Αρχική Ενημέρωση «Καταπέλτης» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του Ελληνικού Δημοσίου: Πάρτε πίσω τα 15...

«Καταπέλτης» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του Ελληνικού Δημοσίου: Πάρτε πίσω τα 15 εκατ. από την Ελληνικός Χρυσός

16
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από το ΠΟΝΤΙΚΙ

dikastirio_0Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του, διατάσσει την ελληνική κυβέρνηση να εισπράξει από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός που συμμετέχει στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, 15,34 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους!

Με την απόφασή του αυτή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή που είχε κάνει η Ελλάδα κατά… του εαυτού της, ζητώντας να μην εισπράξει τα 15,34 εκατομμύρια, όπως απέρριψε και την προσφυγή που είχε καταθέσει η Ελληνικός Χρυσός για να μην τα επιστρέψει στο Δημόσιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το οποίο προκύπτουν και τα επιχειρήματα που ανέπτυξε το ελληνικό Δημόσιο για να μην εισπράξει τα χρήματα.

Συγκεκριμένα το Δημόσιο υποστήριξε ότι δεν πρέπει να πάρει από την Ελληνικός Χρυσός τα 15,4 εκατομμύρια γιατί κινδυνεύει η επένδυση!

Η γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι κόλαφος, όμως, αφού συγκεκριμένα αναφέρει:

–        η Ελλάδα εσφαλμένα υπογραμμίζει ότι η απαίτηση ανάκτησης 15.34 εκ. ευρώ κινδυνεύει να αναστείλει μια άμεση επένδυση αξίας 850 εκ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι, αντί να τονώσει, την οικονομική ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό, σε μια περίοδο μείζονος οικονομικής κρίσης για τη χώρα καθώς η ενίσχυση δεν χορηγήθηκε ούτε για τις επενδύσεις περιφερειακού χαρακτήρα, μήτε για την προστασία του περιβάλλοντος, μήτε για την απασχόληση

Με τη σημερινή του απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ακόμα ότι:

–        η Ελλάδα χορήγησε πλεονέκτημα στην Ελληνικός Χρυσός από μεταφορά κρατικών πόρων καθώς η μεταπώληση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός σε τιμή χαμηλότερης της αγοραίας τιμής, συνεπάγεται μείωση των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση προς τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει αποκομίσει, και συνεπώς, απώλεια πόρων,

–        η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου για τη μεταβίβαση της κυριότητας των μεταλλείων  συνιστά κρατική ενίσχυση καθώς συνεπάγεται τόσο πλεονέκτημα για την Ελληνικός Χρυσός όσο και απώλεια πόρων για τον κρατικό προϋπολογισμό,

–        η κρατική ενίσχυση παρείχε πλεονέκτημα στην Ελληνικός Χρυσός έναντι των ανταγωνιστών της, και αυτό συνεπαγόταν κίνδυνο στρέβλωσης του ανταγωνισμού και επηρεασμού του μεταξύ κρατών μελών εμπορίου

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΟΧΙ ΡΕΕ!…. ΔΕΝ ΛΑΔΩΘΗΚΑΝ!!!
  ΟΥΤΕ ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ,
  ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΑΔΩΘΟΥΝ…
  (Υπερανω ολων, το “Συριζαιον Ηθικον Πλεονεκτημα”…)
  “…….Με την απόφασή του αυτή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή που είχε κάνει η Ελλάδα κατά… του εαυτού της, ζητώντας να μην εισπράξει τα 15,34 εκατομμύρια….Συγκεκριμένα το Δημόσιο υποστήριξε ότι δεν πρέπει να πάρει από την Ελληνικός Χρυσός τα 15,4 εκατομμύρια γιατί κινδυνεύει η επένδυση!…”
  (Η Εθνική Ξεφτίλα φαίνεται ακομα και στα μικρο ποσά, παντως…Θα επρεπε μετα να συρουν στα δικαστηρια 3000 κασταναδες, κουλουρτζηδες και τυροπιτουδες και να τους ριξουν το παγιο “5χιλιαρο προστιμο” προκειμενου να εξευρουν το Ισοδυναμο της Μειοδοσιας…)

 2. Η απόφαση είναι από την 27η Μαρτίου του 2012 (χωρίς αυτό να την μειώνει!)

