ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ #skouries


Πηγή: atharher.wordpress.com    9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Aγαπητοί μας φίλοι, χαίρετε.

ceb5cebecf89cf86-ceb1cf81cf87ceb9cebaceb7-web

Το blog «ΑΘΩΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ (Α.Α.Χ.)» δημιουργήθηκε από τους διαχειριστές και δημιουργούς του blog “vasilinos.wordpress.com”, για να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει: Εις το εξής δίνεται η δυνατότητα στους χιλιάδες επισκέπτες του διαδικτύου να γνωρίσουν την περιοχή μας, αυτή που σήμερα περικλείεται εντός των ορίων του Δήμου Αριστοτέλη συν την Αθωνική χερσόνησο. ΄Ετσι θα συνειδητοποιήσουν για ποια πανέμορφη περιοχή οι φιλότιμοι κάτοικοι αγωνιζόμαστε.

Από αυτό το blog θα προβληθούν -Θεού θέλοντος- οι ορεινοί όγκοι της περιοχής, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι φυσικές ομορφιές, τα πανέμορφα χωριά, τα ιερά προσκυνήματα, τα αξιοθέατα, με λίγα λόγια η παγκόσμια κληρονομιά της αθωνικής χερσονήσου. Αυτό το έργο υπό κανονικές συνθήκες δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, αφού γι’αυτό θα έπρεπε ήδη να έχουν επιληφθεί άλλοι αρμόδιοι φορείς και κυρίως η δημοτική μας αρχή. Δυστυχώς όμως, όλα αυτά τα χρόνια παρ’ότι οι κάτοικοι δίνουν τιτάνιο αγώνα για την προστασία του τόπου μας και ο αγώνας τους έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, οι αρμόδιοι φορείς δεν προέβησαν, ως όφειλαν, στην προβολή και ανάδειξη του φυσικού, αρχαιολογικού, πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

Για να κατανοηθεί το κενό για το οποίο μιλάμε και το οποίο προσπαθούμε να καλύψουμε, θα αναφέρουμε ένα και μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα: Τα τελευταία έτη η τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη βιώνει τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, σε βαθμό που δεν τον βίωσε καμμία άλλη τοπική κοινωνία, για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται.

Εδώ και πολλά έτη το πανέμορφο, μοναδικό ορεινό οικοσύστημα του Κακάβου κινδυνεύει να καταστραφεί και οι κάτοικοι και δημότες του Δήμου Αριστοτέλη, αγωνιζόμενοι για την προστασία του, δέχονται την αγριότερη καταστολή που έχει δεχθεί τοπική κοινωνία για περιβαλλοντικής φύσεως θέμα (δύο φορές, μάλιστα, επενέβη η διεθνής αμνηστία).

2-photos-new-final.

8 αρχη

Μ. Παναγία

Οι δημότες γι’αυτόν τον αγώνα τους ενάντια στην καταστροφή του Κακάβου φυλακίζονται και δέχονται τις μαζικότερες ποινικές διώξεις για περιβαλλοντικής φύσεως θέμα. Οι κατηγορούμενοι δημότες φθάνουν σήμερα τους 500 περίπου και τους αποδίδονται οι βαρύτερες κατηγορίες του ποινικού κώδικα, τίθενται σ’ αυτούς περιοριστικοί όροι και υπέρογκα ποσά ως εγγυήσεις, για να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Δεκάδες Δήμοι έχουν λάβει αποφάσεις θεσμικά με τα Δημοτικά τους Συμβούλια, διά των οποίων τάσσονται ξεκάθαρα κατά της καταστροφής του Κακάβου και έχουν δημοσίως ανακοινώσει τις αποφάσεις τους και τίθενται αλληλέγγυοι προς τους αγωνιζόμενους κατοίκους. Το Α.Π.Θ. με τα Τμήματα Περιβάλλοντος και Δασολογίας, το Πρυτανικό Συμβούλιο, τη Γεωπονική Σχολή, έχουν επίσης λάβει αποφάσεις και έχουν προβεί σε εισηγήσεις εναντίον της καταστροφής του Κακάβου και έχουν γι’αυτό εκδώσει δελτία τύπου. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ εξέδωσε πόρισμα κατά της καταστροφής του Κακάβου. Ο Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδος, το ίδιο. Πλήθος φορέων, συλλόγων κ.λ.π. έχουν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους δημότες του Δήμου Αριστοτέλη, που αγωνίζονται κατά της καταστροφής του Κακάβου.

