Τα έγκοιλα, οι βροχοπτώσεις και ο λιπαρός καολίνης #skouries


Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

2014-06-07 09.41.07small

Πρίν από αρκετούς μήνες κάποιος(α) μαθητευόμενος(η) -υποθέτω- γεωλόγος στην υπηρεσία της Ελληνικός Χρυσός με τίμησε με την παρατήρηση πως ένας μαθητής μου (ο τώρα καθηγητής Κώστας Παπαζάχος) παρεμβαίνει στα θέματα των φραγμάτων στις Σκουριές με άρθρα που είναι κατά πολύ πληρέστερα και επιστημονικότερα από τις δικές μου φιλότιμες ίσως αλλά ατελείς κατά τη γνώμη του παρεμβάσεις σε άλλα θέματα που σχετίζονται με τα πεπραγμένα της Ελληνικός Χρυσός. Τι πιο τιμητικό και αισιόδοξο από την διαπίστωση πως ο μαθητής ξεπερνάει τον καθηγητή του! Τιμητικό και για τον μαθητή αλλά και για τον καθηγητή. Και ασφαλώς συμφωνώ και εγώ με τη διαπίστωση της πληρότητας και επιστημονικότητας των παρατηρήσεων του καθηγητή Κ. Παπαζάχου σε ό,τι αφορά τα φράγματα στις Σκουριές. Και καμαρώνω τον μαθητή μου.

Σε άλλες περιπτώσεις εν τούτοις δεν αισθάνομαι το ίδιο περήφανος για τις παρεμβάσεις άλλων γεωλόγων, νεαρών ή όχι, δικών μου μαθητών ή όχι. Για κάποιες δε αισθάνομαι πλήρη απογοήτευση και εύχομαι, τουλάχιστον αυτό, οι παρεμβαίνοντες να μην έχουν υπάρξει δικοί μου μαθητές.

Πρόσφατα διάβασα μια, σύντομη είναι αλήθεια, παρέμβαση κάποιου γεωλόγου από το Στρατώνι, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα των καθιζήσεων που παρατηρούνται στη Στρατoνίκη γράφει τα εξής:

“Να κοιτάξουν και στο Στρατώνι, στη θέση ‘’Ελιές’’. Και εκεί, είχαμε καθίζηση και άνοιγμα του εδάφους στον ίδιο χρόνο. Στον τόπο αυτόν δεν έχουμε φουρνέλα η άλλη υπόγεια δραστηριότητα.

Κοινό χαρακτηριστικό και των δυο περιοχών είναι ότι επίκεινται στο ρήγμα του Στρατωνίου.

Είναι ένας χώρος με πολλά έγκοιλα, προϊόντα εξαλοίωσης (καολίνη) και κυρίως την διέλευση και κυκλοφορία υδάτων σε μεγάλες ποσότητες.

Η αίτια του φαινομένου που παρουσιάστηκε και στις δυο περιοχές είναι η αύξηση του νερού που προέκυψε από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγουμένων ετών.

Η αυξομείωση των υδάτων εντός του ρήγματος και η ύπαρξη του ‘’λιπαρού’’ Καολίνη, προκάλεσαν τις καθιζήσεις..”

Θέλω να πιστεύω πως η παραπάνω πρόταση -επιπέδου σχολιασμού καφενείου μεταξύ άσχετων- είτε δεν αποδόθηκε σωστά είτε είναι προϊόν ενός άγριου σφαγιασμού της σαφήνειας και της πληρότητας στο βωμό της τηλεγραφικής συντομίας.

Ο χώρος με τα πολλά “έγκοιλα”, προϊόντα “εξαλλοίωσης (καολίνη)”, η “διέλευση και κυκλοφορία υδάτων σε μεγάλες ποσότητες” οι “έντονες βροχοπτώσεις προηγουμένων ετών”, το υποκείμενο “ρήγμα του Στρατωνίου” και ο “λιπαρός καολίνης” (sic) επιστρατεύονται ως όροι εντυπωσιασμού των μη ειδικών και δεν δίνεται καμία εξήγηση πώς αυτά όλα συνδυάζονται ωστε να προκαλέσουν τις καθιζήσεις στη Στρατoνίκη. Μας λέει απλά ο εκ Στρατωνίου γεωλόγος να τα βάλουμε όλα μαζί στο blender και ως εκ θαύματος θα έχουμε μπροστά μας την εξήγηση του φαινομένου. Και βέβαια κουβέντα δεν γίνεται για το ποια η φύση και η αιτία δημιουργίας των “έγκοιλων”, για το πού βρέθηκαν αυτά τα “ύδατα σε μεγάλες ποσότητες” εκεί που υποτίθεται οτι γίνεται πλήρης άντληση των υπόγειων νερών, για το τι δουλειά έχει η από εκατομμύρια χρόνια πριν εξαλλοίωση που παρήγαγε τον καολίνη με τις καθιζήσεις στη Στρατoνίκη, και πως και γιατί η “λιπαρότητα” του καολίνη συμβάλλει στις καθιζήσεις αυτές.

Από περιέργεια, αλλά και από συναδελφικό ενδιαφέρον, θα περιμένω από μέρους του γεωλόγου από το Στρατώνι να επανέλθει επί του θέματος και να κάνει μια προσπάθεια να συγκεκριμενοποιήσει καλύτερα και πληρέστερα τις ιδέες του για το θέμα των καθιζήσεων στη Στρατoνίκη. Δεν θα τον συμβουλεύσω πώς ακριβώς γίνεται αυτό. Ας πάρει αν θέλει ως υπόδειγμα μιας τέτοιας ολοκληρωμένης προσπάθειας την έκθεση για τα φράγματα του Κ. Παπαζάχου, που είναι ένας πιο μοντέρνος από μένα και πιο πλήρης επιστήμονας. Αλλά -δική μου τώρα παρότρυνση- στην προσπάθειά του αυτή ας λάβει όσο θέλει υπόψη του όλους τους παράγοντες που ασύνδετα έχει απλά αναφέρει, όμως, για το Θεό, ας μην αφήσει έξω από τη συζήτηση που θα κάνει και το ενδεχόμενο η εκτεταμένη και συνεχής υπονόμευση με τις διανοίξεις μεταλλευτικών στοών και τις καθημερινές εκρήξεις ακριβώς κάτω από τον οικισμό της Στρατoνίκης να έχει και αυτή κάποια σχέση με τις καθιζήσεις που παρατηρούνται εκεί. Ας μην παραβλέψει σώνει και καλά κάτι που τουλάχιστον μοιάζει εξαιρετικά πιθανό, αν όχι αυτονόητο.


3 απαντήσεις στο “Τα έγκοιλα, οι βροχοπτώσεις και ο λιπαρός καολίνης #skouries”

  1. βλεπω οτι τα τρολλια της ” εταιρειας” αναβαθμιστηκαν. απο την αγραμματη την ”ζηνα” στο τουιτερ φτασαμε σε ”καθηγητες”και ”γεωλογους”…πειτε μου κυριε καθηγητα ..αυτα που χυθηκαν το ’10 στο στρατωνι καολινης ηταν ? Υ.Γ ποσο ηλιθιοι ειστε ρε πωλητες που βαλατε ματια στο αγαλμα του αριστοτελη ?

    • Kαθηγητες και γεωλογους που γράφουν δέκα γραμμές στο facebook (!) και αυτό πλασάρεται σαν “επιστημονική άποψη”… Πάντως ο προηγούμενος (Μέλφος) μετά το σχολιασμό του Δημητριάδη κατάπιε τη γλώσσα του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.