#skouries: NO PASARAN (Περί “κόκκινου οικολογικού φασισμού” και περί πράσινων αλόγων ο λόγος).


dsc_0118

Tου Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας Α.Π.Θ.

Γνωμάτευση (καθοδηγητική) Σκαρπέλη (2013):

“Σε κάθε περίπτωση αναφοράς από τρίτους (sic) στον τρεμολίτη να τονίζεται ως απάντηση οτι “δεν υπάρχει τρεμολίτης”.”

Γνωμάτευση* (ιερής αγανάκτησης) ορυκτολόγου του ΑΠΘ (2016):

“Ο τρεμολίτης δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις αμίαντος και τα ποσοστά του είναι εξαιρετικά χαμηλά στα πετρώματα στις Σκουριές για να προκληθούν βλάβες στους εργαζόμενους και στους πολίτες. Τρεμολίτης, όπως και χρυσοτίλης υπάρχουν σε πολλά διακοσμητικά πετρώματα, σε ποσοστά πολύ μικρά όπως και στις Σκουριές, και κατά περίπτωση ακόμα μεγαλύτερα! Ας βγουν οι “ειδικοί” και να πουν να σταματήσει η εξόρυξή τους. Αν τολμούν!!! Το άρθρο που επισυνάπτω(*) γράφει απίστευτες βλακείες και παρουσιάζει τα πράγματα διαστρεβλωμένα και κυρίως χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ.” !!!!!

Ο εν ιερά αγανακτήσει ορυκτολόγος του ΑΠΘ(**) που κατονομάζει τον τρεμολίτη φαίνεται πως δεν είχε υπόψη του την καθοδηγητική γνωμάτευση Σκαρπέλη και αναφέρεται σε “μικρές ποσότητες τρεμολίτη”, που δεν είναι πάντοτε αμίαντος κ.λπ. -δεν λέει δε τίποτα για μια πρόσφατη γνωμάτευση του ΙΓΜΕ που μάλλον δεν συμφωνεί με τα όσα ισχυρίζεται-. Βεβαιώνει ο ορυκτολόγος του ΑΠΘ με περίσσεια σιγουριά πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προκληθούν από τον τρεμολίτη (που κατά Σκαρπέλη δεν υπάρχει) βλάβες στους εργαζόμενους και στους πολίτες. (Σημειώστε το αυτό το τελευταίο, ωστε να ξέρετε πού θα απευθύνετε τα παράπονά σας και όχι μόνο στην απευκταία περίπτωση που θα υπάρξει κάποια τέτοια βλάβη έστω και σε έναν εργαζόμενο ή πολίτη). Όσο για τις “μικρές ποσότητες του τρεμολίτη στις Σκουριές”, ένας απλός υπολογισμός με τα στοιχεία της ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός δείχνει πως στα υλικά της ανοικτής εξόρυξης και μόνο εμπεριέχονται 6.907.445 τόνοι τρεμολίτη. Χαίρε ο κόσμος ο μικρός ο μέγας!

Αλλά ο ορυκτολόγος του ΑΠΘ μας αποκαλύπτει και κάτι που μάλλον δεν ξέραμε ή δεν το έχουμε οι υπόλοιποι ψάξει αρκετά: οτι “τρεμολίτης και χρυσοτίλης υπάρχουν σε πολλά διακοσμητικά πετρώματα, σε ποσοστό πολύ μικρό όπως και στις Σκουριές, και κατά περίπτωση ακόμα μεγαλύτερα!”. Και κατατροπώνοντας τους “ειδικούς” (εννοεί τους ψευτο-ειδικούς, όχι τους original ειδικούς όπως ο ίδιος προφανώς θεωρεί τον εαυτό του) αναφωνεί: “Ας βγουν οι “ειδικοί” και να πουν να σταματήστε την εξόρυξή τους. Αν τολμούν!!!!”. Ποιος “ειδικός” να τολμήσει κάτι τέτοιο μετά από αυτήν την κραυγή ιερής αγανάκτησης του ορυκτολόγου του ΑΠΘ.

Εγώ πάντως επ’ αυτού θα έλεγα πως θα ήταν χρήσιμο να μας αποκαλύψει ο ορυκτολόγος του ΑΠΘ ποια ακριβώς είναι αυτά τα διακοσμητικά πετρώματα στα οποία αναφέρεται, αν η εξόρυξή τους γίνεται εδώ στην Ελλάδα, ποια η περιεκτικότητά τους σε τρεμολίτη και χρυσοτίλη -που είναι κατά περίπτωση όπως λέει και μεγαλύτερη από αυτήν στις Σκουριές-, πόσο κατά τον ίδιο και με βάση ποια στοιχεία (πέρα από τη δική του αυθαίρετη μάλλον βεβαιότητα) η εξόρυξή τους δεν εγκυμονεί οποιονδήποτε κίνδυνο για τη υγεία των εργαζομένων σ’ αυτήν ή και των περιοίκων των χώρων εξόρυξής τους. Γιατί αν δεν υπάρχουν ήδη βάσιμα στοιχεία για το απολύτως ακίνδυνο της εξόρυξης τέτοιων διακοσμητικών πετρωμάτων με τρεμολίτη και χρυσοτίλη -πέραν και πάλι από την αστήρικτη βεβαιότητα του ορυκτολόγου του ΑΠΘ περί της αθωότητάς τους-, ασφαλώς και πρέπει να τεθεί το ερώτημα αν είναι ασφαλές να συνεχιστεί η εξόρυξή τους χωρίς τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας εργαζομένων και περιοίκων, και ασφαλώς πρέπει να σταματήσει η εξόρυξή τους αν βρεθεί οτι αυτό επιτάσσει η προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν πρόκειται περί ανεπίτρεπτης από τον ορυκτολόγο του ΑΠΘ τόλμης κάποιων “ειδικών” σε μια τέτοια περίπτωση αλλά περί υποχρέωσης της Διοίκησης.