Ακόμη, πλήθος καλλιτεχνών, όπως γνωστοί συνθέτες και τραγουδιστές, έχουν συμμετάσχει σε συναυλίες, με σκοπό τη συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους κατοίκους, και έγιναν οι μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες συναυλίες, που πραγματοποιήθηκαν ποτέ για περιβαλλοντικό θέμα.

kosmos-web

b7-web

Επίσης διενεργήθηκαν οι περισσότερες και πολυπληθέστερες διαδηλώσεις που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα για περιβαλλοντικό θέμα.

1-web

pyrgos

Για την προστασία του Κακάβου γεννήθηκε και ανδρώθηκε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνημα στην Ελλάδα και με τον αγώνα του κατάφερε να αναδείξει ως δημοτική αρχή μέλη του κινήματος, ώστε να έχει με το μέρος του τη δημοτική βούληση. Βοήθησε επίσης αυτό το κίνημα σημαντικά, ώστε να πέσουν οι κυβερνήσεις που αποφάσισαν την καταστροφή του Κακάβου «με κάθε κόστος» και να λάβει την εντολή κυβέρνησης πολιτικός σχηματισμός που υποσχόταν πολιτική βούληση υπέρ της σωτηρίας του Κακάβου. Επιπλέον, τα ΜΜΕ έχουν ασχοληθεί σε μέγιστο βαθμό με τον Κάκαβο (Σκουριές), και το θέμα έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, έγινε θέμα συζήτησης σε ξένα ΜΜΕ και κοινοβούλια και έχουν πάρει θέση γι’αυτό προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας.

Παρ’ όλα αυτά, αν ένας Έλληνας πολίτης θελήσει να πληροφορηθεί τι τελικά είναι αυτός ο Κάκαβος, για τον οποίο γίνεται τόσος «ντόρος», δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει την επιθυμία του. Μάλιστα αν επισκεφθεί σήμερα την επίσημη ιστοσελίδα του «ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ», στα όρια του οποίου ανήκει ο Κάκαβος (παρ’ ότι η δημοτική αρχή έχει εκλεγεί από το περιβαλλοντικό κίνημα κατά της καταστροφής του Κακάβου), θα διαπιστώσει με λύπη ότι  δεν υπάρχει καμμία απολύτως αναφορά στο οικοσύστημα του Κακάβου, καμμία απολύτως αναφορά στον κίνδυνο που διατρέχει, στα οφέλη που προσφέρει και φυσικά στον αγώνα των κατοίκων για την προστασία του. Δεν υπάρχει ένα βίντεο, αλλά ούτε και μία απλή φωτογραφία που να αποδεικνύει την ύπαρξη του ορεινού μοναδικού οικοσυστήματος του Κακάβου. Το λυπηρότερο όλων όμως είναι ότι, δυστυχώς, η σημερινή δημοτική αρχή παρά τις ελπίδες και προσδοκίες αυτών που την κατέστησαν με την ψήφο τους δημοτική αρχή, τους διέψευσε και μέσα από το επίσημο site του Δήμου Αριστοτέλη συνεχίζει στο πνεύμα του πρώην δημάρχου (σήμερα που αναρτάται το παρόν άρθρο), να διαφημίζει και να προβάλλει τα έργα που επιφέρουν την καταστροφή του Κακάβου!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ στην κατηγορία «Πολιτισμός», στην υποενότητα «Τα Μεταλλεία» και στο κεφάλαιο με τίτλο: «Το Σήμερα», τι προβάλλει σήμερα η δημοτική μας αρχή. Γράφει λοιπόν:

