Βενιζέλος-Πάχτας-Μενδώνη σταμάτησαν τις ανασκαφές στα αρχαία Στάγειρα για να διευκολύνουν την εξόρυξη χρυσού


CjYmx58UUAAJAgV

Ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, ο οποίος σε επιστημονικό συνέδριο χθες στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε την ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη στη γενέτειρά του, τα αρχαία Στάγειρα, κατήγγειλε ανοιχτά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το Χρήστο Πάχτα και την πρώην ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού, για σαμποτάρισμα των ανασκαφών (στο 6:25 του βίντεο):

“Εγώ ξεκίνησα να ανασκάπτω τα Στάγειρα το 1990. Η πολιτική ηγεσία διέκοψε την ανασκαφή γιατί ήμουν αντίθετος με τη δημιουργία του εργοστασίου χρυσού στην περιοχή. Οι τότε κκ. Βενιζέλος, Μενδώνη, Πάχτας και δεν συμμαζεύεται μου έκοψαν τις χρηματοδοτήσεις. Δεν θέλαν να ακούγεται το όνομα Στάγειρα, που απείχε 2 χλμ από εκεί που ήθελαν να φτιάξουν το εργοστάσιο χρυσού, ήθελαν να ακούγεται η TVX”.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η TVX ήταν η Καναδική εταιρεία που στο διάστημα 1996-2002 είχε προσπαθήσει να εγκαταστήσει ένα εργοστάσιο χρυσού στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής, σε απόσταση αναπνοής από την πατρίδα του μεγάλου φιλοσόφου. Εκείνο το ίδιο διάστημα ήρθαν στο φως τα αρχαία Στάγειρα, μαζί με τον τάφο του μεγάλο φιλοσόφου. Και όσα καταγγέλει ο αρχαιολόγος/ανασκαφέας των Σταγείρων ήταν καλά γνωστά σε όσους γνώριζαν το θέμα με το εργοστάσιο χρυσού και είχαν παρακολουθήσει την πορεία των ανασκαφών. Οι ανασκαφές τερματίστηκαν και η προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικότητας του τόπου μπήκε στον πάγο για να μην “απειληθεί” η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της TVX. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Σισμανίδης και σε χθεσινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο στο Κόκκινο (εδώ, στο 8:40 του ηχητικού):

“εγώ διώχθηκα από την τότε κυβέρνηση για την κοινωνική μου δράση στην Ολυμπιάδα κατά της εγκατάστασης του εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα”

Σχεδόν 20 χρόνια μετά, ήρθε η ώρα να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους και ο αρχαιολόγος δε μασάει τα λόγια του: οι άνθρωποι που προσπάθησαν να “θάψουν”  την ιστορία της Χαλκιδικής και μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις στη Β. Ελλάδα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της τότε μεταλλευτικής εταιρείας ήταν:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – Υπουργος Πολιτισμού 1996-1999 και 2000-2004
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΧΤΑΣ – Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας 1996-2004 και μετέπειτα Δήμαρχος Αριστοτέλη
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ – Γεν. Γραμματέας Υπ. Πολιτισμού 1999-2004 και 2009-2015

Ήταν κι άλλοι, πριν από αυτούς και μετά από αυτούς. Η διαπλοκή ήταν πάντα συνυφασμένη με τη μεταλλευτική δραστηριότητα και με τα διάφορα “επενδυτικά σχέδια” στην πολύπαθη ΒΑ Χαλκιδική.

Σε οτι αφορά τα ζητήματα του Υπουργείου Πολιτισμού, ας μην ξεχνάμε και τη σημερινή προσπάθεια να αφανιστεί οριστικά ο χώρος της αρχαίας μεταλλουργίας χαλκού στις Σκουριές για να προχωρήσει η επιφανειακή εξόρυξη (διαβάστε σχετικά το Υπόμνημα προς τον Υπ. Πολιτισμού για τον αρχαιολογικό χώρο στις Σκουριές).

Και είναι κι άλλος ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην Ολυμπιάδα για τον οποίο δε μιλάει κανείς. Είναι η τελευταία κουβέντα της συνέντευξης του κ. Σισμανίδη: Ελληνιστικά Στάγειρα. Βρίσκονται ακριβώς μέσα στο χώρο των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας, ανάμεσα σε εργοστάσια και τοξικά απόβλητα, ξεχασμένα από το αρμόδιο Υπουργείο και απρόσιτα από τους πολίτες. Στο έλεος μιας εταιρείας που δε σέβεται τίποτα και κανέναν.

Περισσότερα στην επόμενη ανάρτηση.


4 απαντήσεις στο “Βενιζέλος-Πάχτας-Μενδώνη σταμάτησαν τις ανασκαφές στα αρχαία Στάγειρα για να διευκολύνουν την εξόρυξη χρυσού”

  1. […] να ανασκάψει μέχρι που του έκοψαν τη χρηματοδότηση οι Βενιζέλος-Πάχτας-Μενδώνη, για να μην μπουν εμπόδιο οι αρχαιότητες στα σχέδια […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.