Δια της εις αδιαμφισβήτητον απαγωγής


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας Α.Π.Θ.

ambidextrous-escher-quills-2

Η Ελληνικός Χρυσός κοινοποίησε τα κείμενα μιας σειράς αποφάσεων του ΣτΕ που αφορούν προσφυγές κατοίκων και συλλογικοτήτων κατά συγκεκριμένων έργων της εταιρείας, όπως και προσφυγές της εταιρείας κατά αποφάσεων της Διοίκησης με τις οποίες έχουν ανασταλεί εργασίες της σε συγκεκριμένα εργοτάξιά της.

http://www.hellas-gold.com/ellinikos-xrysos/meletes-eksoruksis

Δεν είμαι νομικός και δεν έχω τα απαραίτητα εφόδια ωστε να αμφισβητήσω επαρκώς τις αποφάσεις αυτές στη βάση μιας αυστηρά νομικής επιχειρηματολογίας και ασφαλώς δεν μπορώ να υποκαταστήσω ή υπερκεράσω τους συνηγόρους των κατοίκων και των συλλογικοτήτων που προσέφυγαν κατά της εταιρείας. Παρόλα αυτά, μου επιτρέπεται φαντάζομαι διαβάζοντaς τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ να διαμορφώσω την προσωπική μου εκτίμηση για την ορθότητά τους και να την διατυπώσω ευθαρσώς και δημοσίως -ήδη την έχω διατυπώσει για κάποιες παλαιότερες από αυτές τις αποφάσεις:

https://antigoldgr.org/blog/2015/04/29/state-of-the-art-skouries/

https://antigoldgr.org/blog/2015/09/02/i-gi-den-kineitai/

Ως πολύ γενική παρατήρηση -και δεν θα επεκταθώ πέρα από αυτό- θα αναφέρω οτι το σκεπτικό των περισσότερων από τις αποφάσεις του ΣτΕ επί κάθε προβαλλόμενου από μέρους των προσφευγόντων πολιτών και συλλογικοτήτων, όπως και από μέρους της Διοίκησης, περιβαλλοντικού προβλήματος σχετιζόμενου με τις εγκρίσεις μελετών των επί μέρους έργων, θεωρείται ανεπίκαιρο και η σχετική προσφυγή απορριπτέα, στη λογική οτι κάθε τέτοιο πρόβλημα έχει ληφθεί υπόψη στην και υπερκαλύπτεται από την υπάρχουσα αρχική και γενική αδειοδότηση της ΜΠΕ της εταιρείας και την έκδοση της ΑΕΠΟ του 2011.

Με τη λογική αυτή η αρχική έγκριση της ΜΠΕ αποκτά γενική, ακλόνητη και μεταχρονολογημένη ισχύ. Η ύπαρξή της μοιάζει, με τις αποφάσεις του ΣτΕ, να αποκλείει την εκ νέου έγερση και εξέταση από μηδενική βάση θεμάτων που άπτονται περιβαλλοντικών προβλημάτων, έστω και αν αυτά αφορούν τις εκ των υστέρων απαιτούμενες εγκρίσεις επί μέρους μελετών. Έτσι όμως η κρίση των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Επαμεινώνδα Τολέρη και Σπυρίδωνα Τζήμα, που ήταν αποφασιστικές για την αρχική περιβαλλοντική αδειοδότηση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός, έχει καταστεί σχεδόν νομοτελειακή για τα μέλη του ΣτΕ που πήραν (και παίρνουν) τις σχετικές αποφάσεις -ή καλύτερα τα μέλη του ΣτΕ φαίνονται να έχουν αποδεχτεί πως η κρίση των παραπάνω αποτελεί τη μια και μοναδική αδιαπραγμάτευτη νομιμότητα επί του θέματος. Τον μπούσουλα στην πραγματικότητα για όποιες σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Κάτι τέτοιο, για μένα τουλάχιστον, συνιστά επιεικώς παραλογισμό.


