Η εταιρεία-Ιαβέρης και οι Άθλιοι της Ιερισσού #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας Α.Π.Θ.

lakos_karatza_kinitopoiiseis

Σε λίγες μέρες, την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα 347) δικάζονται 21 κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό στις Σκουριές της 17ης Φεβρουαρίου 2013:

https://left.gr/news/stis-9-ioynioy-i-diki-ton-21-katoikon-gia-ton-emprismo-toy-ergotaxioy-stis-skoyries

Αυτό για το οποίο κατηγορούνται -με στοιχεία που στέκουν ή όχι θα αποδειχτεί- είναι πως ενήργησαν εναντίον μιας καθόλα νόμιμης εταιρείας, για την οποία και τις πράξεις της καμία αντίδραση, πολύ περισσότερο βίαιη, δεν ήταν δικαιολογημένη.

Βασικό στοιχείο της κατηγορίας αποτελεί η αξιωματική παραδοχή -από μέρους της κατηγορούσας αρχής- της αδιαμφισβήτητης κανονικότητας και νομιμότητας των προθέσεων και των πράξεων της εταιρείας, όπως και των συνεπειών που αυτές οι τελευταίες (μπορεί να) έχουν για το περιβάλλον και τους όρους διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, μεταξύ των οποίων και οι κατηγορούμενοι. Διότι εφόσον έτσι έχουν/είχαν τα πράγματα, τότε οι κατηγορούμενοι -πριν και πέραν από το αν ευρεθούν ένοχοι ή όχι για τη συγκεκριμένη πράξη- θεωρείται ήδη προδικαστικά πως δεν είχαν κανένα έρεισμα για να αντιτίθενται στην εταιρεία και τα έργα της.

Το προκύπτον ερώτημα επί του προκειμένου όμως είναι κατά πόσο στέκει η αρχική αξιωματική παραδοχή.

Ένας οποιοσδήποτε πολίτης που ενδιαφέρεται -μιας και τα γεγονότα χτύπησαν την πόρτα του και όχι ο ίδιος τα γεγονότα- και παρακολουθεί τα των εξορυκτικών εταιρειών και των πεπραγμένων τους παγκοσμίως, δεν μπορεί να μην έχει σημειώσει με ιδιαίτερη ανησυχία τις καθόλου νόμιμες πρακτικές τους σε πάρα πολλές περιπτώσεις, πρακτικές που καταλήγουν σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές απορρυθμίσεις (το λιγότερο) ή αντίστοιχες καταστροφές (το συνηθέστερο). Πλήθος ατελείωτο οι διαθέσιμες επ’ αυτών μαρτυρίες για όποιον στοιχειωδώς ενδιαφερθεί να ψάξει, ιδιαίτερα δε αυτές που αφορούν πρακτικές Καναδικών εταιρειών. Μια ενδεικτική σταχυολόγηση:

http://thetyee.ca/Books/2012/11/21/Ugly-Canadian/

http://www.theguardian.com/environment/andes-to-the-amazon/2014/may/14/canadian-mining-serious-environmental-harm-iachr

καναδικών εταιρειών που όχι μόνο εκτός, αλλά και εντός της ίδιας τους της χώρας προβαίνουν ασύστολα σε παρανομίες απίστευτες ακόμα και για τους δικούς τους πολιτειακούς θεσμούς:

http://vancouversun.com/business/local-business/b-c-list-details-underfunding-for-cleanup-after-mines-close

Με αυτά ως δεδομένα η ανησυχία των κατοίκων, μεταξύ των οποίων και οι κατηγορούμενοι, που δυνητικά επηρεάζονται από την δραστηριότητα της συγκεκριμένης καναδικών συμφερόντων εταιρείας στον τόπο τους ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. Και η αντίδρασή τους σ’ αυτήν απόλυτα κατανοητή. Αν το θέμα είναι κατά πόσο η αντίδραση αυτή για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους ξεπέρασε τα θεσμοθετημένα νόμιμα όρια και κατέληξε στον εμπρησμό στις Σκουριές, αυτό πρέπει να στοιχειοθετηθεί και να αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία στη δίκη που επίκειται. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τους κατηγορούμενους είναι/ήταν το δικαίωμά τους να αντιδρούν στις πράξεις και τα έργα της εταιρείας. Επισημαίνω δε ιδιαίτερα αυτό το τελευταίο, γιατί κατά την προσωπική μου γνώμη η όλη προσπάθεια των διωκτικών και ανακριτικών αρχών έμοιαζε να μην ήταν η ανεύρεση των ενόχων του συγκεκριμένου εμπρησμού αλλά η ενοχοποίηση με τη συγκεκριμένη πράξη οποιουδήποτε αντιδρούσε με οποιονδήποτε τρόπο στα έργα και τις πράξεις της εταιρείας. Η κατάπνιξη με άλλα λόγια κάθε πράξης ή και σκέψης αντίδρασης στα σχέδια της εταιρείας. Εταιρείας η οποία, ακολουθώντας σταθερά τις παραδόσεις των καναδικών εξορυκτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, παρεμβαίνει στη επικείμενη δίκη ως πολιτικώς ενάγων.

Σ.Δ.

Υ.Γ. 1: Το δικαστικό επί του θέματος σίριαλ θα έχει μακρά συνέχεια. Περιμένουν τη σειρά τους άλλοι περίπου 400 Αγιάννηδες. Ο Ιαβέρης θα γράψει υπερωρίες. Ο Σηκουάνας αργεί ακόμα.

Υ.Γ.2: Για την πληρέστερη πληροφόρησή σας, οφείλω να προσθέσω και το παρακάτω:

http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.gr/2016/06/blog-post_69.html

Το βέβαιον είναι οτι η εταιρεία έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη των 21 κατηγορουμένων. Δυστυχώς το παραπεμπτικό βούλευμα δεν είναι ψηφιοποιημένο ωστε να παραθέσω εδώ το σχετικό απόσπασμα. Η δε τυχόν, με την έναρξη της διαδικασίας, δήλωση παραίτησης της εταιρείας από την παράστασή της στη δίκη ως πολιτικής αγωγής δεν σημαίνει -υποθέτω- και τη μη οικονομική συμμετοχή της στις αμοιβές των δικηγόρων της κατηγορούσας πλευράς. Απλά υπάρχουν και τα θέματα της επικοινωνιακής τακτικής. Δηλαδή κάποιες φορές επιβάλλεται στον Ιαβέρη να εμφανίζεται ως Πόντιος Πιλάτος. Άλλες φορές πάλι κάτι τέτοιο γίνεται και ανεπίγνωστα:

url-1

Σ.Δ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.