Η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου των Σκουριών #skouries


οπεν πιτ

2.162 τόνοι σκόνης την ώρα θα παράγονται στους χώρους του επιφανειακού μεταλλείου Σκουριών της Ελληνικός Χρυσός (φωτογραφία επάνω) όταν αυτό ξεκινήσει να λειτουργεί (ΜΠΕ Πιν. 5.3.9-3). Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνον η τρομακτική ποσότητα της σκόνης αλλά και η σύσταση της, όπως προκύπτει μέσα από την ίδια τη ΜΠΕ της εταιρείας και τις αναλύσεις που πραγματοποίησε το ΙΓΜΕ. Οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες και οι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και το τι πρόκειται να ακολουθήσει την πρώτη έκρηξη του “ηφαιστείου των Σκουριών”.

ΣΚΟΝΗ ΣΚΟΥΡΙΕΣ Κατά τη ΜΠΕ, το μετάλλευμα και τα στείρα των Σκουριών περιέχουν ένα ορυκτό του αμιάντου σε ποσοστό 3% και 8% αντίστοιχα, δηλαδή κατά μέσο όρο 5% σε όλα τα προϊόντα της εξόρυξης. Το οτι το ορυκτό αυτό ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΑΝΤΟΣ το επιβεβαίωσαν οι αναλύσεις του ΙΓΜΕ. Δηλαδή το μεταλλείο θα “παράγει” 108 τόνους σκόνης αμιάντου την ώρα.

Κατά τη ΜΠΕ επίσης, η περιεκτικότητα του χαλαζία (silica) στη σκόνη της εξόρυξης είναι 40%, ήτοι 865 τόνοι την ώρα. Η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι ο “εισπνεύσιμος κρυσταλλικός χαλαζίας”, δηλαδή η σκόνη που παράγεται από εργασίες όπως η εξόρυξη, η θραύση και η λειοτρίβηση υλικών που περιέχουν χαλαζία είναι μία από τις βασικές  αιτίες της πνευμονοκονίασης ή “χαλίκωσης” (silicosis) και του εργασιακού καρκίνου που σκοτώνει περίπου 102.000 ανθρώπους στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Μάλιστα, μόλις πριν από λίγες μέρες η Κομισιόν πρότεινε να συμπεριληφθεί ο κρυσταλλικός χαλαζίας ως καρκινογόνος ουσία στην Οδηγία για τα Καρκινονογόνα και τα Μεταλλαξιογόνα (2004/37/EC) για την καλύτερη προστασία των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους.

silica

Έτσι λοιπόν το συνολικό καρκινογόνο υλικό της σκόνης του ηφαιστείου “Σκουριές” – εξαιρώντας τα βαρέα μέταλλα – θα ανέρχεται σε 973 τόνους/ώρα ή 23,352 τόνους/μέρα. Δεδομένου ότι η λειτουργία της εξόρυξης  (ΜΠΕ πιν. 5.3.9-3 σελ. 5.3-105) θα είναι 24 ώρες το 24ωρο επί 345 μέρες το χρόνο, η καρκινογόνος σκόνη θα είναι περίπου 8 εκατ. τόνοι/έτος!

Αυτό, κατά τη ΜΠΕ, είναι το “δυσμενές σενάριο”, του ρυθμού εξόρυξης 50.000 τόνων τη μέρα μεταλλεύματος κατά τα πρώτα 4 χρόνια. Το “ευμενές σενάριο” είναι η εξόρυξη 30.000 τόνων την ημέρα για τα υπόλοιπα 26 χρόνια της εκμετάλλευσης, με παραγωγή καρκινογόνου σκόνης περίπου 5 εκατ. τόνους/έτος.

Η ΜΠΕ επίσης μας πληροφορεί (σελ. 3.2-5 και 3.2-6) ότι “η μέση ταχύτητα ανέμου είναι σημαντικά αυξημένη στην περιοχή των Σκουριών με τιμές υπερτετραπλάσιες των περιοχών Ολυμπιάδας και Κηπουρίστρας (Στρατονικό όρος)”. Το στοιχείο αυτό μεταφράζεται σε ταχύτατη διάδοση της σκόνης του “ηφαιστείου Σκουριές” σε μια ανεξέλεγκτα μεγάλη περιοχή, σε άμεση συνάρτηση με τη διεύθυνση και την ένταση του επικρατούντος ανέμου.

ΑΝΕΜΟΙ

Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας “δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον αμίαντο“. Ο Κώδικας Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, άρθρο 22, θέτει ως όριο για τη σκόνη αμιάντου στο χώρο εργασίας τις 0,1 ίνες/cm3.

asbestosΟ Ειδικός Όρος 9  του ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΟΣ 3 της Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης φραγμάτων και χώρων απόθεσης του μεταλλείου Σκουριών, που αφορά στις μετρήσεις  της ποιότητας του αέρα και τα μέτρα προφύλαξης των εργαζομένων στις Σκουριές από τον καρκινογόνο αμίαντο, θα έπρεπε να εφαρμόζεται από τις 17.9.2014. Καμία εφαρμογή του όρου αυτού δεν έγινε από την εταιρεία μέχρι σήμερα. Η πρόσφατη απόφαση Σκουρλέτη επιβάλει ακόμα πιο εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν πλέον και στην προφύλαξη και προστασία της “ευρύτερης περιοχής”.

