Αρχική Ενημέρωση Σκουριές: “Aν δεν μιλήσουμε και δεν αντιδράσουμε τώρα, θα έρθει και η...

Σκουριές: “Aν δεν μιλήσουμε και δεν αντιδράσουμε τώρα, θα έρθει και η δική μας η σειρά”

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Του Στέλιου Νικητόπουλου

12795512_1656862974565577_9147789994396204937_n

Μόλις ολοκληρώθηκε (σ.σ. χθες 7/3) στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής η εκδήλωση ενάντια στην εξόρυξη χρυσού που έγινε στο δημοτικό θέατρο, με ομιλητές τον καθηγητή φυσικής του Α.Π.Θ. Χρήστο Ελευθεριάδη, τον Τόλη Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, τον ομότιμο καθηγητή γεωλογίας του Α.Π.Θ. Σαράντη Δημητριάδη και τον καθηγητή δασολογίας του Α.Π.Θ. Θεοχάρη Ζάγκα.

Στην είσοδο μία επιγραφή της επιτροπής αγώνα Ν.Προποντίδας, με σαφή αναφορά στις διώξεις κατά των αγωνιζόμενων κατοίκων, έγραφε: “Ενάντια στη βία και την καταστολή, την κρατική αυθαιρεσία, την παραπλανητική ενημέρωση, τον εκφοβισμό. Αγώνας για ελευθερία και αξιοπρέπεια”. Σταχυολογώ κάποια από τα πολλά και ενδιαφέροντα που ακούστηκαν.

Ο φυσικός, καθηγητής ΑΠΘ, Χρήστος Ελευθεριάδης τόνισε ότι η μετατόπιση του φράγματος 4-9 μέτρων, που αναφέρει η ίδια η εταιρία στη μελέτη της, σημαίνει ότι το φράγμα θα σπάσει, “έσπασε” είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε δε στη σεισμικότητα της περιοχής με το μεγάλο σεισμικό ρήγμα της Ιερισσού. Για την ερημοποίηση είπε ότι θα σχηματιστεί ένας τεράστιος κώνος αποστράγγισης του νερού κάτω από το έδαφος σε ακτίνα χιλιομέτρων με ό,τι αυτό σημαίνει για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Ο Τόλης Παπαγεωργίου, από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, παρουσίασε τη φωτοαποτύπωση που δείχνει τις παρανομίες της εταιρίας και προανήγγειλε νέες αποκαλύψεις, που όπως είπε, θα αναδείξουν την εγκληματική δραστηριότητα της Eldorado. Τόνισε ότι ο αγώνας θα είναι πολύ πιο δυναμικός το ερχόμενο χρονικό διάστημα γιατί αλλιώς οι κάτοικοι θα γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες.

12814090_1656863057898902_723580506038471148_n

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στο κέντρο του ανοιχτού ορύγματος και για να γίνει η εξόρυξη πρέπει να καταστραφεί.

Ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ, Σαράντης Δημητριάδης, επισήμανε ότι το τυράκι για να δοθεί η αδειοδότηση ήταν η ανεφάρμοστη μέθοδος ακαριαίας τήξης, μία φούσκα γεμάτη αρσενικό, όπως είπε χαρακτηριστικά, με αέριο αρσενικό 30 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. “Η σκόνη θα έχει καρκινογόνο χαλαζία και ίνες αμιάντου που θα ταξιδεύουν μακριά, αυτά θα είναι αόρατα και θα μπαίνουν βαθιά στα πνευμόνια. Οι Θεσσαλονικείς πρέπει να το ακούσουν καλά. Ο αέρας θέλει 5 λεπτά από τις Σκουριές να φέρει τη σκόνη στη Θεσσαλονίκη όταν φυσάει ανατολικά” είπε ο κ.Δημητριάδης.

Ο καθηγητής δασολογίας του ΑΠΘ, Θεοχάρης Ζάγκας, τόνισε ότι καταστρέφεται η Χαλκιδική, η μάνα γη, ξεκοιλιάζεται ένα βουνό και ότι η περιοχή έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για αειφόρο ανάπτυξη.

Εκ μέρους της επιτροπής αγώνα Ν.Προποντίδας, η Κατερίνα Λιναρδή επισήμανε: “το ποτάμι της Χαλκιδικής, ο Χαβρίας, πηγάζει στον Κάκαβο, οι κύριες υδατοδεξαμενές της Χαλκιδικής βρίσκονται στον Κάκαβο, η τοξική σκόνη δεν γνωρίζει σύνορα, τα Μουδανιά είναι πολύ κοντά, αν δεν μιλήσουμε και δεν αντιδράσουμε τώρα θα έρθει και η δική μας η σειρά”.

12321587_1677525579199842_5010161484651920959_n

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.