«… Στη θέση ΣΚΟΥΡΙΕΣ, στο Δήμο Μεγάλης Παναγίας, βρίσκεται ένα παγκοσμίου κλάσης κοίτασμα χρυσοφόρου-χαλκούχου πορφύρη. Για την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση του κοιτάσματος, σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός νέου μεταλλείου, το οποίο θα συνδυάζει επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη. Στη νεότερη ιστορία κανείς δεν κατάφερε να βγάλει χρυσό στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά σχεδιάζεται η δημιουργία μονάδας μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή όπου βρίσκεται το παλιό μεταλλείο του Μαντέμ Λάκκου. Εκεί το μετάλλευμα του μεταλλείου της Ολυμπιάδας θα υφίσταται επεξεργασία όχι με «κυάνιο», όπως συνηθίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά με μια νέα τεχνολογία που έχει αναπτυχτεί στη Φινλανδία και χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία του χαλκού, τη λεγόμενη μέθοδο της «ακαριαίας τήξης» (flash smelting). ……Τον Ιούλιο του 2011 υπογράφηκε από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου των Μεταλλευτικών Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, αφού κρίθηκε ότι η υποβληθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τηρεί πλήρως τα προβλεπόμενα από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και αφού –όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ– έγινε μακρά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και φορείς της περιοχής καθώς και τις συναρμόδιες υπηρεσίες άλλων υπουργείων…….Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δηλώνει ότι οικονομικά συμφέρει πολύ περισσότερο να τηρείς την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον, από το να πληρώνεις οποιοδήποτε πρόστιμο. Εξάλλου, η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον είναι πλέον ιδιαίτερα αυστηρή. Παρόμοια μεταλλεία διαθέτουν και οι πλέον προηγμένες χώρες του κόσμου, όπως ο Καναδάς, η Γερμανία, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, χώρες με πάρα πολύ υψηλή οικολογική ευαισθησία. Οι αντιτιθέμενοι προβάλλουν περιβαλλοντικά προβλήματα και δεν μένουν ικανοποιημένοι με τους περιβαλλοντικούς όρους της εγκεκριμένης μελέτης. Σίγουρα το ζητούμενο από την πλευρά του Δήμου, αλλά και από όλους, είναι η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή να δομηθεί σωστά, ήπια και με πιστή εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων, ώστε να αποκτήσει ουσιαστική προοπτική, η οποία θα αποτελεί και τη συνέχεια μιας ιστορικής διαδρομής δύο χιλιετιών. ΕΠΙΛΟΓΟΣ. «Ο τόπος αυτός είναι μοναδικός. Εδώ αναπτυχθήκαν κατά τη αρχαιότητα τα γράμματα, οι τέχνες και ο πολιτισμός. Εδώ δίδαξε ο Αριστοτέλης, εδώ μεγάλωσε ο Μέγας Αλέξανδρος, εδώ εξελίχθηκε η οικονομική δραστηριότητα που σηματοδότησε τους επομένους αιώνες. Μια συνέχεια που έχει να επιδείξει μόνο άνθηση όλων των δραστηριοτήτων που διαμορφώνουν ζωές ανθρώπων που έμαθαν να αγωνίζονται περήφανοι, σε έναν τόπο περήφανο. Σ’ έναν τόπο που υπηρέτησε και υπηρετήθηκε από τον πλούτο της γης. Η ζωή χωρίς την ύπαρξη και τη λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας, σε αυτόν τον τόπο, θα ήταν, πραγματικά, ζωή χωρίς οξυγόνο«. Απόσπασμα από το λεύκωμα του Ιωάννη Δραπανιώτη Μεταλλεία Κασσάνδρας».

Υπάρχει λοιπόν διαφήμιση των καταστρεπτικών έργων του Κακάβου. Το μεγαλύτερο τμήμα του περιεχομένου του site για την περιοχή, αναφέρεται στα μεταλλεία και μάλιστα τελειώνει με το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το λεύκωμα του Ιωάννη Δραπανιώτη, Μεταλλεία Κασσάνδρας: «Η ζωή χωρίς την ύπαρξη και τη λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας, σε αυτόν τον τόπο, θα ήταν, πραγματικά, ζωή χωρίς οξυγόνο». (Λόγω του ότι παρατηρείται ενίοτε να αποσύρονται διάφορα άρθρα από το διαδίκτυο μετά από διαμαρτυρίες, παρατηρήσεις, δυσμενείς σχολιασμούς κ.λ.π., εμείς εκτυπώσαμε σήμερα 9-2-2016 τα άρθρα ασπρόμαυρα από το site του Δήμου Αριστοτέλη, τα σκανάραμε και στο κάτω μέρος δεξιά της εκτύπωσης φαίνεται η ημερομηνία εκτύπωσής τους). Επίσης ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ, όπου στην κατηγορία «Πολιτισμός», στην υποενότητα «Τα Μεταλλεία», έχει πλήθος σελίδων με σαφή διαφήμιση και προβολή των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Δήμου. Και να σκεφθεί κανείς ότι οι συμμετέχοντες σήμερα στη δημοτική αρχή, προεκλογικά υπέγραψαν, δεσμεύτηκαν και υποσχέθηκαν στους δημότες να αγωνισθούν σε πρώτο στάδιο κατά της επέκτασης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στις Σκουριές του Κακάβου και εν συνεχεία για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική. (Τονίζουμε ότι ο νυν Δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη είναι ενεργό και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Αγώνα Ιερισσού και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ). Είναι οδυνηρό για μια ακόμα φορά να διαπιστώνει κανείς ότι τα παιδιά της Ελληνίδας μάνας είναι τελικά διαφορετικά μόνον προεκλογικά!  Μετά την ανάληψη όμως της εξουσίας είναι πάντοτε όλα ίδια (με σπάνιες εξαιρέσεις στον κανόνα).