  Απλά καλό είναι όταν αναρτούνται παρόμοια άρθρα να υπάρχουν και οι αντίστοιχες πηγές:
  http://curia.europa.eu/juris/document/document_print.jsf;jsessionid=9ea7d2dc30db26b3c8c5afa945aca006afe9f9ab4b21.e34KaxiLc3qMb40Rch0SaxuLbNb0?doclang=EN&text=&pageIndex=0&part=1&mode=DOC&docid=121562&occ=first&dir=&cid=740830#Footnote*

 3. Ευτυχώς το ΔΕΚ δεν είναι ΣτΕ—> “Το Δημόσιο είπε ότι δεν πρέπει να πάρει απ την Ελ.Χρυσός τα 15 εκ γιατί κινδυνεύει η επένδυση”! xixxi

 4. Nikos Saratsiotis

  OK, όλα καλά με τους ακτιβιστές της Green Peace στα φουγάρα της ΔΕΗ. Γιατί όμως τώρα;
  Τώρα που έχει ξεκινήσει το ξεπούλημα;
  Μήπως βολεύει να πει ΤΩΡΑ ο κοσμάκης “αμάν πια με τη βρώμα της ΔΕΗ”;
  Τόσα χρόνια δεν υπήρχε σκοινί να ανέβουν στα φουγάρα;
  Και μια κομψή απορία… Οι Σκουριές δεν προσφέρονται για οικολογικό ακτιβισμό;
  Ή μήπως δεν πρέπει να θίξουμε το “αφεντικό”…;;;

 5. Ο Π. Σκουρλέτης, αναφερθείς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που έκρινε παράνομη την κρατική ενίσχυση προς την Ελληνικός Χρυσός το 2003, έκανε λόγο για απόφαση – κόλαφο για τις προηγουμενες κυβερνήσεις: «Αποκαλύπτει τον τρόπο που χαριστικά, μεροληπτικά, προνομιακά λειτούργησαν υπέρ της Ελληνικός Χρυσός, και πως έκαναν τα πάντα για να διευκολύνουν την εταιρεία και την επένδυσή της , εις βάρος της νομοθεσίας, του περιβάλλοντος, του δημοσίου συμφέροντος. Εμείς με βάση αυτά θα πορευτούμε, θα εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον , τις ζωές των ανθρώπων εκεί. Περιμένουμε την οροστική απόφαση από το ΣτΕ και τα πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος.» http://www.stokokkino.gr/article/1000000000021586/P-Skourletis-Auti-ti-maxi-tou-ADMIE-elpizoume-na-tin-kerdisoume

 6. συνήθως η “χρυσή” μας εταιρία και τα παπαγαλακια (politesaristoteli κλπ) έβγαζε ανακοίνωση ..τώρα μουκου ζόρ ζορ δουλεία χιχχι

 7. Κρατείστε κι αυτο: “…Κάναμε προσφυγή κατα του εαυτου μας, δηλαδη! Ή, για να το πω πιο απλα, ο πολιτικος κοσμος της χώρας (ΟΛΟΙ!!! Αλλοι με τη συμμετοχη τους, αλλοι με τη σιωπη τους) πηρε εντολη απο τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ του να στραφει δικαστικα ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!…”

 8. Και η ταφόπλακα των αυταπατών. Διαβάστε:
  “…..Στις 28 Ιανουαρίου 2015, την ημέρα που συζητήθηκε η προσφυγή, την Ελληνική Δημοκρατία κατά του εαυτού της εκπροσώπησαν οι: Π. Μυλωνόπουλος, Β. Ασημακόπουλος, Γ. Κανελλόπουλος και Α. Ιωσηφίδου.
  Το αίτημα της Ελλάδας είναι να ακυρωθεί η απόφαση της Επιτροπής της 23ης Φεβρουαρίου 2011, η οποία χαρακτηρίζει ως παράνομη κρατική ενίσχυση την επιδότηση που χορήγησαν οι ελληνικές αρχές στη μεταλλευτική επιχείρηση Ελληνικός Χρυσός, συνιστάμενη στη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε τιμή κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας και στην απαλλαγή από τους σχετικούς φόρους…”
  ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΣΤΙΣ 28-1-2015;;;
  Αει σιχτιρ, πια, ασυστολοι ψευταραδες!