6 απαντήσεις στο “Δια της εις αδιαμφισβήτητον απαγωγής”

    • Είμαι υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ΒΑ Χαλκιδική, αλλά συγχαίρω τον κο Κώστα Παπαζάχο για την καθαρά επιστημονική προσέγγισή του στο θέμα. Ο κύριος Δημητριάδης απέχει έτη φωτός από την συγκροτημένη και αντικειμενική ψηλάφηση που επιδεικνύει ο κος Παπαζάχος στο θέμα των μεταλλείων της Χαλκιδικής. Ξανά συγχαρητήρια στον κο Παπαζάχο ο οποίος αν και “μαθητής” παραδίδει μαθήματα υψηλού επιστημονικού ήθους στον “καθηγητή” του. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι ο τελευταίος είναι σε θέση να τα αντιληφθεί…

      • Ο καθηγητής κ. Παπαζάχος παραδίδει μαθήματα όχι μόνο υψηλού επιστημονικού ήθος αλλά και μαθήματα υψηλής τεχνικής κατάρτiσης και πληρότητας στην αντιμετώπιση του θέματος που πραγματεύεται. Δεν είμαι όμως σίγουρος οτι αυτά που λέει και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει μπορούν να τα αντιληφθούν τα τσακάλια που συνέταξαν τις εκθέσεις εκείνες που με τόση συγκροτημένη και αντικειμενική ψηλάφιση κουρελιάζει ο καθόλα αξιέπαινος καθηγητής Κ. Παπαζάχος. Ούτε και αυτοί που γενικά και αόριστα είναι υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική.

  1. μούρχεται να γελάσω όταν ακούω για κρίση των παπακωνσταντίνου, τολέρη και τζήμα. Δεν βρήκατε τίποτε σε πιο σοβαρό, λιγότερο αργυρωνητο, με λίγο μεγαλύτερη σχέση με την επιστήμη ?. Kαι αν αφήσουμε τον τ. υπουργό που πηρε την “κρυάδα” του, οι αλλοι δύο ξέρετε που βρίσκονται? Ο ένας προσωπάρχης και ο άλλος κάπου εκεί, να συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους δηλ. της καταστροφής και της ρουφιανιάς.. Και μετά μας λέτε ότι αλλάξατε τα πραγματα στα υπουργεία. Τίποτε δεν αλλάξατε. Τίποτε δεν αγγίξατε. Aπλως παίξατε λίγο ρολοι για τα μάτια του κόσμου. Αυτοι οι δυο που διατηρούνται στις θεσεις τους το επιβεβαιώνουν.

  2. Γράφοντας το σύντομο αρχικό σημείωμα εξέφρασα μια γενική μου εντύπωση που αφορούσε τη φιλοσοφία που διέτρεχε όλες αυτές τις “αποφάσεις σκούπα” του Στε. Την καθυπόταξη δηλαδή αυτών των αποφάσεων στο “αλάθητο” -δίκην δεδικασμένου- των περιεχομένων της ΜΠΕ, όπως και τη χρονική και χωρική διάστασή τους εις τα τότε, εις τα τώρα και εις τα εις τον αιώνα τον άπαντα, εκεί και αλλού και παντού -βοήθειά μας. Δεν προχώρησα ωστε να βρώ και να παραθέσω συγκεκριμένα αποσπάσματα των αποφάσεων αυτών που καταδεικνύουν αυτήν την τυφλή υποταγή τους στο αλάθητο των συντακτών και αυτών που ενέκριναν τη ΜΠΕ. Οφείλω λοιπόν ευχαριστίες στον φίλο που έκανε τον κόπο να αναζητήσει και να μου υποδείξει την πλέον κατάλληλη περικοπή που καταδεικνύει οτι ήταν απόλυτα σωστή η γενική μου εντύπωση όπως την διατύπωσα. Το απόσπασμα είναι από την απόφαση 222/2016 και είναι το εξής:

    “Κατά το μέρος δε που με τους ως άνω ισχυρισμούς αμφισβητείται ευθέως η νομιμότητα των σχετικών κρίσεων και αξιολογήσεων που διενεργήθηκαν στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, αυτοί είναι απορριπτέοι ως απαράδεκτοι καθ’ όσον άγουν σε ανεπίτρεπτο παρεμπίπτοντα έλεγχο ατομικών διοικητικών πράξεων που δεν προσβάλλονται με την υπό κρίση αίτηση, και δη της εγκρίσεως των περιβαλλοντικών όρων και της θεώρησης το Σχεδίου.”

    Των διοικητικών πράξεων και εγκρίσεων λοιπόν που δεν προσβάλλονται με την υπό κρίσιν αίτηση -ούτε με οποιανδήποτε άλλη βεβαίως, προηγούμενη ή επόμενή της. Εις τον αιώνα τον άπαντα δηλαδή.

    Ευχαριστώ φίλε μου. Για τον κόπο σου και για τη βοήθειά σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.