Δυστυχώς, λοιπόν, ο Δήμος σήμερα στον διαδικτυακό του ιστότοπο http://www.dimosaristoteli.gr, στη Θεματική Ενότητα: «Δραστηριότητες» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), πληροφορεί ότι στα όρια του Δήμου Αριστοτέλη υπάρχει ο «Ορεινός όγκος του Χολομώντα», αποκρύπτει το Στρατονικό όρος και το όρος Κάκαβος και αναφέρει και προβάλλει μόνο τον Χολομώντα για περιπατητικές διαδρομές (βλ. Θεματική Ενότητα: «Δραστηριότητες – Ο Ορεινός όγκος του Χολομώντα» ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), για δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, για περιβαλλοντική εκπαίδευση  και άλλες δραστηριότητες. Για τη σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη μόνον ο ορεινός όγκος του Χολομώντα συνθέτει μοναδικό σκηνικό και ιδανικό πεδίο δραστηριοτήτων!! Φρονούμε ότι οι νοήμονες επισκέπτες της ιστοσελίδας μας κατανοούν το πνεύμα της σημερινής δημοτικής αρχής και δεν χρειάζεται κανένα άλλο σχόλιο εκ μέρους μας. Επίσης, αν επισκεφθείτε σήμερα τον διαδικτυακό χώρο του Δήμου Αριστοτέλη και ξεναγηθείτε στις ενότητες που προβάλλει τα δημοτικά του διαμερίσματα, θα κατανοήσετε και εκεί την σκοπιμότητα των πληροφοριών που παρέχει. Δείτε π.χ. στην κατηγορία «ΟΙΚΙΣΜΟΙ», στη «Βαρβάρα» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)· η πρώτη αναφορά που προβάλλει γι’ αυτό το χωριό, είναι πως διαθέτει «ένα δάσος με έκταση που ξεπερνά τα 90.000 στρέμματα και μοιάζει να κλείνει στην καταπράσινη, απέραντη αγκαλιά του το τυχερό αυτό χωριό…». Εάν τώρα μεταβείτε στην ίδια κατηγορία στη «Μεγάλη Παναγία» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για τον Κάκαβο, στις υπώρειες του οποίου βρίσκεται η Μεγάλη Παναγία, από τον οποίο υδρεύεται και η Μ. Παναγία και όλη η προ του Άθω περιοχή, και για τον οποίο οι κάτοικοι κάνουν τόσο αγώνα, για να μην καταστραφεί. Επίσης στην ίδια κατηγορία «ΟΙΚΙΣΜΟΙ», στη Στρατονίκη, δεν κάνει καμμία περιγραφή του σπουδαίου και μοναδικού ορεινού οικοσυστήματος του Στρατονικού όρους, όπως κάνει για τον Χολομώντα και φυσικά είναι προφανής ο λόγος της αποσιώπησής του.  (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Όλη η δομή της πληροφόρησης που παρέχει σήμερα η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αριστοτέλη, δύο χρόνια σχεδόν μετά την ανάληψη της αρχής από το 2014 είναι η προαναφερθείσα, διαπνέει όλες τις ενότητες και σαφέστατα δεν πρόκειται για κάποιο λάθος ή για κάποια τυχαία παράλειψη. Μιλάμε τουλάχιστον, αν όχι για κάτι άλλο, για εγκληματική, σκόπιμη αμέλεια. Στο blog “vasilinos.wordpress.com” μπορείτε να δείτε για το θέμα της δημοτικής αρχής τα άρθρα μας: «Ποιους εξαπατάτε; τους μεταλλωρύχους; το κίνημα; ή και τους δυο μαζί;».  Επίσης μπορείτε να δείτε το άρθρο μας: «Ο λαός δέχεται χημικά και ο Δήμαρχος «με το iphone στο σπίτι«».  Ακόμα μπορείτε να δείτε την ανάρτησή μας με τίτλο: «Ο Δήμος Βόλβης, ο Δήμος Αριστοτέλη και ο Αϊνστάϊν», καθώς και την ανάρτησή μας: «Απίστευτο!! Δήλωσαν αναρμόδιοι». Με τη διαχρονικότητα αυτών των ενεργειών της δημοτικής αρχής, αποδεικνύεται υπό ποίου πνεύματος τελικά εμφορούνται.

