Η Ελλάδα πιο φτηνή από την Κίνα #skouries


China-11

To μεταλλείο χρυσού Tanjianshan της Eldorado Gold στο κατεχόμενο από την Κίνα Θιβέτ

“Aν έχετε πρακολουθήσει τις οικονομικές ειδήσεις και αναφορές τα τελευταία 20 χρόνια ή και περισσότερο, θα πιστεύατε ότι ακούγεται τρελό για οποιαδηποτε εταιρεία να αφήνει την Κίνα. Αυτό δεν ισχύει για όλους τους κλάδους και η εξόρυξη και παραγωγή χρυσού μπορεί να γίνει φτηνότερα σε άλλες περιοχές του κόσμου“, διαβάζουμε σε άρθρο του 247wallst.com με τίτλο “Είναι έξυπνο από την Eldorado Gold να αφήσει την Κίνα;”

Η Eldorado Gold είναι η μεγαλύτερη ξένη παραγωγός χρυσού στην Κίνα και μια από τις ελάχιστες ξένες μεταλλευτικές εταιρείες που κατάφεραν να εδραιωθούν δημιουργώντας καλές σχέσεις με το Κινεζικό καθεστώς. Τώρα η εταιρεία εγκαταλείπει τα τρία ενεργά και το ένα υπό ανάπτυξη μεταλλεία χρυσού που είχε στην Κίνα για να επικεντρωθεί σε έργα χαμηλότερου κόστους όπως οι Σκουριές, η Ολυμπιάδα και το Πέραμα στην Ελλάδα.

Το γεγονός οτι η Ελλάδα έχει χαμηλότερο κόστος παραγωγής χρυσού από την Κίνα δεν φάνηκε να ανησύχησε κανέναν από όσους χάρηκαν για την προτίμηση που δείχνει η Καναδική πολυεθνική στη χώρα μας σε σχέση με τον Ασιατικό γίγαντα. Ας δούμε όμως τι σημαίνει αυτό.

Η Eldorado περηφανεύεται ότι είναι εταιρεία “χαμηλού κόστους”, με τα μεταλλεία της να βρίσκονται σε χώρες με “χαλαρή” περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία, όπως Κίνα, Τουρκία, Ρουμανία, Βραζιλία. Και Ελλάδα. Ειδικά η Κίνα φημίζεται για την πλήρη απουσία μέτρων ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος, που χαρακτηρίζει όλη της τη βιομηχανία και όχι μόνο τη μεταλλευτική. Αν μια ξένη εταιρεία καταφέρει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του καθεστώτος – και η Eldorado είναι μία από αυτές – η Κίνα είναι μια “φτηνή” χώρα για να παράγει οτιδήποτε. Οι χαμηλοί μισθοί, τα πολύ χαμηλά στάνταρντς υγιεινής και ασφάλειας και το αδύναμο νομικό καθεστώς, την κάνουν ιδανικό τόπο για εταιρείες που θέλουν να λειτουργούν χωρίς πολλούς περιορισμούς και με χαμηλό κόστος. Διεφθαρμένοι τοπικοί υπάλληλοι είναι πάντα πρόθυμοι να ρίξουν το κόστος ακόμα χαμηλότερα. Με δεδομένη την πανθομολογούμενη εκτεταμένη διαφθορά στην Κίνα, αυτό μάλλον σημαίνει ότι ένας ξένος επενδυτής θα πρέπει να διαθέτει όχι μόνο ικανότητες διπλωματίας αλλά και ιδιαίτερη «γενναιοδωρία». Εκτός όλων των άλλων, η Eldorado ενίσχυσε έμπρακτα τα αποικιοκρατικά συμφέροντα της Κίνας στο κατεχόμενο Θιβέτ, αφού το ένα από τα μεταλλεία της Eldorado που τώρα πωλείται (το Tanjianshan) βρίσκεται στο Θιβέτ.

Το “φτηνή” λοιπόν είναι σε πολλά εισαγωγικά: η Κίνα είναι φτηνή για τους επενδυτές γιατί είναι πρόθυμη να εξωτερικεύσει το κόστος προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζομένων. Στον κλάδο των μεταλλείων το αποτέλεσμα είναι μονότονα επαναλαμβανόμενα δυστυχήματα με πολλές δεκάδες νεκρούς μεταλλωρύχους το καθένα – δείτε για παράδειγμα αυτό εδώ, σε κρατικό μεταλλείο χρυσού στο Θιβέτ που στοίχισε τη ζωή σε 83 μεταλλωρύχους.

Και παρ’ολα αυτά, στην Ελλάδα το κόστος παραγωγής χρυσού είναι ακόμα χαμηλότερο και γι’αυτό μας προτιμά η εταιρεία του κ. Ράιτ.

Όσοι νομίζουν ότι αυτό είναι κολακευτικό για τη χώρα μας, ας το ξανασκεφτούν.

Το κόστος που δεν πληρώνει η Eldorado, θα το πληρώσει ο τόπος μας και εμείς.

 


6 απαντήσεις στο “Η Ελλάδα πιο φτηνή από την Κίνα #skouries”

  1. ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΗΤΑ !!!

    Επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Ενέργειας κ Σκουρλέτη
    για τις αθρώες εισαγωγές ρέυματος.

    https://www.youtube.com/watch?v=J44udWJj_GU
    190516 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΘΡΟΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
    Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά κ. Δημήτριος Κ. Καμμένος έθεσε επίκαιρη ερώτηση (με αριθμό 866/16-5-2016) προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την…
    youtube.com

  2. και τώρα όπως εχει επανειλημμένα γραφτεί σε αυτο το μπλοκ ήρθε η ώρα για ξεπούλημα τον νερών (υδροηλεκτρηκα) της ΔΕΗ υπεράξιας πάνω απο 9 δις .Θα τους επιτρέψουμε….

  3. Ειδικά η Κίνα φημίζεται για την πλήρη απουσία μέτρων ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος, που χαρακτηρίζει όλη της τη βιομηχανία και όχι μόνο τη μεταλλευτική.
    …τα πολύ χαμηλά στάνταρντς υγιεινής και ασφάλειας και το αδύναμο νομικό καθεστώς…

    Αυτά ίσχυαν μέχρι πριν 8-10 χρόνια. Τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια η βιομηχανική νομοθεσία έχει γίνει αυστηρή σε όσα αναφέρεις. Δεν είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που ερχόντουσαν στις εφημερίδες με απίστευτες ιστορίες.

  4. Μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ…Μεγάλη κατολίσθηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 17/5/2016 στο ορυχείο Αμυνταίου-Φιλώτα του ΛΚΔΜ/ΔΕΗ.
    Το φαινόμενο ήταν μεγάλης έντασης και μετακίνησε μεγάλο χωμάτινο όγκο.
    Ευτυχώς την ώρα της κατολίσθησης στο σημείο δεν βρίσκονταν εργαζόμενοι ενώ οι ζημιές περιορίζονται στα εναέριο δίκτυο και στην άντληση νερών καθώς η κατολίσθηση ήταν αναμενόμενη ίσως όχι χρονικά χθες από το ορυχείο και από την πρώτη στιγμή απομακρύνθηκε ο εξοπλισμός.
    Η κατολίσθηση δεν σταμάτησε και είναι σε εξέλιξη.http://pontokomicom.blogspot.gr/2016/05/blog-post_20.html

  5. με την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμύνταιου “πέθανε” και το αιώνιο δόγμα τον” γεμάτων αυλών ” που κυριάρχησε στα Ορυχεία αυτά τα χρόνια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.