ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με δήθεν “πλαστές φωτογραφίες και ψεύτικες καταγγελίες”


olympiada2

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

κ. Θεοφάνη Παπά

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με “πλαστές φωτογραφίες και ψεύτικες καταγγελίες”

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ:

ΑΝΑΦΟΡΑ με θέμα: “Σκουριές: Φωτοαποτύπωση της σημερινής κατάστασης και τεκμηρίωση παραβιάσεων της νομιμότητας από την Ελληνικός Χρυσός και τις Δημόσιες Υπηρεσίες στο Υποέργο Σκουριών των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής”

Ιερισσός, 15 Φεβρουαρίου 2015

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Στις 6 Δεκεμβρίου 2015 παραβρεθήκατε στον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας στο Στρατώνι, όπου κάνατε τις εξής δηλώσεις:

”έωλα για να μην πω ψέμματα τα όσα λέγονται μέχρι τώρα κατά της Ελληνικός Χρυσός. Με πλαστές φωτογραφίες και με ψεύτικες καταγγελίες προσπαθούν πολλοί να στραφούν κατά της εταιρείας”.

Οι δηλώσεις σας αυτές χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από το μηχανισμό προπαγάνδας της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, προκειμένου να δυσφημιστεί στην κοινή γνώμη το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού και οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τη σωτηρία του τόπου τους1.

Από τα ιστολόγια της εταιρείας πληροφορηθήκαμε ότι αναφερόσασταν σε φωτογραφίες από εκροές υγρών αποβλήτων του μεταλλείου Ολυμπιάδας, οι οποίες βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από το ρέμα Μαυρόλακκα και όχι ακριβώς μέσα σε αυτό όπως ισχυρίζονταν οι καταγγέλλοντες πολίτες2.

Εν συνεχεία βέβαια οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος επέβαλαν στην Ελληνικός Χρυσός πρόστιμο ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ για 21 διακεκριμένες παραβάσεις σε Στρατώνι και Ολυμπιάδα, μεταξύ των οποίων και η “διάθεση ανεπαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων (εκροές νερών μεταλλείου Ολυμπιάδας)”. Πρόκειται για την 4η παράβαση της Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης με αρ. πρωτ. 14505/30-9-2015 του Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος. Τo σκέλος iii της παράβασης αφορά τη “διάθεση όξινων απορροών με pH=2,67 δια μέσου οχετού σε κλάδο του ρέματος Μαυρόλακκα, κατάντη των χώρων αρσενοπυρίτη, με σημαντικά υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων οι οποίες υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια του όρου β2.β από 55% έως 194.300%”!

Οι Επιθεωρητές επισημαίνουν ότι από την εν λόγω παράβαση “προκλήθηκε ρύπανση των επιρανειακών υδάτων και συνεπώς υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατά την έννοια του άρθρου 2 του Ν. 1650/0986 (ΦΕΚ 160 Α’/16-10-1986)”.3 Άλλες βεβαιωμένες παραβάσεις αφορούν την ελλιπή παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, τη μη σύννομη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, ελλιπή μέτρα χειρισμού επικίνδυνων υλικών κ.λ.π. Η εταιρεία αρνείται όλες τις παραβάσεις, όμως οι αιτιάσεις της απορρίφθηκαν μία προς μία από την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει συμμορφωθεί προς τους σχετικούς όρους της ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011 και η ρύπανση του περιβάλλοντος συνεχίζεται. Αυτά είναι τα έργα της εταιρείας που με τόσο ζήλο υπερασπίζεστε.