Η Unesco κήρυξε το έτος 2016-2017 ως έτος προς τιμήν του Αριστοτέλη. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Δήμος Αριστοτέλη έκανε την έναρξη με τη διοργάνωση διημερίδας προχθές στις 6-7 Φεβρουαρίου 2016 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού, με θέμα: «Ο Αριστοτέλης, συμπατριώτης μας και πανανθρώπινος». Επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής ορίσθηκε ο γνωστός αρχαιολόγος κ. Παπαστάθης, ο οποίος κλήθηκε να μιλήσει για τα Αρχαία Στάγειρα και να προβεί στην ξενάγηση του αρχαιολογικού χώρου των Αρχαίων Σταγείρων. Και αυτό γίνεται την ίδια χρονική στιγμή που οι κάτοικοι του δήμου κάνουν τιτάνιο αγώνα και εκδίδουν γι’αυτό αφίσες, κάνοντας έκκληση με τίτλο: «Σώστε τον αρχαιολογικό χώρο των Σκουριών», μαζεύουν υπογραφές και τρέχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, με σκοπό να ανατραπούν οι απαράδεκτες εισηγήσεις του συγκεκριμένου αρχαιολόγου προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για τους αρχαιολογικούς χώρους μείζονος σημασίας και τεράστιας αρχαιολογικής αξίας που εντοπίσθηκαν προσφάτως στον Κάκαβο στις τοποθεσίες Σκουριές, Κατσουρα ή Καστελούδι (πλησίον του υδατορρέματος Καρατζά) και στη θέση Καστέλι. Δεν κάνουμε κανένα επιπλέον σχόλιο· το πνεύμα και οι ενέργειες μιλάνε μόνες τους.

Κατανοεί κανείς τι σημαίνει κάπου οι κάτοικοι να έχουν πρόβλημα π.χ. με τα διόδια (βλ. Στυλίδα) και ο δήμαρχος με τη δημοτική αρχή να μπαίνει μπροστά και να εκθέτει τον εαυτό του ακόμα και ποινικά, για το συμφέρον των δημοτών του. Κατανοεί κανείς γιατί, όταν ζητήθηκαν από τους δημάρχους οι λίστες των δημοτικών υπαλλήλων (για να θέσουν χιλιάδες εξ αυτών σε διαθεσιμότητα), οι δήμαρχοι αρνήθηκαν, αντιστάθηκαν και εκτέθηκαν ποινικά για το συμφέρον των υπαλλήλων του Δήμου. Κατανοεί το πώς οι δήμαρχοι αρνήθηκαν να δώσουν τα αποθεματικά των ταμείων τους, όταν κι αυτό ζητήθηκε με νόμο. Κατανοεί κανείς πώς οι δήμαρχοι Κω, Διαβατών, Ωραιοκάστρου, μπαίνουν σήμερα μπροστά στον αγώνα των κατοίκων τους ενάντια στην προσωρινή υποβάθμιση της περιοχής τους, με τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης των δύστυχων προσφύγων. Είναι άπειρα τα παραδείγματα δημάρχων που μπήκαν εμπράκτως μπροστά στον αγώνα των κατοίκων και δημοτών τους, όπως ο δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως (δείτε το σχετικό μας άρθρο στο “vasilinos.wordpress.com” με τίτλο: «Ένας δήμαρχος που ξέρει τι θέλει για τους δημότες του. Κίρκη: θεά Ρύπανσης», 4-9-14), ο δήμαρχος Βόλβης (δείτε το σχετικό μας άρθρο στο “vasilinos.wordpress.com” με τίτλο: «Ο Δήμος Βόλβης σε όσους ζητούν «γη και ύδωρ» (έστω και από άλλους), δεν τους επιτρέπει ούτε να περάσουν», 31-7-14), ο δήμαρχος Σαπών κ.λ.π., και εκτέθηκαν και ποινικά και στις δυνάμεις καταστολής και μάλιστα για θέματα πολύ υποδεέστερα του δικού μας προβλήματος. Και φυσικά, κατανοεί ο καθείς την παθητική στάση της δημοτικής αρχής του Δήμου Αριστοτέλη που προφασίζεται «αναρμοδιότητα», εγκρίνει τα έργα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ π.χ. την από 29-1-2016 υπ’αριθ. 45 ΕΓΚΡΙΣΗ), διορίζει μέλη στην επιτροπή ΕΠΙΤΗΡΩ, και από τότε που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, η εταιρεία καταλαμβάνει εκτάσεις πλέον ανενόχλητη και μέσα στις κατοικημένες περιοχές Αρναίας, Μεγάλης Παναγίας κ.λ.π. Είναι γνωστή πλέον η προπεριγραφείσα στάση της δημοτικής μας αρχής. Πολλοί από εμάς, δυστυχώς, με την  ψήφο μας γίναμε συνυπεύθυνοι, πλην όμως δεν διατιθέμεθα να ατενίζουμε αυτή τη στάση παθητικά μέχρι τις επόμενες εκλογές και στο άρθρο μας με τίτλο: «Οι διακριτοί ρόλοι του ενεργού πολίτη…του Δήμου, του Συντονιστικού, του ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π.», έχουμε εξηγήσει τους λόγους.

