“Σε Υπεράσπιση της Ζωής”: Ντοκυμαντέρ για τους αγώνες ενάντια στις εξορύξεις (βίντεο)


In Defence of Life- Didipio-600x337

Μετά από ένα μήνα αιματηρής βίας που στοίχισε τις ζωές περιβαλλοντικών ακτιβιστών από την Ονδούρα  μέχρι τη Νότια Αφρική, μια νέα ταινία αναδεικνύει το πώς τέσσερις κοινότητες σε μέρη του κόσμου που πολιορκούνται από πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης αντιστέκονται και αγωνίζονται.

Δείτε το τρέιλερ:

In Defence of Life Trailer from The Gaia Foundation on Vimeo.

Το In Defence of Life (“Σε Υπεράσπιση της Ζωής”), ακολουθεί τους αγώνες και τις νίκες τεσσάρων κοινοτήτων που αντιστέκονται σε έργα εξόρυξης μεγάλης κλίμακας στην Κολομβία, τις Φιλιππίνες, τη Νότια Αφρική και τη Ρουμανία.

Θαρραλέοι υπερασπιστές του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κοινότητες αυτές περιγράφουν τι έχουν υποστεί και εξηγούν γιατί στέκονται ακλόνητοι για να προστατεύσουν τις οικογένειές τους, τη γη, το νερό και τη ζωή τους από την καταστροφή της εξόρυξης.

Αυτοί οι “Δαβίδ και Γολιάθ” αγώνες εμπνέουν και αποδεικνύουν ότι, όταν η αδικία και η καταστροφή παγκοσμιοποιούνται, το ίδιο κάνει και η αντίσταση.

Στο Ντιντίπιο, Φιλιππίνες, οι κάτοικοι έχουν συσπειρωθεί ενάντια στην Αυστραλο-καναδική μεταλλευτική εταιρεία OceanaGold. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, η εταιρεία έχει μετατρέψει αυτό που ήταν κάποτε το βουνό Dinkiday σε έναν κρατήρα βάθους 371 μέτρων για την εξόρυξη χρυσού και χαλκού. Οι ντόπιοι συγκεντρώνονται για να πούνε  στην εταιρεία «Palayasin!» (Φύγε!), για να αποτρέψουν μελλοντικής επέκτασης του μεταλλείου και να αναγκάσουν την πολυεθνική να φύγει.

Στο Yaigoje Apaporis, μια περιοχή 10 εκατομμύριων στρεμμάτων στον Κολομβιανό Αμαζόνιο, οι αυτόχθονες  έχουν εξοργιστεί από την προσπάθεια της Καναδικής εταιρείας Cosigo Resources να εξορύξει χρυσό από έναν ιερό τόπο στο έδαφός τους. Η ταινία ακολουθεί τις προσπάθειες των ιθαγενών ομάδων για την προστασία κάθε τμήματος της επικράτειάς τους, διότι αν και η γη τους ανήκει, το υπέδαφος ανήκει στο κράτος.

Στα όρη Απουσένι της Ρουμανίας, η ιστορική κοινότητα της Ρόσια Μοντάνα απειλείται από ένα μεταλλείο χρυσού που θα ισοπεδώσει τέσσερα βουνά, θα κατεδαφίσει 900 σπίτια, θα εκτοπίσει 2.000 αγρότες και παράξει 196.400.000 τόνους κυανιούχων αποβλήτων. Ακολουθώντας τον αγώνα της κοινότητας να σταματήσει τα σχέδια της Καναδικής πολυεθνικής Gabriel Resources, η ταινία μας ταξιδεύει πίσω από τη σκηνή ενός αγώνα-ορόσημο για την Ευρώπη.

Στη Νότια Αφρική, η εταιρεία Ibutho Coal σχεδιάζει να σκάψει το ορυχείο Φουλένι μόλις 40 μέτρα από την παγκοσμίως γνωστή περιοχή προστασίας της άγριας ζωής iMfolozi – καταφύγιο του απειλούμενου με εξαφάνιση λευκού ρινόκερου. Το ορυχείο θα εκτοπίσει έως και 16.000 ανθρώπους. Θέλοντας να αποφύγουν την καταστροφή που έχουν δει σε γειτονικές κοινότητες που πλήττονται από τις εξορύξεις άνθρακα, οι κάτοικοι του Φουλένι παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια για την πρόληψη της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Μια ταινία του Jess Phillimore για το Gaia Foundation.

Η ταινία συνοδεύεται από μια σειρά συνεντεύξεων από κορυφαίους ακτιβιστές και στοχαστές για την περιβαλλοντική δικαιοσύνη από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Nnimmo Bassey, Vandana Shiva, Sister Stella Matutina, Mariana Gomez και Stephan Harding. Oι συνεντεύξεις διερευνούν κριτικά τι κάνει έναν επιτυχημένο αγώνα αντίστασης στην εξόρυξη και αποδομούν το μύθο ότι οι εταιρείες εξόρυξης φέρνουν ανάπτυξη και ευημερία στις κοινότητες όπου δραστηριοποιούνται και στην κοινωνία γενικότερα.

Παρακολουθήστε τη σειρά συνεντεύξεων του In Defence of Life.

Το πλήρες 30λεπτο ντοκυμαντέρ:

In Defence of Life from The Gaia Foundation on Vimeo.


Μία απάντηση στο ““Σε Υπεράσπιση της Ζωής”: Ντοκυμαντέρ για τους αγώνες ενάντια στις εξορύξεις (βίντεο)”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.