Η Goldman Sachs προειδοποιεί για “καταιγίδα υπερπροσφοράς” στην αγορά του χαλκού #skouries


las-bambas-terminal-900

ΦΩΤΟ: Το μεταλλείο χαλκού Las Bambas στο Περού μόλις μπήκε στην παραγωγή και θα παράγει 400.000 τόνους μετάλλου το χρόνο

Μια θύελλα πρόκειται να  χτυπήσει την παγκόσμια αγορά χαλκού, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία προβλέπει ότι η τιμή θα υποχωρήσει στα $ 4.000 ανά τόνο στους επόμενους  12 μήνες, καθώς η παραγωγή από τα μεταλλεία αυξάνεται, οι παραγωγοί μειώνουν το κόστος τους και η ζήτηση αυξάνεται με μικρότερους ρυθμούς.

Οι αναλυτές της Goldman προειδοποίησαν οτι η τιμή του χαλκού δεν θα αντέξει την αναμενόμενη αυξηση της προσφοράς κατά το 2016-2017

“Οι προβλέψεις των εταιριών και οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι ο χαλκός εισέρχεται στο μάτι μιας καταιγίδας προσφοράς”.

Πτώση στα $ 4.000 θα είναι μια πτώση 17% από τα σημερινά, ήδη χαμηλά επίπεδα.

Ο χαλκός είχε μικρότερα κέρδη από αυτά που είδαν άλλες πρώτες ύλες αυτή τη χρονιά, κυρίως ο ψευδαργύρος και το νικέλιο, που επωφελήθηκαν από τις προβλέψεις για ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το χαλκό, υπήρξε σταθερή αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς από τα μεταλλεία κατά το πρώτο εξάμηνο και η τάση αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με την Goldman.

-1x-1

Αυτός ο “τοίχος υπερπροσφοράς” αναμένεται οτι θα μεταφραστεί σε υψηλότερες χρεώσεις από τα χυτήρια και τελικά σε υψηλότερη παραγωγή καθαρού χαλκού, σε μια εποχή χαμηλής αύξησης της ζήτησης, έγραψαν οι αναλυτές της Goldman. Κατά τις προβλέψεις τους, η τιμή του μετάλλου θα πέσει στα  $4,500 ανά τόνο σε τρεις μήνες, στα $4,200 σε έξι μήνες και θα φτάσει το χαμηλό των $4.000 σε δώδεκα μήνες – χαμηλότερα και από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις άλλων αναλυτών.

Τον Ιούλιο, η Barclays Plc είχε προβλέψει οτι η προσφορά θα υπερβαίνει τη ζήτηση κάθε χρόνο μέχρι το 2020. Ένα μήνα νωρίτερα, ο Stephen Higgins, ο οποίος ηγείται του τμήματος πωλήσεων της  Freeport-McMoRan, της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας χαλκού, είπε οτι η παραγωγή αυξάνεται ενώ η αύξηση της ζήτησης  στην Κίνα έχει επιβραδυνθεί.

Για την Goldman, η κύρια αύξηση της προσφοράς μετάλλου μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται να προέλθει από το μεταλλείο Grasberg στην Ινδονησία, το Escondida στη Χιλή και το Sentinel στη Ζάμπια, καθώς και το Cerro Verde και το Las Bambas στο Περού.

Πηγή: Bloomberg


3 απαντήσεις στο “Η Goldman Sachs προειδοποιεί για “καταιγίδα υπερπροσφοράς” στην αγορά του χαλκού #skouries”