Κατά συνέπεια ούτε οι φωτογραφίες ήταν πλαστές ούτε οι καταγγελίες ψεύτικες και αυτό το βεβαιώνει η πλέον αρμόδια δημόσια υπηρεσία. Εσείς όμως κ. Παππά, ούτε τις δηλώσεις σας ανασκευάσατε ούτε ενοχληθήκατε από την χρήση τους, για τους δικούς της σκοπούς, από την εταιρεία που συνεχίζει να ρυπαίνει.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε ΑΝΑΦΟΡΑ με θέμα: “Σκουριές: Φωτοαποτύπωση της σημερινής κατάστασης και τεκμηρίωση παραβιάσεων της νομιμότητας από την Ελληνικός Χρυσός και τις Δημόσιες Υπηρεσίες στο Υποέργο Σκουριών των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής”, η οποία έχει κατατεθεί στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και στη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΑΝΑΦΟΡΑ παρουσιάζει τα ευρήματα της ΕΡΕΥΝΑΣ που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 2015, μέσω φωτοαποτύπωσης με ειδικό εναέριο εξοπλισμό, στην ευρύτερη περιοχή ανάπτυξης του Υποέργου Σκουριών της Ελληνικός Χρυσός. Η συνολική επιφάνεια που αποτυπώθηκε ήταν 8.000 στρέμματα και η ακρίβεια της αποτύπωσης στους άξονες Χ, Ψ, Ζ ±10 εκατοστά. Οι φωτοαποτυπώσεις αποκάλυψαν πλήθος παραβάσεων της δασικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, καθώς και των πράξεων αδειοδότησης της “επένδυσης” της Ελληνικός Χρυσός οι οποίες καταγράφονται με λεπτομέρεια και περιμένουν απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μια και έχετε αποκτήσει εξειδίκευση στις “πλαστές φωτογραφίες”, αναμένουμε να αποφανθείτε και για την “πλαστότητα” ή μη και αυτών των φωτογραφιών.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, οι δηλώσεις σας είναι προϊόν επιλεκτικής και μονόπλευρης ενημέρωσης από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Προτείνουμε για αυτά τα ζητήματα να ενημερωθείτε από την αρμόδια κρατική υπηρεσία, την Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος, Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος.

Και θεωρούμε ότι οφείλετε μία συγγνώμη στους πολίτες της περιοχής που αντιτίθενται στη μεταλλευτική δραστηριότητα, τους οποίους με τις δηλώσεις σας συκοφαντήσατε.

Η παρούσα επιστολή θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα ενημέρωσης όπως και η όποια απάντησή σας.

1ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: “ΠΛΑΣΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” (ΒΙΝΤΕΟ), http://politesaristoteli.blogspot.gr/2015/12/blog-post_5.html 5/12/2015

2#SKOURIES: ΕΠΙΒΟΛΗ “ANTIGOLD” ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΠΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3???, http://politesaristoteli.blogspot.gr/2015/12/skouries-antigold-3.html 8/12/2015

3Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης που αφορά στην εταιρεία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ.” για το Υποέργο Ολυμπιάδας των Μεταλλευτικών-Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας” https://www.scribd.com/doc/294975095/%CE%A0%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B7-%CE%92%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3-%CE%A7%CE%A1%CE%A5%CE%A3%CE%9F%CE%A3-%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B1-skouries


5 απαντήσεις στο “ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με δήθεν “πλαστές φωτογραφίες και ψεύτικες καταγγελίες””

  1. […] Οι δηλώσεις σας αυτές χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από το μηχανισμό προπαγάνδας της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, προκειμένου να δυσφημιστεί στην κοινή γνώμη το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού και οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τη σωτηρία του τόπου τους1. […]

  2. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

    ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

    Θα συζητηθεί η πρώτη με αριθμό 535/15-2-2016 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου της Βουλευτού Χαλκιδικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Αικατερίνης Ιγγλέζη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την καθυστέρηση της Εισαγγελίας Χαλκιδικής στη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων που αφορούν στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ» για τα υποέργα Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

    Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Παρασκευόπουλος.

    Ορίστε, κυρία Ιγγλέζη, έχετε τον λόγο.

    ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

    Κύριε Υπουργέ, στα υποέργα Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών –εγκαταστάσεις Μαντέμ Λάκκου- των μεταλλευτικών-μεταλλουργικών εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας, που βρίσκεται στο Δήμο Αριστοτέλη του Νομού Χαλκιδικής, έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων κατά τα έτη 2012, 2013 και 2014.

    Τον Ιανουάριο του 2015 κι ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων σκούριαζαν επί τρία χρόνια στα συρτάρια των Υπουργών, ανακοινώθηκαν οι εκθέσεις των επιθεωρητών, οι οποίες κατέληξαν σε πορίσματα τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου διαπιστώθηκαν είκοσι μία παραβάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

    Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο των πορισμάτων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η δραστηριότητα της Εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ» έχει προκαλέσει ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

    Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 το Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδας έχει διαβιβάσει προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής πράξεις βεβαίωσης παράβασης για τις ανωτέρω παραβάσεις, καθώς και φάκελο με όλα τα σχετικά έγγραφα.