Κάτω, λοιπόν, από αυτά τα πραγματικά δεδομένα που βιώνουμε, και μη επιθυμώντας να ασχολούμεθα συνεχώς βλέποντας και κρίνοντας τις ελλείψεις ή τις απαράδεκτες ενέργειες άλλων που το περιβαλλοντικό κίνημα κατέστησε υπευθύνους (αφού και για τη δημοτική μας αρχή σήμερα «ο μήνας έχει εννιά (9)» ), επωμιζόμενοι την ευθύνη που σ’ εμάς αναλογεί, ως ενεργοί πολίτες, αποφασίσαμε με την ευκαιρία και της επετείου των 2.400 ετών από τη γέννηση του συμπατριώτη μας, Αριστοτέλη (τον οποίο τιμά φέτος και η παγκόσμια κοινότητα με την απόφαση της Ουνέσκο να κηρύξει το έτος 2016-2017 έτος Αριστοτέλη), να δημιουργήσουμε το παρόν blog με τον τίτλο: «Αθωνική Αριστοτελική Χερσόνησος». Η δε πρώτη μας ανάρτηση αφιερώνεται στον ευεργέτη της περιοχής μας, τον «ΚΑΚΑΒΟ». Πιστεύουμε ότι το πνεύμα του συμπατριώτη μας Αριστοτέλη, που δίδαξε το «ευ ζην», θα αναπαύεται βλέποντας να αγωνιζόμαστε για μια ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ανάπτυξη της γενέτειράς του και αυτό φρονούμε ότι θα αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνό του, και θα αποδεικνύει ότι κάτι διδαχθήκαμε κι εμείς από αυτόν και κάτι απ’ όσα δίδαξε, τηρούμε και τιμάμε εμπράκτως τη διδασκαλία του.

Δίνεται πλέον η δυνατότητα, όλα όσα αφορούν την περιοχή μας να είναι συγκεντρωμένα σε ένα blog και οι επισκέπτες να τα επισκέπτονται εύκολα και να μην ψάχνουν μέσα στον ωκεανό του διαδικτύου, για να μαζεύουν πληροφορίες αμφιβόλου προελεύσεως, εγκυρότητας, σκοπιμότητας, αν και όπου αυτές υπάρχουν. Στο blog αυτό δεν βρίσκει χώρο η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα των ΜΜΕ και κάθε κακοπροαίρετου για την περιοχή μας, που θέλουν να την παρουσιάζουν ως δήθεν περιοχή υποβαθμισμένη και έχουσα μία μόνον επιλογή ανάπτυξης: αυτή που καταστρέφει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στον κάθε καλοπροαίρετο πολίτη να κατανοήσει ότι συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά διαπλεκόμενα συμφέροντα, εσκεμμένα και συστηματικά δεν επιθυμούν την ανάδειξη, προβολή και πραγματική ανάπτυξη της μοναδικής, πανέμορφης περιοχής μας και συστηματικά αποκρύπτουν τις ομορφιές της.

Θα κατανοήσει ο καθένας γιατί η Βασίλισσα των Ουρανών και Μητέρα του Θεού επέλεξε να καταστήσει την περιοχή μας Μνημείο Παγκοσμίου Κληρονομιάς, τόπο παγκόσμιου πνευματικού προορισμού προσκυνητών, τόπο στον οποίο συνήγαγε πλήθος αγίων ψυχών, απλών και άσημων φιλότιμων ανθρώπων, αλλά και πραγματικά φωτισμένων πατριαρχών, επισκόπων, αυτοκρατόρων, ηγεμόνων και βασιλέων, που με την αγία βιοτή τους μετέτρεψαν το όρος του Άθωνα σε Άγιον Όρος, το οποίο επί χιλιετίες ασταμάτητα βοηθά πνευματικά την οικουμένη. Εδώ πλέον ο επισκέπτης θα συνειδητοποιεί ότι χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του τόπου μας είναι ένα, ότι εδώ: «Η ομορφιά συναντά την αγιότητα».