The Ugly Canadian. Ο Άσχημος Καναδός. Aυτό τον καθόλου τιμητικό εθνικό χαρακτηρισμό κέρδισαν παγκόσμια οι Καναδοί διότι οι Καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες είναι οι χειρότεροι ρυπαντές και οι χειρότεροι παραβάτες σε οτι αφορά νομοθεσίες, ανθρώπινα δικαιώματα, εργασιακά δικαιώματα, ειδικά όταν δραστηριοποιούνται σε υποανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες χώρες. Όπως η Ελλάδα γιατί, αν δεν το καταλάβατε, για πολλούς η χώρα μας δεν κατατάσσεται πλέον στις ανεπτυγμένες χώρες και παρουσιάζει πολλά από τα χαρακτηριστικά των αναπτυσσόμενων χωρών (δείτε εδώ και εδώ).

Το Φεβρουάριο 2012, η  Eldorado Gold εξαγόρασε τη European Goldfields και μαζί μ’αυτήν, το 95% της Ελληνικός Χρυσός. Σα να βρισκόμασταν σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, μόλις ανέλαβε τα μεταλλεία η Eldorado στη Β.Χαλκιδική ξέσπασε η βία. Στις 20 Μαρτίου 2012 η Ελληνικός Χρυσός “μεταμόρφωσε” 500 εργαζόμενους της σε μαινόμενο όχλο που με την κάλυψη των δυνάμεων του Αστυνομικού Διευθυντή Χαλκιδικής, επιτέθηκαν σε 30 κατοίκους της περιοχής που βρίσκονταν στο φυλάκιο του αγώνα στις Σκουριές. Μέχρι το βράδυ, το φυλάκιο είχε ισοπεδωθεί και το βουνό είχε καταληφθεί.

Μέσα σε λίγες μέρες, το δάσος των Σκουριών είχε γίνει Γκουαντάναμο. Πυκνές σειρές συρματοπλέγματος “Ισραήλ” (ξυράφια), μπάρες στους κοινόχρηστους δασικούς δρόμους, ανιχνευτές υπερύθρων, κάμερες πάνω στα δέντρα, φυλάκια και κουκουλοφόροι σεκιουριτάδες μαζί με άντρες των ΜΑΤ ασφάλισαν την “ιδιοκτησία” της Ελληνικός Χρυσός από τους εχθρούς-κατοίκους. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, οι Σκουριές παραμορφώθηκαν σε σεληνιακό τοπίο, ενώ ένα πρωτοφανούς αγριότητας κύμα τρομοκράτησης και καταστολής της αντίστασης των κατοίκων εξαπολύθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Ο Πρωθυπουργός Σαμαράς δήλωσε οτι η “επένδυση” των Καναδών θα προχωρήσει “με κάθε τρόπο” και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ανέλαβε να εφαρμόσει το σχέδιο. Οι “στρατηγοί” της ΕΛ.ΑΣ. παίρνουν εντολές απευθείας από την Ελληνικός Χρυσός η οποία με καμάρι ομολογεί οτι χρηματοδοτεί τις αστυνομικές δυνάμεις που προστατεύουν τις παρανομίες της.

Στο προτεκτοράτο των Σκουριών καμία δημόσια ή δημοτική υπηρεσία δεν είχε ελεύθερη πρόσβαση. Για τους κατοίκους, ούτε λόγος. Οι λίγες από απόσταση φωτογραφίσεις των “έργων” αδυνατούσαν να αποτυπώσουν την κλίμακα της καταστροφής που συντελούνταν. Η ΕΡΕΥΝΑ του “Παρατηρητηρίου”, το Δεκέμβριο του 2015, αποκάλυψε την τραγική και μη αναστρέψιμη πραγματικότητα.

Αν σβήσει ο αγώνας κατά της εξόρυξης, τότε θα έλθει σύντομα η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου “Σκουριές”. Η πλήρης λειτουργία της ανοικτής εξόρυξης.

Αν, λέμε ΑΝ γίνει αύριο η πρώτη έκρηξη του “ηφαιστείου”, πώς θα αντιδράσουν οι ξενοδόχοι, οι ελαιοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι, οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής; Τον καρκίνο που θα σκορπίσει δεν θα τον δούμε, παρά μόνο μετά από αρκετά χρόνια. Αν δεν αντιδράσουμε όλοι τώρα, αύριο θα είναι πολύ αργά.

Το μέλλον ξεκινάει τώρα.


3 απαντήσεις στο “Η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου των Σκουριών #skouries”

  1. Από τη στιγμή που το προδοτικό “Κράτος των Αθηνων” δέσμευσε τη χώρα για 99 χρόνια, η οποιαδήποτε “Κρήτη” ,”Χαλκιδικη” κλπ θα μπορεί να πεισθεί (ΕΞΩΘΕΝ, πάντα) οτι την συμφέρει να πάρει το μαγαζί της και να παίξει σε άλλη παραλία, αφήνοντας το…. χρέος στην υποτιθέμενη Μητροπολη – κι αποφεύγοντας, η ίδια, το ξεπούλημα της…….

  2. η κατολίσθηση στο Λιγνιτωρυχείο Αμύνταιου έφερε την διοίκηση στα πρόθυρα νευρικής κρίσης…κατέρρευσε το δόγμα τον “γεμάτων αυλών” ..για να δούμε τι θα κάνουν με την τροφοδότηση της 5 μονάδας απο που πρόκειται να εξορύξουν της αναγκαίες ποσότητες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.