  1. Stavros Yf
    21 λεπτά ·
    Ο “οικολόγος” υπουργός του απολύτως τίποτα!!!
    Εδώ και αρκετό καιρό έχω σταματήσει τις πολιτικές αναρτήσεις, καθώς έχω απογοητευτεί απόλυτα από την πορεία του κυβερνώντος κόμματος και των συγκυβερνώντων συμμάχων του ανάμεσα στους οποίους και το απόκομμα (πλέον) των Οικολόγων Πράσινων από το οποίο αποχώρησα εδώ και καιρό.
    Η σημερινή ανάρτηση όμως έχει να κάνει με το κυνήγι, ένα θέμα για το οποίο διατηρούσα (πέρσι) προσδοκίες, συντόνισα τη συγγραφή ενός 24σελιδου κειμένου προτάσεων για την αλλαγή της νομοθεσίας, συναντήθηκα με τον υπουργό, προτείναμε με την συνεργασία της (πάλαι ποτέ) οικολογικής ομάδας του Σύριζα κείμενο για την περσινή ρυθμιστική και φυσικά έσπασα τα μούτρα μου στον τοίχο των πολιτικών σκοπιμοτήτων και της απόλυτης ανεπάρκειας του “οικολόγου” υπουργού.
    Ο ίδιος πέρσι δικαιολογούσε την απραξία του γράφοντας στο Fb: “Έχω δεσμευτεί να ανοίξει δημόσιος διάλογος για το κυνήγι, που θα ολοκληρωθεί έγκαιρα μέσα στο φθινόπωρο. Έχω εξηγήσει αναλυτικά, γιατί αυτός ο διάλογος ήταν αδύνατον να γίνει πριν την φετινή ρυθμιστική. Σε αυτόν τον διάλογο θα κριθούν όλες οι προτάσεις και θα αποδειχθεί ποιοι έχουμε ρεαλιστικές εναλλακτικές για την προστασία της πανίδας και ποιοι αρκούνται στην καθαρότητα της πρότασης για άμεση και πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού”.
    Μέχρι να διαβάσουμε τις νέες δικαιολογίες, ας του υπενθυμίσουμε ότι πολιτική κάνουν τα κόμματα που κυβερνούν και όχι οι υπηρεσιακοί παράγοντες στους οποίους εύκολα μπορείς να πετάξεις το μπαλάκι για να δικαιολογήσεις την απραξία και την ατολμία σου. Και αν οι πιέσεις του κυνηγετικού λόμπυ είναι αφόρητες (άλλωστε η ίδια η ΚΣΕ κάνει αναφορά “με ιδιαίτερη μνεία και έμφαση των παρεμβάσεων Υπουργών και Βουλευτών των κομμάτων της Κυβέρνησης”) και το πελατειακό κράτος αναβιώνει με κυβέρνηση ΣυριζοΑνέλ, τότε παραιτείσαι. Αν βέβαια έχεις αρχές και δεν ενδιαφέρεσαι μόνο για θέσεις και προσωπικό βόλεμα.
    Τελειώνοντας να θυμήσω στον “οικολόγο” υπουργό μας ότι εκείνο το βράδυ του Ιανουαρίου του 2015 που μάθαμε την πρόταση του πρωθυπουργού για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου περιβάλλοντος, τον είχα προειδοποιήσει ότι η προηγούμενη υπουργοποίηση οικολόγου, του Ηλία Ευθυμιόπουλου το 2000, είχε καταλήξει σε φιάσκο, καθώς ο συμπαθής Ηλίας έμεινε στη μνήμη μας ως ο υφυπουργός που δεν κατόρθωσε σχεδόν τίποτα στη διάρκεια της θητείας του. Βέβαια ο Ηλίας ήταν υφυπουργός στο υπουργείο του Λαλιώτη, κυβερνούσε το πελατειακό ΠΑΣΟΚ, και όλοι κρατούσαμε μικρό καλάθι.
    Δυστυχώς μετά από σχεδόν 18 μήνες υπουργίας (και όχι μόνο για την απραξία του για το κυνήγι – ακόμα περιμένουμε την κατάργηση των μνημονιακών δασοκτόνων νόμων που επαγγελόταν και ο Σύριζα) ο Γιάννης Τσιρώνης κερδίζει επάξια τον χαρακτηρισμό του ως ο “οικολόγος” υπουργός του απολύτως τίποτα!!!

  2. μπορεί στο κυνήγι να είναι ο τίποτα, αλλά στη διαχείριση των υδάτων είναι απολύτως αρνητικός. Χειρότερος με διαφορά από τους προγενέστερους, μας έχει πάει πίσω αρκετά έτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.