Φαραωνικά ή όχι τα έργα στις Σκουριές;


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Kheops-Pyramid

Για να αντιληφθούμε την κλίμακα των πραγμάτων και για να δούμε κατά πόσο υπερβάλλουμε όσοι μιλάμε για φαραωνικά έργα στις Σκουριές, θα βοηθήσει μια οπτική υπό κλίμακα σύγκριση του ανοικτού ορύγματος στις Σκουριές (στην πιο μικρή από τις πιθανές τελικές του διαστάσεις) με την μεγάλη πυραμίδα της Αιγύπτου (του Χέοπος).

Είναι ολοφάνερο πως το open pit στις Σκουριές άνετα θα μπορεί να καταπιεί όχι μόνο τη μία και μεγαλύτερη, αλλά και τις τρείς πυραμίδες της Αιγύπτου και να μείνει χώρος και για δυό τρείς άλλες επί πλέον. Όσοι έχουν δει από κοντά τις πυραμίδες στην Αίγυπτο και έμειναν με το στόμα ανοικτό μπροστά στο μέγεθός τους, νομίζω εύκολα θα αποδεχτούν πως το όρυγμα στις Σκουριές είναι υπερ-φαραωνικό σε διαστάσεις.

Είναι επίσης φανερό πως ο κώνος αποστράγγισης που θα περιβάλλει το “ενοποιημένο όρυγμα” στην πολύχρονη φαλακροποίηση του βουνού, ελάχιστα περιθώρια θα αφήσει για φύτευση και ανάπτυξη ….πικροδαφνών στη θέση του μεγαλοπρεπούς και θυσιασμένου στο βωμό της Eldorado δάσους (αφού και οι καημένες οι πικροδάφνες θα χρειάζονται απαραίτητα την ανεπιστρεπτί χαμένη υγρασία στις εντελώς απογυμνωμένες για καμιά εικοσαριά χρόνια θέσεις φύτευσής τους).

πυραμιδα1

Υ.Γ.: Για την υπό κλίμακα σχεδιαστική σύγκριση θεωρήθηκαν: διάμετρος του open pit 705 μέτρα, κλίση των πρανών του 45 μοίρες, διάμετρος πυθμένα του open pit 300 μέτρα, πλευρά της μεγάλης πυραμίδας 278 μέτρα (ενδιάμεση μεταξύ της πλευράς, 230,4 μ. και της διαγωνίου 325,8 μ. της τετραγωνικής της βάσης), ύψος της 219 μέτρα.

σ.θ.: στάθμη θάλασσας, υ.σ.θ.: υψόμετρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.