Αρχική Απόψεις & Σχόλια 38 υποστηρικτές πλυντηρίων #skouries

38 υποστηρικτές πλυντηρίων #skouries

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

mp11417824901

Tου Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας Α.Π.Θ.

Πληροφορούμαστε πως 38 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν την υπ’ αρ. πρωτ. 2492/21-1-2016 ερώτηση απευθυνόμενη προς τους κ. Υπουργούς Κατρούγκαλο, Τσακαλώτο, Σκουρλέτη, Αλεξιάδη και τον Υφυπουργό κ. Τσιρώνη, με θέμα:

«Καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στο Ελληνικό Δημόσιο από την “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.”». Το περιεχόμενο της ερώτησης είναι το εξής:

“Στην από 13.1.2016 συνέντευξη του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκουρλέτης σε τηλεοπτικό σταθμό ισχυρίστηκε, πως: «από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο
Σε αντίθεση με τον παραπάνω ισχυρισμό του Υπουργού έρχεται η δήλωση του αντιπρόεδρου της Eldorado Gold και πρόεδρου της «Ελληνικός Χρυσός A.E.» κ. Eντουάρντο Μούρα στην από 17.1.2016 συνέντευξή του σε εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία «η «Ελληνικός Χρυσός» από το 2012 έχει καταβάλει πάνω από 120 εκατ. ευρώ σε φόρους. Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, πρώτον αν έχει καταβάλει ή όχι η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο και δεύτερον αν έχει καταβάλει η «Ελληνικός Χρυσός» φόρο μισθωτών υπηρεσιών και ασφαλιστικές εισφορές.”

Είναι ασφαλώς αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον των ερωτώντων βουλευτών για το θέμα και η ανησυχία τους μήπως τυχόν η Ελληνικός Χρυσός αποφεύγει τη φορολόγησή της, ένα ενδιαφέρον από μέρους των 38 που φαντάζομαι συνοδεύεται και από την προσδοκία οτι μπορεί να φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση τους ερωτώμενους υπουργούς, αν οι ισχυρισμοί της εταιρείας επιβεβαιώνονται.

Αναρωτιέμαι όμως, πού ήταν αυτή η ευαισθησία και η ανησυχία τους όταν αποκαλυπτόταν, με αδειάσειστα στοιχεία, το στημένο δίκτυο φοροαποφυγής της μητρικής Eldorado Gold, μέσω εικονικών παραρτημάτων της σε φορολογικούς παραδείσους, με πρώτο σταθμό την Ολλανδία και κατάληξη στα νησιά Μπαρμπέϊντος. Δίκτυο έτοιμο να δράσει αφαιρώντας φορολογικά έσοδα από το ελληνικό Δημόσιο.

https://antigoldgr.org/blog/2015/03/30/somo-full-report/

Και πού ήταν η ευαισθησία τους και ποια η αντίδρασή τους στην αφοπλιστικά κυνική επί του θέματος ομολογία του CEO της Eldorado Gold, του γνωστού μας και συχνού πια επισκέπτη στη χώρα μας Paul Wright οτι ….έτσι κάνουν όλες; -βλέπε σχετικό απόσπασμα σε δήλωσή του:

http://www.kathimerini.gr/810291/article/proswpa/synentey3eis/pol-rait-an-synexis8ei-h-katastash-stamatame

“Κατ’ αρχάς, προς το παρόν δεν έχουμε κέρδη στην Ελλάδα» σημειώνει στο παραπάνω ο κ. Wright. «Εχουμε επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και πληρώνουμε φόρους -ΦΠΑ και άλλους- που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια. Οσον αφορά τον φορολογικό μας σχεδιασμό και τη χρήση ολλανδικών εταιρειών, κάνουμε ό,τι κάνουν οι περισσότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις και είναι απολύτως νόμιμο. Προσπαθούμε, όπως κάθε επιχείρηση και κάθε φυσικό πρόσωπο, να ελαχιστοποιήσουμε με νόμιμα μέσα τους φόρους που θα κληθούμε να πληρώσουμε. Το 2017, όταν -εκτός απροόπτου- καταγράψει για πρώτη φορά κέρδη η «Ελληνικός Χρυσός», θα φανούν τα οφέλη που θα δρέψει από την ολλανδική φορολογική τεχνογνωσία.”

!!!Τα οφέλη που θα δρέψει από την ολλανδική φορολογική τεχνογνωσία(sic)!!!

Ποιος αλήθεια θα δρέψει τα οφέλη;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.