Οι εξορυκτικές δραστηριότητες στο επίκεντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Από το Alterthess

kmaked2_jpg

Σωρεία αλλαγών και αναθεωρήσεων ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας  στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Και Αειφόρου Ανάπτυξης που συζητήθηκε την Πέμπτη.

Οι εξορυκτικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες, η έμφαση στον τριτογενή τομέα και η απουσία του πρωτογενούς τομέα είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός σχεδίου που συντάχθηκε με τις κατευθύνσεις και τις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Βασική μάλιστα  επισήμανση της Περιφέρειας είναι το γεγονός πως το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης δίνεται προτεραιότητα στις εξορύξεις , ακόμη και όταν οι μεταλλευτικές ζώνες επικαλύπτουν άλλες υφιστάμενες χρήσεις όπως της γεωργίας , του τουρισμού και της μεταποίησης με αποτέλεσμα να συγκρούονται χρήσεις γης και προτεραιότητες ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνει η Συνοπτική Εισηγητική Έκθεση της ΠΚΜ, οι προβλέψεις για προτεραιότητα της Ευρύτερης Αναπτυξιακής Ζώνης Εξόρυξης, έναντι των άλλων αλληλοκαλυπτόμενων Ζωνών συνιστά, “επικίνδυνες κατευθύνσεις που αποβαίνουν επιζήμιες για το δημόσιο συμφέρον και μετατρέπουν την ΠΚΜ σε εκτεταμένη Εξορυκτική Ζώνη”.

Επιπλέον η Περιφέρεια υπογραμμίζει πως θα πρέπει να υπάρξει χαρτογραφική απεικόνιση των προστατευόμενων περιοχών ώστε να γίνει φανερή η γειτνίασή τους και η επικάλυψή τους με τους χώρους εξόρυξης.

Ταυτόχρονα ζητά τη λειτουργία ανεξάρτητου ελέγχου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εξορύξεων.

Στο σχέδιο αυτό που ακολουθεί την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά για την ενίσχυση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων σε Χαλκιδική, Κιλκίς και Σέρρες παρά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και αυτοδιοίκησης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητά επίσης η πρόκριση ή μη της εξόρυξης έναντι των υπόλοιπων χρήσεων γης να προκύπτει ως αποτέλεσμα οικονομικοτεχνικής διερεύνησης, αφού προηγουμένως διασφαλισθεί η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων της περιοχής μέσω περιβαλλοντικής μελέτης.

Με τις παρατηρήσεις της εισήγησης για τις εξορύξεις συμφώνησε και η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα ζητώντας ειδικότερα για την περιοχή της Χαλκιδικής να υιοθετηθούν οι τεκμηριωμένες επιστημονικά συγκεκριμένες προτάσεις του Δήμου Αριστοτέλη που έχουν προκύψει μέσα από πλατιά διαβούλευσης με τους πολίτες και τους δημοτικούς φορείς.

Όμως ο περιφερειακός σύμβουλος της ΡΙΖΑΡΕΝ Γ. Θεοδωρόπουλος διαφώνησε με την πρόταση της εισηγητικής έκθεσης για τη λειτουργία ανεξάρτητου ελέγχου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εξορύξεων υπογραμμίζοντας πως οι θεσμοθετημένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και της περιφέρειας, αν στελεχωθούν επαρκώς, μπορούν να ανταποκριθούν.

“Αυτές οι επιλογές αν θεσμοθετηθούν , υποθηκεύουν συγκεκριμένες περιοχές για συγκεκριμένους σκοπούς , δεσμεύοντας το μοντέλο ανάπτυξης για τα επόμενα 15 τουλάχιστον χρόνια , όπως επίσης πόρους του ΕΣΠΑ-ΣΕΣ με τους οποίους συντονίζονται”, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η ΡΙΖΑΡΕΝ.

Επιπλέον οι προτάσεις αφορούν την αποτελεσματική προστασία της γεωργικής γης κυρίως όσον αφορά την απαγόρευση ΑΠΕ σε γή υψηλής παραγωγικότητας.

Αντίθετα δεν έγιναν δεκτές προτάσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τις μονάδες διαχείρισης επικίνδυνων υλικών, για το Ρυθμιστικό Σχέδιο και οι επενδύσεις αιολικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα δεν γίνεται αναφορά στο στόχο της «συμπαγούς πόλης» και στη προστασία του δημόσιου χώρου έναντι των συμφερόντων με την έλλειψη Ρυθμιστικού Σχεδίου  Θεσσαλονίκης να επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση.

Επιπλέον δεν έγιναν δεκτές προτάσεις που ζητούν να απαγορευτεί η εγκατάσταση νέων μονάδων επικίνδυνων υλικών (SEVEZO) και η επέκταση και μείωση της επικινδυνότητας τους κατά 1/3 των υφιστάμενων μονάδων στη δεκαετία.

Ταυτόχρονα απουσιάζει εντελώς η παράμετρος «φέρουσα ικανότητα περιοχής» και οι κατευθύνσεις περιορισμών  στις κορεσμένες (Κασσάνδρα) τουριστικά περιοχές.

Τέλος και παρά τις διαφωνίες η ΠΚΜ αποδέχεται την θεσμοθέτηση Ευρύτερης Αναπτυξιακής Ζώνης Αιολικών εγκαταστάσεων με χωροθέτηση ΠΑΠ (Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας)  στους ορεινούς όγκους του Βερμίου, Βόρα, Πάικου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.