Η σιωπή (μπορεί και να) είναι ενίοτε πραγματικός χρυσός #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας Α.Π.Θ.

urlΈχουν ήδη συμπληρωθεί τέσσερα 24ωρα χωρίς καμιά ανακοίνωση, κανένα σχόλιο από πλευράς Ελληνικού Χρυσού και Eldorado Gold για την, όπως και να το δούμε, σημαντικότατη για την εξέλιξη της “επένδυσης” απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

https://diavgeia.gov.gr/doc/682%CE%9D4653%CE%A08-%CE%963%CE%A6?inline=true

Οι δύο εταιρείες, θυγατρική και μητρική, μας έχουν συνηθίσει αλλιώς: να ανακοινώνουν και να κρίνουν τα πάντα που τις αφορούν σε χρόνο dt απο τη στιγμή που συμβαίνουν -καμιά φορά και μήνες πριν συμβούν, όπως π.χ. πέρσι με την προαναγγελία μιας ευνοϊκής γι’ αυτές απόφασης του ΣτΕ, προαναγγελία που προκάλεσε τη διαψευστική παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Ολομέλειας του ΣτΕ, άσχετο αν στη συνέχεια αποδείχτηκε πως η προαναγγελία περιέγραφε αυτό που επρόκειτο να συμβεί και που τελικά συνέβη. Αποδείχτηκε τότε στην πράξη πως η συγκεκριμένη(ες) εταιρεία(ες) ξέρουν πάντα την αλήθεια -και τις αναμενόμενες αποφάσεις του ΣτΕ- πριν από μας και πριν από το ίδιο το ΣτΕ καμιά φορα, όπως βέβαια και τις αναμενόμενες αποφάσεις των υπουργείων που μπερδευόνται στα πόδια τους.

Αφήνοντας κατά μέρος την πιθανότητα η σιωπή αυτή να ευνοεί ή υποκρύπτει μεθόδους insider trading -όχι πάντα νόμιμες και γενικά ανέντιμες έναντι των μη καλά πληροφορημένων μικρομετόχων μιας οποιασδήποτε εταιρείας- χρήσιμο θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά στις ενδο-οικογενειακές σχέσεις και τις διαφορετικές προοπτικές και δεσμεύσεις μεταξύ της μητρικής και της θυγατρικής εταιρείας που προαναφέρθηκαν. Γιατί οι δυο τους δεν είναι ακριβώς σάρκα μία.

Από την πλευρά της μητρικής εταιρείας έχει ήδη αναγγελθεί η ημερομηνία (28 Ιουλίου 2016) για το δημόσιο απολογισμό και συζήτηση με τους οικονομικούς αναλυτές και δημοσιογράφους των πεπραγμένων της του δεύτερου τριμήνου του 2016, όπως και των προδιαγραφόμενων προοπτικών για το μέλλον της εταιρείας.

http://www.eldoradogold.com/home/default.aspx

Ανατρέχοντας στη σειρά των προγενέστερων ανάλογων απολογισμών, διαπιστώνει κανείς, τουλάχιστον έτσι διαπιστώνω εγώ αν σωστά διαβάζω, οτι τόσο από τη μητρική εταιρεία όσο και από τους ερωτώντες οικονομικούς αναλυτές τα θέματα που αναλύονται και συζητούνται και που αναφέρονται στις εδώ (στην Ελλάδα-Χαλκιδική) δραστηριότητες αφορούν τρία μόνο projects: εκείνο των Σκουριών, εκείνο του Στρατωνίου (Μαντέμ Λάκκου) και εκείνο της Ολυμπιάδας. Στο δε project του Στρατωνίου τίποτα δεν αναφέρεται από τη μητρική εταιρεία και τίποτα δεν ερωτάται από τους οικονομικούς αναλυτές για το θέμα της μεταλλουργίας (και τα συναφή: εργοστάσιο θειϊκού οξέος και νέο λιμάνι Στρατωνίου), το θέμα ακριβώς που για μας εδώ ήταν και θεωρείται ακόμα κομβικό για την όλη επένδυση. Για τη μητρική εταιρεία και τους ξένους, καναδούς στη μέγιστη πλειοψηφία τους αναλυτές, θέμα ίδρυσης μεταλλουργίας στο Στρατώνι φαίνεται σα να μην υπήρξε ποτέ και να μην υπάρχει και τώρα.

Το θέμα της ίδρυσης της μεταλλουργίας ήταν συμμβατική υποχρέωση της θυγατρικής εταιρείας και αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά πριν ακόμη αυτή τεθεί υπό την σκέπη της παρούσας μητρικής της -υπάρχει προϊστορία υιοθετήσεων και τροποποιήσεις eταιρικών σχημάτων στο ενδιάμεσο. Μένω με την εντύπωση πως αυτό που εμείς εδώ είχαμε και κάποιοι ακόμα έχουν ως μέγα επιχείρημα υπέρ της επένδυσης, τη δημιουργία δηλαδή μεταλλουργίας και παραγωγή στον τόπο μας καθαρών μετάλλων, είναι τελείως απαξιωμένο, για να μην πω ανύπαρκτο σε αυτούς που τελικά βάζουν τα λεφτά, στη μητρική εταιρεία δηλαδή. Τους τελευταίους δεν τους ενδιαφέρει η αδειοδότηση ή μη της μεταλλουργίας, ή μάλλον τους βολεύει μια χαρά η μη αδειοδότησή της αρκεί να μην θίγονται οι αδειοδοτήσεις των υπόλοιπων projects της τα οποία αφήνουν σχεδόν όλα τα κέρδη σ’ αυτούς. Όσο για τη θυγατρική, αχχχ.., ας πρόσεχε και ας μην διαφήμιζε προίκα ανύπαρκτη -που όμως έκανε τη δουλειά της και μπήκε το στεφάνι- έλα όμως τώρα που η αμαρτία της θυγατέρας μπορεί να βάλει σε μπελάδες τη μητέρα. Γι’ αυτό, από την πλευρά της τελευταίας, μια πλήρης σιγή ασυρμάτου σε ό,τι αφορά τα της μεταλλουργίας και της αδειοδότησής της ή μη φαίνεται πως κρίθηκε απαραίτητη, μέχρι τουλάχιστον την 28η Ιουλίου -και μετά βλέπουμε.

Και να δεις που σίγησαν και τα παπαγαλάκια που άλλοτε χαλούσαν τον κόσμο. Σα να έδωσε το σύνθημα σιγής ο βασιλιάς της ζούγκλας.


Μία απάντηση στο “Η σιωπή (μπορεί και να) είναι ενίοτε πραγματικός χρυσός #skouries”

  1. Έχει αποδειχθεί στην πράξη πως η συγκεκριμένη(ες) εταιρεία(ες) ήξεραν/ξέρουν πάντα την αλήθεια -και τις αναμενόμενες αποφάσεις του ΣτΕ- πριν από μας και πριν από το ίδιο το ΣτΕ καμιά φορα…
    Τόσο μπροστά…
    :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.