 9. Dennis Hoidas
  ·
  ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ,
  ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ
  ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ ΣΑΣ;
  (“ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”, Μερος Δευτερο…ΟΛΟΙ στο κολπο!!!)
  Κι εκει που ευχονταν να γινει η υποθεση “αβαβά” και ολα να κυλισουν σύμφωνα με το Σχεδιο (γραμμενο σε περγαμηνη απο κουτοχορτο) έσκασε η αποφαση του Ευρωπαϊκου Δικαστήριου που καταδικαζε την “Ελλαδα” για την κομπινα που εστησε “κατα του εαυτου της”.
  (Δηλαδη, την χώρα μας, επειδη οι πολιτικοι της πήγαν και χαρισαν την περιουσια του λαου – την οποια η Ευρώπη θεωρει “ευρωπαϊκη περιουσια”)
  Φυσικα το θεμα πηρε διαστασεις -οχι τοσο στα “λαδωμενα” ΜΜΕ οσο στο διαδικτυο. Με τη στατιστική αναλυση των λεξεων που χρησιμοποιηθηκαν στα σχόλια να αποδεικνύει οτι οι εννοιες “πουλημενοι”, “λαμόγια”, “καθαρματα”, “προδοτες” να ειναι βαθυτατα εντυπωμενοι στο υποσυνειδητο του μεσου Ελληνα και να ανασυρονται αυθορμητα σε καθε περιστατικο τετοιου ειδους.
  Ωσπου αναγκαστηκε ο Σκουρλετης να βγει και να πει: “Εμεις δεν εχουμε ιδεα! Οι άλλοι τα εκαναν και μας εφεραν προ τετελεσμένων”…
  Θριξ ελικοειδης – εις τον πληθυντικον…
  Σας παραθετω ωρισμένα σημεια απο ενα παλιο αρθρο του Ιανουαριου
  (http://antigoldgr.org/…/01/31/ti-katethesan-kata-tou-dimos…/)
  για να μην νομιζουν καποιοι οτι μασαμε κουτοχορτο.
  .
  .
  .
  1) Οντως, η “ιστορια” (δεν θα την πω “κομπινα”, ακομα) ξεκινησε απο το ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη:
  “…..-Στις 12 Δεκεμβρίου 2003 η Ελληνική Δημοκρατία απέκτησε την κυριότητα των στοιχείων ενεργητικού της TVX Hellas και κατέβαλλε στη δεύτερη χρηματική αποζημίωση ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό ο οποίος επικυρώθηκε με το άρθρο 51 του νόμου 3220/2004
  -Στις 12 Δεκεμβρίου 2003, την ίδια ημέρα δηλαδή, η Ελληνική Δημοκρατία μεταβίβασε το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού, που ανήκαν άλλοτε στην TVX Hellas και περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στην Ελληνικός Χρυσός, έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ!
  Δηλαδή, η Ελληνική Δημοκρατία πλήρωσε 11 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει τα μεταλλεία από την TVX Hellas και την ίδια ημέρα τα πούλησε προς 11 εκατομμύρια ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός όπως προκύπτει από το άρθρο 52 του νόμου 3220/2004!
  Έδωσε 11, πήρε 11, άρα στο δημόσιο ταμείο δεν μπήκε ούτε 1 ευρώ!…”
  .
  ..
  .2) Συνεχιστηκε επι Καραμανλη, στα μουλωχτα, καθώς ΗΞΕΡΑΝ οτι υπηρχε σχεδιο, βλέποντας την “Ελληνικος Χρυσος” του Μπομπολα (που κατειχε την εκταση και τις εγκαταστασεις) να “εξαγοραζεται” σταδιακα απο την Ελντοραντο, οπως ηταν εξ αρχης προγραμματισμενο. Αρα ήξεραν οτι καποια στιγμη θα επεφτε η κυβερνηση και θα ερχονταν “καποιοι αλλοι” για να τακτοποιησουν τη νομοτυπη χαρτουρα για την εναρξη της εκμεταλλευσης.
  .
  .
  .
  3) Η κορυφαια στιγμη του ¨”δραματος” παιχτηκε παλι επι ΠΑΣΟΚ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πήρε χαμπαρι τη μπόχα του πραγματος και μας εσυρε στα δικαστηρια. Οχι, δεν μας ειπε “λαμογια”…Το φιδι απο την τρύπα κλήθηκε τοτε να βγαλει ο Τσαρος της Οικονομιας, ο Ποπάϋ, κατα κοσμον “Παπακωνσταντινου της Λαγκαρντ”. Καναμε προσφυγη κατα του εαυτου μας, δηλαδη! Ή, για να το πω πιο απλα, ο πολιτικος κοσμος της χώρας (ΟΛΟΙ!!! Αλλοι με τη συμμετοχη τους, αλλοι με τη σιωπη τους) πηρε εντολη απο τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ του να στραφει δικαστικα ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!
