Αρχική Ενημέρωση Διευκρίνιση Σκουρλέτη για τις Σκουριές που επιβεβαιώνει το “Παρατηρητήριο” #skouries

Διευκρίνιση Σκουρλέτη για τις Σκουριές που επιβεβαιώνει το “Παρατηρητήριο” #skouries

4
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Tής Χαράς Τζαναβάρα / ΕΦ.ΣΥΝ. Η ανάρτησή μας που αναφέρεται στο δημοσίευμα είναι αυτή.

skourletis_26«Τυπική υποχρέωση» χαρακτηρίζει η πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος την απόφαση που υπέγραψε την Παρασκευή ο Πάνος Σκουρλέτης για τις Σκουριές, που παρουσιάστηκε ως «πράσινο φως» για τη λειτουργία των λατομείων χρυσού.

Συνεργάτης του υπουργού διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» ότι ήταν επιβεβλημένη η μετατόπιση κατά περίπου 30 μέτρα της -ήδη αδειοδοτημένης από το 2012- λεκάνης διαύγασης, για λόγους συμμόρφωσης με τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η πλευρά του υπουργείου θεωρεί ότι εκκρεμούν αρκετές εγκρίσεις, και κυρίως αυτή που αφορά το εργοστάσιο μεταλλουργίας, που θα καθορίσουν την πορεία του μεταλλείου. Επισημαίνει όμως τους αυστηρούς όρους που επιβλήθηκαν στην εταιρεία σε σχέση με την ύπαρξη αμιάντου στο μετάλλευμα.

Η απόφαση αναφέρει ότι πρέπει να γίνονται έλεγχοι κάθε μήνα και, σε περίπτωση που οι τιμές διαμορφώνονται πάνω από τα επιτρεπτά όρια, η συχνότητα θα αυξάνει και θα γίνονται μετρήσεις ανά εβδομάδα ή και σε καθημερινή βάση.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των μετρήσεων, το υπουργείο καλεί την εταιρεία να λάβει μέτρα προστασίας των εργαζομένων και να ενημερώνει για τις επιπτώσεις στην υγεία πριν από προσλήψεις νέου προσωπικού.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα αναδεικνύεται και από τον ιστότοπο antigoldgr.org, που έχει δημιουργήσει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων στη Χαλκιδική.

Σε ανάρτησή του αναφέρει ότι πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος αποδέχεται πως υπάρχει θέμα αμιάντου, ενώ κάνει λόγο για «κόκκινο φως» προς τους κατοίκους και τους τουρίστες της περιοχής, καθώς και για «κατακόκκινο» σήμα προς τους εργαζόμενους στις Σκουριές.

Υπογραμμίζει ότι οι καρκινογόνες ίνες θα μεταφέρονται από το εργοτάξιο των Σκουριών, που βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, στην ευρύτερη περιοχή.

«Η έγκριση δεν επηρεάζει σε τίποτα την εξέλιξη του έργου και θα μπορούσε να θεωρηθεί επικοινωνιακής σημασίας νίκη για την εταιρεία», επισημαίνει η ίδια ανάρτηση, διαπιστώνει ωστόσο ότι ο υπουργός συνεχίζει να χορηγεί δευτερεύουσες άδειες, αποφεύγοντας να αγγίξει το κρίσιμο ζήτημα που είναι η μεταλλουργία flash smelting, στάση η οποία επιτρέπει στην εταιρεία να προκαλεί κίβδηλες εντυπώσεις.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τυπική ,ξετυπική :

    «Η έγκριση της τεχνικής μελέτης επιτρέπει στην Hellas Gold να ξεκινήσει εκ νέου τις κατασκευαστικές δραστηριότητές της στις Σκουριές που είχαν ανασταλεί τον περασμένο Ιανουάριο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

    antigoldgreece έχετε ”προσαρμόσει ” τα αιτήματά σας ή κάνω λάθος ?

  2. Πώς ειναι δυνατόν να ειναι όλα “τυπικά” και σιγά-σιγά να συμπληρώνεται το πάζλ δεν το έχω καταλάβει ακόμα. Εφόσον ακόμα δεν έχουν πιάσει το θέμα του flash smelting κάτι μου λέει να μην περιμένουμε και πολλά.

  3. άντε να εξηγήσεις τώρα στον τουρίστα, ότι αυτό που βλέπει στα Στάγειρα, είναι μετρητής αμιάντου και ΄οχι καμία αναπαράσταση εφεύρεσης του Αριστοτέλη ,θα φύγει τρέχοντας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.