final athos

Θα κατανοήσει γιατί η Πρόνοια του Θεού οικονόμησε σ’ αυτή την περιοχή να βρίσκεται η γενέτειρα του μεγάλου και δημοφιλέστερου φιλοσόφου όλων των εποχών, του Αριστοτέλη, για τον οποίο ο σπουδαιότερος αυτοκράτωρ και στρατηλάτης όλων των εποχών, ο Μέγας Αλέξανδρος, ευγνωμόνως αναφερόμενος στο πρόσωπο του διδασκάλου του Αριστοτέλη, είπε το γνωστό: «Εις μεν τους γονείς μου οφείλω το ζην, εις δε τον  διδάσκαλό μου (Αριστοτέλη) το ευ ζην». Έχοντας κι εμείς αυτό το «ευ ζην» ως πρότυπο, προσπαθούμε να το κάνουμε σκοπό της ζωής μας, προαιρούμενοι να προαχθεί στον τόπο μας μια ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ανάπτυξη, που θα σέβεται την ιερότητα της περιοχής, που θα προστατεύει τον φυσικό της πλούτο και θα τον μεταδίδει ακέραιο στις επόμενες γενεές, μια ανάπτυξη άξια να τη βιώνεις και να τη χαίρεσαι κι εσύ και ο πλησίον σου, και όχι μια «ανάπτυξη» που διαλύει την κοινωνική συνοχή, καταστρέφει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, που είναι επιβλαβής στη ζωή και την υγεία αυτών που τη βιώνουν.

Aristot-ΑΑΧ WEB

Θα κατανοήσει ο καθένας γιατί αυτός ο μέγας αυτοκράτωρ και στρατηλάτης όλων των εποχών, ο Αλέξανδρος, που επάξια η παγκόσμια κοινότητα του απέδωσε τον τίτλο του Μέγα, απέρριψε την περίφημη και θαυμαστή πρόταση του ένδοξου αρχιτέκτονα Δεινοκράτη για την περιοχή, θεωρώντας ύβρη ακόμα και αυτή την υπό του Ξέρξου διάνοιξη της διώρυγος πλησίον στα σημερινά Νέα Ρόδα.

Μετά το 358 μ.Χ. αφού ο Φίλιππος Β΄ κατέλαβε τη Χαλκιδική και περιήλθε η χερσόνησος στην εξουσία του, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια τη βασιλεία των Μακεδόνων ο Μ. Αλέξανδρος, προσήλθε  προς αυτόν ο περίφημος Δεινοκράτης, ένας από τους πέντε καλύτερους αρχιτέκτονες της εποχής εκείνης, για να του προσφέρει τις υπηρεσίες του. Τη συνάντηση αυτή μας την περιγράφει ο Πλούταρχος (βλ. Πλουτάρχου «Περί της Αλεξάνδρου τύχης ή αρετής», Λόγος Β΄, 335). Έχοντας ο Δεινοκράτης υπ’ όψιν του τα έργα που είχαν κατασκευασθεί για το πρόσωπο  του Αλεξάνδρου, τις ζωγραφιστές εικόνες του, τους μαρμάρινους και χάλκινους ανδριάντες, τα χρυσά και ελεφάντινα έργα, τα εμέμφθη και τα υποτίμησε ως ανάξια ενός βασιλιά. Ο Μ. Αλέξανδρος τον ρώτησε τι ανώτερο μπορούσε εκείνος  να κατασκευάσει και εκείνος του απάντησε ότι θα μπορούσε να κατεργασθεί και να μετασχηματίσει τον Άθωνα σε ανδριάντα δικό του· τα πόδια του θα άγγιζαν τη θάλασσα, με το αριστερό χέρι θα υποβάσταζε πόλη δέκα χιλιάδων κατοίκων και με το δεξί κρατώντας φιάλη, θα έχυνε από αυτή ως σπονδές προς τιμήν των θεών ολόκληρο ποταμό, που θα έρεε ακατάπαυστα και θα είχε τις εκβολές του στη θάλασσα.  Αυτός ο ανδριάντας, είπε,  θα κατασκευαζόταν σε ύλη άφθαρτη και ζωντανή, που θα είχε θεμέλια αιώνια και βάρος ακίνητο και απαρασάλευτο και θα τον έβλεπαν πάντες οι διαπλέοντες την περιοχή. Όταν ο Μ. Αλέξανδρος άκουσε το σχέδιο του Δεινοκράτη, θαύμασε την τόλμη του και επαίνεσε  την πρόθεσή του, αλλά παρ’όλα αυτά του απάντησε: «Άφες τον Άθω μένειν· Αρκεί γαρ ενός βασιλέως ενυβρίσαντος είναι μνημείον».

