Ψήφισμα της 5ης Πανελλαδικής Συνάντησης Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αλληλεγγύης για τις Σκουριές


2016-afisa-panelladiki-KIA-FOR-WEBΠηγή: ΚΙΦΑ Δράμας

Εμείς οι εθελοντές που βρισκόμαστε στον δρόμο του αγώνα μέσα από τα ΚΙΦΑ, εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της Χαλκιδικής που αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια για την σωτηρία του τόπου τους από τις εξορυκτικές δραστηριότητες. Δηλώνουμε ομόφωνα την αντίθεσή μας στο επιχειρούμενο τεραστίων διαστάσεων εξορυκτικό σχέδιο που σχεδιάζεται και υλοποιείται.
Είμαστε αντίθετοι στο μοντέλο ανάπτυξης που ¨στο όνομα του κέρδους¨ περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας και στα λιγοστά έσοδα από την φορολόγηση των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές, καταστρέφοντας όλες τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος μιας τέτοιας δραστηριότητας μετακυλύεται στις πλάτες των κατοίκων, που υπερασπίζονται το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα τους να προστατεύουν το φυσικό τους περιβάλλον από μια επικίνδυνη τοξική δραστηριότητα, διεκδικώντας παράλληλα ένα αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης.
Οι επιπτώσεις στη υγεία, τόσο των άμεσα εργαζομένων όσο και του πληθυσμού που ζει και εργάζεται γύρω από περιοχές μεταλλευτικής δραστηριότητας, είναι δραματικές. Ο πληθυσμός εκτίθεται στα παράγωγα της μεταλλευτικής δραστηριότητας (αιωρούμενα σωματίδια σκόνης με ραδιενεργά υλικά, όξινη απορροή που καταλήγει και μεταφέρει στον υδροφόρο ορίζοντα βαρέα μέταλλα όπως π.χ. αρσενικό, κάδμιο, υδράργυρο κ.α., απόβλητα μετά την μεταλλευτική δραστηριότητα που εμπεριέχουν επικίνδυνα κυανίδια και άλλες τοξικές ουσίες). Η επικινδυνότητα για την υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού παράλληλα με τις συνέπειες της περιβαλλοντολογικής ερήμωσης και υποβάθμισης της περιοχής είναι επιστημονικά και παγκοσμίως τεκμηριωμένη. Η βλάβη στους κατοίκους θεωρείται μη αναστρέψιμη.
Τον τελευταίο καιρό συνεχίζεται η αδειοδότηση της επέκτασης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της Eldorado Gold. Η ιστορία των αδειοδοτήσεων των μεταλλείων έχει αποδείξει ότι κάθε άδεια δημιουργεί τετελεσμένα και νομιμοποιεί την καταστροφή της Β.Α. Χαλκιδικής.
Καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνησης για έλλειψη πολιτικής βούλησης για την οριστική διακοπή της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β.Α. Χαλκιδική, παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και μελών της κυβέρνησης. Ευθύνη υπάρχει όσο εφαρμόζονται νόμοι που αντιτίθενται στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος και του περιβάλλοντος και δεν καταργούνται. Ευθύνη υπάρχει όσο δεν παράγεται νομολογία πραγματικής προστασίας. Όσο η κυβέρνηση δεν σταματάει τις καταστροφικές μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Β.Α. Χαλκιδική, επωμίζεται ευθύνες που δεν παραγράφονται.
Η Χαλκιδική, βιώνει εδώ και καιρό την πολιτική της “σωτηρίας της χώρας με κάθε κόστος”. Με κόστος ανθρώπινες ζωές, ανθρώπινα δικαιώματα, φυσικό περιβάλλον.
Πιστεύουμε ότι με την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και τους κοινούς αγώνες, μπορούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας και πορευόμαστε μαζί για δημοκρατία, για γη και ελευθερία, για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

——————————
Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δράμας λειτουργεί από το Φεβρουάριο 2012 και από το Σεπτέμβριο 2014 στεγάζεται στην Αγ. Σοφίας 1 (πάνω από την τουλούμπα).
Την 1η Δευτέρα κάθε μήνα πραγματοποιείται συνέλευση των μελών του ΚΙΦΑ όπου συναποφασίζεται η λειτουργία και οι δράσεις του ΚΙΦΑ και είναι ανοιχτές για όλους.
email: [email protected]
Για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες των συμμετεχόντων στο ΚΙΦΑ γίνετε μέλος του Facebook group http://www.facebook.com/groups/kifadramas/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.