Αμίαντος στο Libby? Δεν υπήρχε! #skouries


Μετά την “ιερή αγανάκτηση” ορυκτολόγου του ΑΠΘ: “ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ” , η οποία βέβαια είχε την απάντηση που της άξιζε εδώ, ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας ΑΠΘ, Σαράντης Δημητριάδης, μας έστειλε το παρακάτω σχόλιο.

Το σχόλιο αναφέρεται στην ανάρτησή μας «Κάποτε λέγαμε πρώτα υγεία, μετά δουλειά. Τώρα λέμε δουλειά» και στο βίντεο για τη βιομηχανία αμιάντου που παρουσιάσαμε εκεί.

Παρόλο που το κύριο θέμα του παραπάνω video αφορά τη φρίκη στην πόλη Αsbest της Ρωσίας, η άλλη αναφερόμενη περίπτωση, της πόλης Libby στην Μοντάνα των ΗΠΑ, είναι πιο διδακτική για τον κόσμο εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τον πιο κοντινό στον δικό μας κόσμο δηλαδή. Προσέξτε στο video το σημείο που η ανήμπορη και να αναπνεύσει ακόμα από τον καρκίνο των πνευμόνων γυναίκα λέει με πικρό παράπονο: «They knew it, they knew it» (το’ξεραν, το’ξεραν) -και μας το κρύβανε εννοείται. Και μας καταδικάσανε εν ψυχρώ να γίνουμε καρκινοπαθείς. Ποιοί το ήξεραν και ποιοί με εγκληματικό τρόπο το έκρυβαν;

Στο Libby της Μοντάνα εξορυσσόταν από τις αρχές του περασμένου αιώνα βερμικουλίτης, ένα ορυκτό υλικό με άριστες θερμομονωτικές ιδιότητες. Μόνο που εκεί αυτό -ο βερμικουλίτης- εμπεριείχε ως πρόσμιξη και μικρές σχετικά ποσότητες τρεμολίτη. Όταν ο τελευταίος αναγνωρίστηκε ως καρκινογόνο ορυκτό, περί τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, ο ιατρικός κόσμος στις ΗΠΑ άρχισε να επισημαίνει τους κινδύνους που συνιστά για τη δημόσια υγεία η εξόρυξη βερμικουλίτη στο Libby.

(

Επειδή μια τέτοια επισήμανση έθετε σε κίνδυνο την τοπική οικονομία που βασιζόταν ακριβώς στην εξόρυξη αυτού του υλικού, και για να μην υπάρξουν περιπτώσεις αμφισβήτησης της ακινδυνότητας των εξορύξεων και σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ -μεταξύ των οποίων, δέστε σύμπτωση, και της εξόρυξης στην πόλη Eldorado στην Καλιφόρνια, κινητοποιήθηκαν αμέσως οι εξορυκτικές εταιρείες με την τεράστια οικονομική ισχύ που διέθεταν. Βρήκαν πρόθυμους συμμάχους από τον επιστημονικό κόσμο των γεωλόγων, που ήταν με τη σειρά τους σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενοι από εξορυκτικές εταιρείες, και ξεκίνησαν ένα μακροχρόνιο αγώνα με σκοπό την υποτίμηση των κινδύνων που είχε ήδη επεσημάνει ο ιατρικός κόσμος. Υπήρξαν πολυάριθμες δίκες όπως και ακροάσεις στη Γερουσία επί του θέματος, για πάρα πολύ χρόνο όμως η ισχύς των εξορυκτικών εταιρειών υπαγόρευε τις αποφάσεις και η εξόρυξη στο Libby συνεχιζόταν απρόσκοπτα, μέχρι και το 1999 οπότε και απαγορεύτηκε όταν πια η γνώμη του ιατρικού κόσμου υπερίσχυσε εκείνης των εξορυκτικών εαταιρειών.

Υπάρχουν πλήθος αναφορές για το θέμα στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα:

http://www.asbestos.com/jobsites/libby.php

Όπως βλέπετε σε τίποτα δεν είμαστε πρωτοπόροι.


2 απαντήσεις στο “Αμίαντος στο Libby? Δεν υπήρχε! #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.