deinokratis neo

Αξίζει να επισημάνουμε ότι εκείνο τον καιρό ο Άθως δεν είχε καταστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως σήμερα, και δεν έφερε εντός του όλο τον πνευματικό πλούτο που φέρει σήμερα. Και όμως, ο Μ. Αλέξανδρος σεβάστηκε τον τόπο μας και δεν θέλησε να τον πειράξει καθόλου, θεωρώντας μάλιστα αρκετή «ύβριν» γι’αυτόν τον τόπο, ακόμα και αυτή τη διάνοιξη υπό του Ξέρξη της διώρυγας στην προ του Άθω περιοχή, που ήταν το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της εποχής και εξυπηρετούσε στο να μην κινδυνεύουν όσοι έκαναν τον περίπλου του Άθω. Αντιθέτως, σήμερα οι πολιτικοί θέλουν να μετατρέψουν την προ του Άθω περιοχή στη μεγαλύτερη χαβούζα τοξικών αποβλήτων της Ευρώπης!

Ζούμε σε μια μοναδική περιοχή και ευγνωμονούμε τον Θεό και την Κυρία Θεοτόκο, που μας αξίωσε να ζούμε εδώ. Αυτή η περιοχή χρειάζεται αξιοβίωτη ανάπτυξη, προστασία και σεβασμό. Και είναι απαράδεκτο να θέλουν τα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα να τη μετατρέψουν στη μεγαλύτερη τοξική χαβούζα αποβλήτων της Ευρώπης. Εμείς κατά δύναμιν (ή μάλλον υπέρ τη δύναμή μας) πράττουμε το καθήκον μας, δίνοντας έναν τιτάνιο αγώνα κατά της διαφθοράς (βλ. και άρθρο μας στο “vasilinos.wordpress.com” με τίτλο: «Η ενεργητική και παθητική διαφθορά μας», 10-9-14).

Έτσι, προσφέρουμε και με τη δημιουργία του παρόντος blog, την προαίρεση, τη διάθεση, τον κόπο και την αγάπη μας για τον τόπο μας, συμπαραστεκόμενοι στους ειλικρινά και φιλότιμα αγωνιζόμενους κατοίκους. Εκ των προτέρων, μάλιστα, σας ευχαριστούμε και εσάς για την έμπρακτη αλληλεγγύη σας.

Μετά την παρούσα ενημέρωση των φίλων και επισκεπτών μας, θα ακολουθήσει προσεχώς η πρώτη μας ανάρτηση με τίτλο: «ΚΑΚΑΒΟΣ – Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ», με εκτενές και πλήρες άρθρο για το οικοσύστημα του Κακάβου, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλες τις εποχές και με ένα μοναδικό βίντεο διάρκειας περίπου 25 λεπτών, που αναδεικνύει τη μαγευτική, παραμυθένια, παραδεισένια ομορφιά του Κακάβου. Σας υποσχόμαστε δε ότι θα διαπιστώσετε ότι όχι μόνο «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», αλλά και: «Σαν τον Κάκαβο δεν έχει». Παραθέτουμε ενδεικτικά τρεις φωτογραφίες του Κακάβου.

KAKAVOS-2-WEB

KAKAVOS-1 WEB

KAKAVOS-3-WEB


2 απαντήσεις στο “ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ #skouries”

  1. Εμείς διαμαρτηρώμαστε οτι τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν τον αγώνα μας και διαπιστώνουμε οτι ο δήμος προβάλλει ως αξιόλογο το καταστροφικό έργο στις Σκουριές πολύ χειρότερα απ’ ότι τα ΜΜΕ. Τελικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται, για την προβολή της όμορφης Αθωνικής Αριστοτελικής Χερσονήσου, εκεί που συναντάται ” ή ομορφιά με την αγιότητα”. Θα περιμένουμε με αγωνία.

    • Σήμερα κατέβηκε από το site του Δήμου η σελίδα που υμνούσε το έργο στις Σκουριές, αλλά έχουν μείνει άλλες τέσσερις σχετικές με τα μεταλλεία και μάλιστα στην ενότητα “πολιτισμός”!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.