Ο ορυκτολόγος του ΑΠΘ αναφέρεται και σε άρθρο, το οποίο κατά την δική του, ως χωρίς εισαγωγικά ειδικού, γνώμη “γράφει απίστευτες βλακείες και παρουσιάζει τα πράγματα διαστρεβλωμένα και κυρίως χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο.” Θα ήταν καλό να είχαμε απ’ τη μια το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ο ορυκτολόγος του ΑΠΘ και από την άλλη ένα δικό του επί του θέματος που θα παρουσιάζει, αυτό το δεύτερο, τα πράγματα μη διαστρεβλωμένα και με το αρμόζον επιστημονικό υπόβαθρο. Το πρώτο φαίνεται να υπάρχει, αν και μάλλον ο ορυκτολόγος του ΑΠΘ εννοεί κάποιο δημοσιογραφικό κείμενο και όχι κάποιο άρθρο “ειδικών” ή ειδικών. Το δεύτερο, το δικό του απουσιάζει. Θα περιμένουμε με αγωνία να το παρουσιάσει ωστε να κρίνουμε και να αποφασίσουμε. Και, εφόσον συμφωνήσουμε με τον ορυκτολόγο του ΑΠΘ, να υψώσουμε και εμείς τη σημαία του NO PASARAN κατά του “κοκκινου οικολογικού φασισμού”.

Εν τω μεταξύ, περνούν από το μυαλό μου σκέψεις και υποθέσεις για πιθανές πιέσεις που μπορεί να δέχονται οι του ΙΓΜΕ που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα ευρήματα του Σκαρπέλη και που πρόλαβαν τον ορυκτολόγο του ΑΠΘ -ή που τους ακολούθησε με τη μελάνη του ο ορυκτολόγος του ΑΠΘ-. Λέτε να έχουμε καμιά αναθεώρηση της σχετικής γνωμάτευσής τους; Μετά μάλιστα και τους βαρύτατους καταγγελτικούς χρησμούς του ορυκτολόγου του ΑΠΘ;

Ύστερα από όσα έχουν δει τα μάτια μας μην το αποκλείετε και εντελώς.
____________________

* Άγνωστο αν στάλθηκε και σε ποιον αρμόδιο η γνωμάτευση αυτή του ορυκτολόγου του ΑΠΘ (ή έμεινε απλά ως κραυγή αγανάκτησής του στην προσωπική του σελίδα στο f/b και σε άλλα λαϊκά αναγνώσματα) και άγνωστο ποιον φαντάζεται ο ίδιος ως εκείνον που θα αφανίσει τον “κόκκινο οικολογικό φασισμό” άπαξ δια παντός. Γιατί με τέτοιους ειδικά φασισμούς δεν παίζουμε, όπως παίζουμε με άλλους.

** Διαβάζω -αν δεν μεταφέρεται λάθος- πως πρόκειται για τον παλιό μου φοιτητή και φίλο Βασίλη Μέλφο. Επίκουρο καθηγητή του ΑΠΘ και όχι απλά ορυκτολόγο. Θα μπορούσες και καλύτερα Βασίλη, αν εσύ είσαι πράγματι ο δράστης. Αν είσαι, σκέψου το καλύτερα πριν σηκώσεις το λάβαρο της επανάστασης, και προπάντων, αναζήτησε και διάβασε τις πρωτότυπες δημοσιεύσεις των “ειδικών” και μην παραπέμπεις σε δημοσιογραφικά κείμενα.

Ο παλιός σου δάσκαλος.

 


2 απαντήσεις στο “#skouries: NO PASARAN (Περί “κόκκινου οικολογικού φασισμού” και περί πράσινων αλόγων ο λόγος).”

  1. Γνωμάτευση (ιερής αγανάκτησης) Ορυκτολόγου του ΑΠΘ ΙΙ: Ο τρεμολίτης που υπάρχει στις Σκουριές δεν προκαλεί καρκίνο. Κι’ αυτό διότι ο τρεμολίτης που υπάρχει στις Σκουριές Χαλκιδικής είναι “καλός”. Κάτι σαν την… “καλή” (HDL) χοληστερόλη.
    Αντιθέτως όλοι οι άλλοι τρεμολίτες (οι επονομαζόμενοι και ως “κακοί”) προκαλούν καρκίνο…
    Πώς να σας το κάνω πιο λιανά; Είναι κάτι σαν τον “καλό” μπ@τσο και τον “κακό” μπ@τσο…
    :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.