερά δεν αργούν. Γκιόλες και νερόλακκοι θα γεμίσουν πάλι. Και μαζί τους και οι ΧΥΤΕΑ απανταχού της βόρειας Ελλάδας. Και οι μεν γκιόλες και οι νερόλακκοι καλά θα κάνουν και θα γεμίσουν, το χρειαζόμαστε αυτό, όμως με τους ΧΥΤΕΑ το πράγμα είναι διαφορετικό. Υπάρχει μ’ αυτούς μια πιθανή άσχημη εξέλιξη: όπως όταν ξεχειλίζει ο βόθρος σου, ή όταν υποχωρεί ο πυθμένας του.

Να μείνω σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ΧΥΤΕΑ, αυτό του Κοκκινόλακκα των μεταλλείων Κασσάνδρας. Κατά την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ αυτού η υπεύθυνη και επιβλέπουσα εταιρεία (Ελληνικός Χρυσός) βρέθηκε να έχει παραβεί δια παραλείψεων σημαντικούς συμβατικούς όρους σε ό,τι αφορά τη στεγανότητα του πυθμένα του (βλέπε: “πράξη βεβαίωσης παράβασης που αφορά την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ., όπως εκπροσωπείται νόμιμα, για το υποέργο Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου και Μεταλλευτικών – Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας”, αρ. πρωτ. οικ. 14504, 30/9/2015, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, παράβαση 10η, σελ 23 έως και 26 της παραπάνω πράξης βεβαίωσης).

Μια από τις σημαντικότερες από αυτές τις παραλείψεις, που ουσιαστικά ναρκοθετεί από άποψη περιβαλλοντική το σύνολο του έργου του ΧΥΤΑ αυτού, έχω ήδη σχολιάσει σε προηγούμενο άρθρο μου, έγκαιρα, πολύ πριν τις αναμενόμενες βροχές και πλημμύρες του επερχόμενου φθινοπώρου και χειμώνα.

https://antigoldgr.org/blog/2016/04/01/profylaktika-perivallontikis-rypansis/

Και βέβαια τίποτα δεν διορθώθηκε σε σχέση με τη θωράκιση της στεγάνωσης του πυθμένα του ΧΥΤΕΑ στον Κοκκινόλακκα από τότε που διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις από το σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος. Η δε εταιρεία βρήκε μια καταπληκτική πράγματι δικαιολογία να μας πλασάρει. Για να την καταλάβουμε χρειάζεται ένα ανάλογο: πέστε πως καταλήξαμε οτι για να μην κρυώνουμε πρέπει η εταιρεία να μας σκεπάσει με ένα παχύ πάπλωμα και μια κουβέρτα. Η καλή μας λοιπόν εταιρεία στη γαλαντομία της μας δίνει μια καλύτερη κουβέρτα και καμαρώνει γι’ αυτό, αποσιωπώντας όμως πως μας αφαίρεσε τελείως το πάπλωμα.

Όπως είπε κάποτε και ένας ειδήμων περί τα μεταλλευτικά και περιβαλλοντικά, μεταφέροντας μια φράση του Immanuel Kant:

«Ο ένας κοιτάζει το νερόλακκο και βλέπει μέσα τη λάσπη, ενώ ο άλλος βλέπει τα άστρα να αντανακλώνται»

http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/316960/maniatisston-nerolakko-allos-vlepei-tin-laspi-kai-allos-ta-astra

Δεν ξέρω ποιοι και πόσοι μπορεί να βλέπουν άστρα να αντανακλώνται στον Κοκκινόλακκα, ξέρω όμως πως ο αδύναμος πυθμένας του θα πρέπει να σηκώσει -θα τα καταφέρει άραγε, τι λέτε;- χιλιάδες τόνους τοξικής λάσπης.


Μία απάντηση στο “Γκιόλες, νερόλακκοι και Κοκκινόλακκοι #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.