Αντιδράσεις για τη στήριξη του Προέδρου του ΟΕΕ στην “επένδυση” στις Σκουριές, παρά την αντίθετη απόφαση της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων #skouries


Για “έκφραση προσωπικών απόψεων” κατηγόρησε τον κ. Κωνσταντίνο Κόλλια, πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Μενέλαος Μαλτέζος, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Περιφερειακού Τμήματος Θράκης), σχετικά με δελτίο τύπου με τίτλο  “απόλυτης στήριξης στην επένδυση στις Σκουριές”. Διαβάστε: Μαλτέζος προς Κόλλια: Εκφράζετε προσωπικές απόψεις, οφείλατε να ενημερωθείτε για τις αποφάσεις του ΟΕΕ πριν εκφράσετε την «απόλυτη στήριξη για την επένδυση στις Σκουριές».

20160128.Synantisi.Proedrou.OEE_..Somateiou.Ergolavon.Ellinikos.Xrysos
«Συνάντηση για την επένδυση στις Σκουριές» προέδρου ΟΕΕ κ. Κόλλια, αντιπροέδρου ΟΕΕ κ. Κολιού και Σωματείου Εργολάβων και Υπεργολάβων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. της περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη (28/1/2016)

Και οι αντιδράσεις συνεχίζονται: διαβάστε την παρακάτω Ανοικτή Επιστολή οικονομολόγου, μέλους του Ο.Ε.Ε., που αναρωτιέται και αυτός “ποιον εκπροσωπούν οι κύριοι του Οικονομικού Επιμελητηρίου;” και καταλήγει ως εξής: “Ο χρυσός της Χαλκιδικής, της Θράκης και του Κιλκίς είναι πάνω από τη γη, ακόμα και αν επιμένετε να αντιμετωπίζετε το θέμα στενά οικονομικά κ. Κόλλια και κ. Κολιέ”.

Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο και Α’ Αντιπρόεδρο του Ο.Ε.Ε.

Σαν μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου χάρηκα όταν πριν από περίπου τρία χρόνια, ο επιστημονικός αυτός φορέας ένωσε την φωνή με πλήθος άλλων για να εκφράσει την αντίθεση του στις «επενδύσεις» των ορυχείων χρυσού. Μιλούσε για πρωτογενή τομέα, σεβασμό στο περιβάλλον και ανάπτυξη του τουρισμού και πως αυτά θα συνέβαλλαν στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Κατέληγε δε στο εξής συμπέρασμα «Επειδή, οι αμφιλεγόμενες για τα αποτελέσματά τους «επενδύσεις στα μεταλλεία χρυσού», δεν συνάδουν αλλά αντιστρατεύονται απόλυτα την αειφόρα αγροτική ανάπτυξη , την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, των αρχαιολογικών της χώρων, αλλά και με την μοναδικότητα της Μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, μας οδηγούν με βεβαιότητα να δηλώσουμε την αντίθεση μας για τις συγκεκριμένες επενδύσεις σε Ροδόπη- Έβρο, Χαλκιδική και Κιλκίς.» Τα παραπάνω περιέχονταν σε ψήφισμα των αντιπροσώπων της 67ης συνέλευσης του Ο.Ε.Ε. (http://www.oee.gr/oe/index.php?option=com_content&view=article&id=548%3Apsifisma-67-sta&catid=28%3Adeltia-typou&Itemid=45&lang=el )

Στις 28 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Κόλλιας και ο Αντιπρόεδρος  Ζ.Κολιός, μετά από συνάντηση τους με το Σωματείο Εργολάβων και Υπεργολάβων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός της περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν «Την απόλυτη στήριξη στην επένδυση στις Σκουριές» παραθέτοντας οικονομικά στοιχεία τα οποία τους έδωσαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου (υπάλληλοι εμμέσως δηλαδή της εταιρίας). Είναι προφανές σε όποιον διαβάσει τα στοιχεία ότι πρόκειται για την άποψη της εταιρίας την οποία ενστερνίζονται και προσυπογράφουν.

(http://www.oee.gr/oe/index.php?option=com_content&view=article&id=1393%3Asinantisi-gia-tin-ependisi-stis-skouries&catid=28%3Adeltia-typou&Itemid=45&lang=el)

Αρκετά ερωτήματα γεννιούνται από τα παραπάνω. Πρώτον Ποιον εκπροσωπούν οι κύριοι του Οικονομικού Επιμελητηρίου ανακοινώνοντας την στήριξη στην «επένδυση»; Τους εαυτούς τους ή τα μέλη του Ο.Ε.Ε. που σε παλιότερη συνέλευση είχαν εκφραστεί αντίθετα; Με ποιο δικαίωμα αναιρούν απόφαση συλλογικού οργάνου εκφράζοντας τις προσωπικές τους απόψεις μέσω του Ο.Ε.Ε.; Τα ποσά που αναφέρουν αποτελούν μέρος κάποιας ανάλυσης κόστους – οφέλους την οποία πολύ καλά γνωρίζουν ή είναι η μόνο αυτά που συμφέρουν στην εταιρία; Όπως και να το δούμε η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της εταιρίας να βρει συμμάχους. Παρά της σοβαρές ενστάσεις πληθώρας επιστημονικών φορέων φαίνεται ότι οι πρόεδροι του Ο.Ε.Ε. επιμένουν να βλέπουν μονόπλευρα αριθμούς εκεί που κινδυνεύουν ζωές ανθρώπων.

Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί σε πληθώρα στοιχείων που αντικρούουν τα «νούμερα» που παρουσιάζουν οι εντεταλμένοι της εταιρείας. Για παράδειγμα το κόστος από τις άλλες δραστηριότητες που χάνονται, κτηνοτροφία, γεωργία, μελισσοκομία, αλιεία. Την ανεπανόρθωτη βλάβη που προκαλείται στον τουρισμό με ανυπολόγιστο κόστος. Την δαπάνη για νερό που αναγκάζονται να κάνουν οι κάτοικοι μιας και το νερό της περιοχής λόγω των εξορύξεων δεν είναι πόσιμο. Αν συνυπολογίσουμε το κόστος από τις ασθένειες που θα «μείνουν» στους κατοίκους αφού η εταιρία φύγει, καθώς και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, τότε δεν είναι δύσκολο να δούμε προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα. Σε κάθε περίπτωση μία «επένδυση» που καταστρέφει ένα ολόκληρο βουνό, άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας αλλά απειλεί και τις ζωές των ίδιων των ανθρώπων, δεν αφήνει «κέρδος» στην τοπική κοινωνία, όσος και να διογκωθούν τα νούμερα.

Αξίζει να αναφερθούμε μόνο στο γεγονός ότι μέχρι το πέρας του επενδυτικού σχεδίου η επεξεργασία και η παραγωγή του χρυσού θα γίνονται στην …Κίνα γεγονός που ισοδυναμεί με απώλεια φορολογικής ύλης μεγαλύτερης των 10δις. Προφανώς, αν η επένδυση δεν υλοποιηθεί, θα υπάρξουν άλλες δραστηριότητες που θα αποφέρουν επίσης φόρους, εισφορές στους ασφαλιστικούς φορείς και φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Σίγουρα θα αποφέρουν και φόρο εισοδήματος μιας και από τους ισολογισμούς των τριών τελευταίων ετών της Ελληνικός Χρυσός διαπιστώνουμε ότι δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ σε φόρους (72 εκατομμύρια ζημία που θα συμψηφιστεί). http://www.hellas-gold.com/ellinikos-xrysos/oikonomika-stoixeia

Σε μια υπόθεση όπου η Ελληνικός Χρυσός έχει αποκτήσει 317.000 στρέμματα μεταλλευτικής έκτασης έναντι του εξευτελιστικού ποσού των 11 εκατ. ευρώ ( σε 16 δις εκτιμάτε ο «πλούτος» που απέκτησε), όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδικάζει μεγαλύτερό ποσό (ζητούσε να πληρώσει η εταιρία 15,3 εκατ. συν τους τόκους ως παράνομη επιχορήγηση) , όπου ο αρμόδιος τότε υπουργός προσφεύγει κατά της απόφασης που επιδικάζει παραπάνω χρήματα για να μην εισπράξει το κράτος τα λεφτά από την εταιρία που πλούτισε σε μια νύχτα, είναι αδιανόητο να συγκρίνουμε νούμερα.

Αν επιμένουν οι κ. του Οικονομικού επιμελητηρίου να συγκρίνουν νούμερα, ας διαβάσουν την έκθεση της SOMO για το “Πώς η Καναδική μεταλλευτική εταιρεία Eldorado Gold καταστρέφει το Ελληνικό περιβάλλον και αποφεύγει να πληρώσει φόρους μέσω Ολλανδικών εταιρειών-ταχυδρομικών θυρίδων».

(http://www.taxjustice.nl/assets/wbb-publications/217/Fools%20Gold%20-Eldorado%20Gold.)

Σε κάθε περίπτωση οι κ.κ. πρόεδρος και αντιπρόεδρος πρέπει να επανορθώσουν καλώντας σε συνάντηση και εκπροσώπους των τομέων που πλήττονται, αλλά και των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι βλέπουν τον τόπο τους να καταστρέφεται. Η εταιρία θα φύγει αφού εξορύξει όλο το μετάλλευμα, οι άνθρωποι όμως θα μείνουν. Δεν υπάρχει ούτε μία περιοχή στον κόσμο που να έχει αποκατασταθεί από τις εξορύξεις. Ο χρυσός της Χαλκιδικής, της Θράκης και του Κιλκίς είναι πάνω από τη γη, ακόμα και αν επιμένετε να αντιμετωπίζετε το θέμα στενά οικονομικά κ. Κόλλια και κ. Κολιέ.

Μακρίδης Χαράλαμπος

Οικονομολόγος (Μέλος του Ο.Ε.Ε.)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.