Επανεξετάζεται η ΚΥΑ που ενέκρινε τη μελέτη της Ελληνικός Χρυσός


plintirio+stratoni

Πηγή: reporter.gr

Σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Eldorado Gold προχωράει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, καθώς ανοίγει θέμα επανεξέτασης των όρων της ΚΥΑ που ενέκρινε την Εγκριση των Περιβαλλοντικών Ορων (ΕΠΟ) της συνολικής επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Χαλκιδικής το 2011.

Η παρέμβαση αυτή τη φορά έρχεται μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΠΔΕΜ), το οποίο με έγγραφο που υπέγραψε χθες και κοινοποίησε στους εμπλεκόμενους φορείς η Γενική Διευθύντρια κ. Γεωργία Κοτίνη προτείνει τη συγκρότηση ομάδας εργασίας με αντικείμενο την επανεξέταση των όρων της ΚΥΑ ΕΠΟ, ενώ παράλληλα ρόλο καλείται να αναλάβει και το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) για την αποκατάσταση περιβαλλοντικών ζημιών.

Για την αναγκαιότητα επανεξέτασης των όρων της ΚΥΑ, το σχετικό έγγραφο επικαλείται τις παραβάσεις που διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου στα υποέργα των Μαύρων Πετρών και της Ολυμπιάδας. Πρόκειται για τα πρόστιμα που ανακοίνωσε ο κ. Σκουρλέτης λίγο πριν την συνέντευξη του επικεφαλή της Eldorado Gold στην Αθήνα κ. Πολ Ράιτ μέσω της οποίας γνωστοποίησε την απόφαση  του για αναστολή μέρους των δραστηριοτήτων της εταιρίας στα Μεταλλεία Χαλκιδικής και την απόλυση 600 εργαζομένων.

Η συγκρότηση της ομάδας εργασίας που προτείνει το ΣΕΠΔΕΠ, στηρίζεται σε αυτές τις διαπιστωμένες παραβάσεις και κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εξετασθεί εάν συντρέχουν νόμιμοι λόγοι επανεξέτασης των όρων της σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ του έργου, ή λήψης άλλων μέτρων σε εφαρμογή της νομοθεσίας , για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί.

Παράλληλα το ΣΥΓΑΠΕΖ καλείται σε συνεργασία με την αρμόδια Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, στις διαδικασίες πρόληψης και αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς στις περιοχές Μαύρων Πετρών και Ολυμπιάδας. Η Ελληνικός Χρυσός πάντως από την πλευράς της προετοιμάζεται για να προσβάλλει στη Δικαιοσύνη τα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν με υπουργική απόφαση.

Χ.Λ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.