    Από τότε, όμως, μέχρι σήμερα η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής δεν έχει προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να διενεργηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις που εκπορεύονται από τα αποτελέσματα των ελέγχων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 12 Ιανουαρίου 2016 εγκρίθηκαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος για την επιβολή στην Εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ» προστίμων συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ για είκοσι μία παραβάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014.

    Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις επιπτώσεις της ρύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στη δημόσια υγεία ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας της εν λόγω εταιρείας.

    Ερωτάται, λοιπόν, ο κύριος Υπουργός:

    Για ποιο λόγο η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής καθυστερεί την εξέταση των πράξεων βεβαίωσης παράβασης, ώστε να διερευνηθεί αν προκύπτουν τυχόν αξιόποινες πράξεις για την Εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ»;

    Τι προτίθεται να πράξει για την καθυστέρηση αυτή, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και η αποτροπή των εν δυνάμει κινδύνων που προέρχονται από τη δραστηριότητα της Εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη;

    Σας ευχαριστώ.

    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Παρασκευόπουλε, έχετε το λόγο.

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

    Κυρία Βουλευτά, έλαβα υπόψη την ερώτησή σας και εξέτασα το θέμα. Απευθύνθηκα και στην Εισαγγελία του Πολυγύρου της Χαλκιδικής για να λάβω τα αναγκαία στοιχεία. Επίσης, ρώτησα για τα γενικώς ισχύοντα δεδομένα ως προς τους χρόνους επεξεργασίας και διεκπεραίωσης ανάλογων υποθέσεων στις Εισαγγελίες.

    Σύμφωνα με αυτά τα οποία έμαθα και σύμφωνα και με την έγγραφη απάντηση την οποία πήρα από την αρμόδια Εισαγγελία, όντως από τις 9 Οκτωβρίου 2015 βρίσκεται στην Εισαγγελία το έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος προς εξέταση. Έχει λάβει τον αριθμό δικογραφίας που απαιτήθηκε -συσχετίστηκε με την ήδη υπάρχουσα δικογραφία- προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση.

    Κατά την άποψή μου, αυτό το τρίμηνο διάστημα -από το χρόνο για τον οποίο ρωτάτε και συνέχεια- δεν είναι υπερβολικό με βάση τα γενικά δεδομένα λειτουργίας των Εισαγγελιών της χώρας, όπως επίσης και με βάση τα δεδομένα στη συγκεκριμένη Εισαγγελία.

    Ωστόσο, η ερώτησή σας με οδήγησε να κοιτάξω την πορεία αυτής της υποθέσεως από την αρχή.

    Με βάση και την αναλυτική απάντηση της Εισαγγελίας, προέκυψαν τα εξής: Η καταγγελία των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη έγινε στις 5/9/2013. Στη συνέχεια, στις 5/10/2014, υπήρξε παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης προς τον Επιθεωρητή Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος. Κατόπιν, στις 6/2/2015, επιστράφηκε η δικογραφία στην Εισαγγελία μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης από τον Επιθεωρητή Περιβάλλοντος Βορείου Αιγαίου και σχεδόν αμέσως, στις 20/2/2015, έγινε εκ νέου χρέωση της δικογραφίας σε εισαγγελικό λειτουργό για περαιτέρω επεξεργασία. Και φτάνουμε στις 9/10/2015, ημερομηνία από την οποία ξεκινά το διάστημα το οποίο θέλετε να ερευνηθεί, οπότε εισέρχεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής το έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος με το οποίο διαβιβάζονται πράξεις βεβαίωσης παράβασης και συσχετίζεται με την ποινική δικογραφία.

    Η ανάγνωση των ημερομηνιών, όπως τις έθεσε υπόψη μου η Εισαγγελία, δημιουργεί και σε μένα απορίες για το διάστημα από 5/9/2013 έως 5/10/2014 που έγινε παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση, καθώς και για το διάστημα από 20/2/2015, οπότε επαναχρεώθηκε η δικογραφία σε εισαγγελικό λειτουργό, έως 9/10/2015 οπότε συσχετίστηκε με το έγγραφο της Επιθεώρησης.

    Για τον λόγο αυτό, επειδή δεν μπορώ να βρω μία σαφή εξήγηση για την καθυστέρηση αυτή, έχω ζητήσει -σήμερα νομίζω ότι θα διεκπεραιωθεί το σχετικό έγγραφο- τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης.

    Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ορίστε, κυρία Ιγγλέζη, έχετε τον λόγο.

    ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ: Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι θα επιβεβαιώσω αυτά τα οποία είπατε. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εισαγγελία Χαλκιδικής έχει κωλυσιεργήσει σε θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός». Καμία από τις καταγγελίες των κατοίκων ή ακόμη και της νέας Δημοτικής Αρχής δεν έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης ή έστω να απαντηθεί από την Εισαγγελία.

    Και γιατί το λέω αυτό; Όπως θα γνωρίζετε, στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη έχει αναπτυχθεί ένα δυναμικό κίνημα ενάντια στις δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός». Στο κίνημα αυτό συμμετέχει η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας, των οικονομικών δραστηριοτήτων τους, για το μέλλον του τόπου τους, για το μέλλον των παιδιών τους. Με δύο λόγια αγωνίζονται για την ίδια τη ζωή.

    Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι οι έλεγχοι από τους οποίους προέκυψαν τα εν λόγω πορίσματα, προκλήθηκαν από καταγγελίες των κατοίκων, οι οποίοι, λόγω της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών εκ μέρους της πολιτείας, αλλά και την αδιαφορία και την ανοχή της απελθούσης Δημοτικής Αρχής, για πολλά χρόνια επιτελούσαν το ρόλο του ελεγκτή και καταγγέλλοντος παρανομιών. Και φυσικά οι καταγγελίες αυτές δεν υποβλήθηκαν μόνο στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, αλλά και στην Εισαγγελία Χαλκιδικής, πράγμα που το βεβαιώνετε και εσείς.

    Όπως καταλαβαίνετε, η ανησυχία των κατοίκων -η αγωνία θα έλεγα- είναι πολύ μεγάλη, όταν, μάλιστα, σε μετρήσεις στις πηγές υδροδότησης των χωριών της περιοχής διαπιστώνονται υπερβάσεις στα όρια συγκεντρώσεως βαρέων μετάλλων και κυρίως αρσενικού. Σε έγγραφό της η Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει ρητά ότι η ποιοτική κατάσταση των υδάτων χαρακτηρίζεται «κακή» λόγω συγκεντρώσεων μολύβδου και αρσενικού, οι οποίες οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια, μεταλλευτική δραστηριότητα.

    Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

    (Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Αικατερίνη Ιγγλέζη καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

    Κύριε Υπουργέ, είναι απαίτηση της κοινωνίας να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες σε όσους ευθύνονται για τη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή. Οποιαδήποτε καθυστέρηση επιφέρει άμεσες και μη αντιστρεπτές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

    Ήδη η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες όχι μόνο ανέχονταν, αλλά και συγκάλυπταν τις παρανομίες της συγκεκριμένης εταιρείας, κρατώντας ξεχασμένα σε συρτάρια τα αποτελέσματα των ελέγχων που αποκάλυπταν το δημόσιο κίνδυνο των δραστηριοτήτων της.

    Είναι πράγματι αξιέπαινη η πράξη σας να διατάξετε πειθαρχικό έλεγχο για αυτές τις καθυστερήσεις που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

    Η νέα Κυβέρνηση, προς τιμήν της, χρειάστηκε να λάβει ειδικότερα μέτρα για το αυτονόητο, έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι συγκεκριμένες παραβάσεις και να επιβληθούν τα πρόστιμα που αυτές συνεπάγονται, γιατί είχε και την ευθύνη, αλλά και τη βούληση, να το πράξει για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

    Στις ευνομούμενες πολιτείες η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος είναι πάνω από τα συμφέροντα και τα κέρδη των εταιρειών.

    Σας ευχαριστώ.

    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Παρασκευόπουλε, έχετε ξανά το λόγο.

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

    Μπορώ να διαβεβαιώσω άμεσα τη δική σας αναφορά σε καταγγελίες κατοίκων, οι οποίες αποτέλεσαν την αφετηρία για αυτή τη διερεύνηση. Έτσι είναι. Και προκύπτει και από το έγγραφο που μου έστειλε η Εισαγγελία, ότι η αφετηρία των διερευνήσεων οφείλεται σε καταγγελίες των κατοίκων. Σε αυτό το διαδικαστικό στάδιο δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας ότι υπάρχει καθυστέρηση. Αυτή τη στιγμή αυτό είναι ζητούμενο. Πάντως σας διαβεβαιώνω ότι θα ερευνηθεί το ενδεχόμενο της καθυστέρησης με μεγάλη προσοχή.

    Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.