  “…..Η προσφυγή κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε στις 28 Απριλίου 2011 με εντολή του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και υποστηρίχθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο σύμφωνα με το νόμο είναι αποκλειστικά αρμόδιο για το χειρισμό ενώπιον των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των υποθέσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Την προσφυγή υπέγραφε με εντολή Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο αντιπρόεδρος του ΝΣΚ Βλάσης Ασημακόπουλος….”
  .
  .
  .
  4) Φυσικα, υπηρξε και συνεχεια. Αν θυμάστε, ολοι οι αφελεις μιλουσαν τοτε για την “υποβαθμιση” του Παπακωνσταντινου (απο τη θέση του Τσαρου της Οικονομιας) στο Υπουργειο Αναπτυξης. Αμ δε! ΕΠΡΕΠΕ να παει εκει για να “μονταρει” και να υπογραψει ενα προσχεδιασμένο κεντημα: Οπως, πχ, να φτιαξει διαταξη (ενσωματωμενη σε ΑΣΧΕΤΟ νομοσχέδιο) που να χαρακτηριζει ως “ανανεωσιμο” το ρευμα που παραγεται απο το φυσικο αέριο, αν το εργοστασιο διαθετει τεχνολογια ιδια με αυτη που, συμπτωματικα, διεθετε το εργοστασιο ηλεκτροπαραγωγης του Μυτιληναίου. Και φυσικα να οργανώσει την ολοκληρωση της αδειοδοτησης της “Ελληνικος Χρυσος” – της οποιας, εν μια νυκτι, η αξια εκτοξευτηκε απο τα 11 εκατομμυρια στο (σχεδον) μισο δις!
  .
  ,
  ,
  5) Σε ολο αυτο το διαστημα, ο Συριζα εσκουζε και μαλλιοτραβιοτανε σαν την χηρα κατα της Ελληνικος Χρυσος, παρασερνοντας και τους κατοικους της περιοχής να κανουν ακομα και αξιοποινες υπερβασεις, επι Σαμαροκυβερνησεων, καθως η Ελληνικος Χρυσος ειχε αρχισει για τα καλα να σκαβει και να εγκαθισταται. Εμένα μου βρώμαγε απο τοτε η υποθεση καθώς θεωρουσα οτι ειναι αδιανοητο για τα “πορτοκαλο-αριστερουλια” Γιουσουφάκια του Σορος να αντιδρουν σε μια επενδυση των Ροτσιλντ (μέσω των τραπεζών τους και των funds που διαχειριζονταν οι ανθρωποι τους). Οι υποψιες μου ενισχύυονταν κι απο το γεγονος οτι στις (υποτιθεμενες) διαδηλώσεις τους, οι Συριζαίοι απεκρυπταν επιμελώς το ονομα των πραγματικών ιδιοκτητων της Ελντοράντο και αρκουνταν μονο στον “μπομπολα” (που ειχε προ πολλου πουλήσει το μεριδιο του στους διεθνεις τραπεζιτες, αρκουμενος σε ενα συμβολικο 4% που του αφησαν για να “φαινεται ως εκπροσωπος των επενδυτων”)… Και φυσικα, εχοντας “καπελλωσει”, οι Συριζαίοι, τον αγωνα κατα της Ελληνικος Χρυσος, έβαλαν τα παντα μεσα σε “Οικολογικα” -και μονο- καλούπια χωρις να επιτρεπουν να ακουγονται φωνες για το ιδιοκτησιακο θέμα. Και φυσικα εκαναν γαργαρα το οτι η συμβαση προέβλεπε την ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ λεηλασια του χρυσου της χώρας μας-οπως ομολογησε και ο προεδρος της EG, με την ιστορικη φραση “μα ετσι κανουν ολοι…”
  .
  .
  .
  Και η ταφοπλακα των αυταπατων. Διαβαστε:
  “…..Στις 28 Ιανουαρίου 2015, την ημέρα που συζητήθηκε η προσφυγή, την Ελληνική Δημοκρατία κατά του εαυτού της εκπροσώπησαν οι: Π. Μυλωνόπουλος, Β. Ασημακόπουλος, Γ. Κανελλόπουλος και Α. Ιωσηφίδου.
  Το αίτημα της Ελλάδας είναι να ακυρωθεί η απόφαση της Επιτροπής της 23ης Φεβρουαρίου 2011, η οποία χαρακτηρίζει ως παράνομη κρατική ενίσχυση την επιδότηση που χορήγησαν οι ελληνικές αρχές στη μεταλλευτική επιχείρηση Ελληνικός Χρυσός, συνιστάμενη στη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε τιμή κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας και στην απαλλαγή από τους σχετικούς φόρους…”
  ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΣΤΙΣ 28-1-2015;;;
  Αει σιχτιρ, πια, ασυστολοι ψευταραδες!
  Δ. Χοϊδας 11-12-2015
  ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
  Δεν θα σας πω “πουλημενους”, μια και ισχυριζεστε οτι “ολα τα κανετε για να υπαρχουν μεροκαματα”. Αλλα μια και η σύμβαση ειναι ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ (το Δημοσιο δεν εισπραττει ποσοστο επι του εξορυσσομενου μεταλλευματος αλλα μονο φορους ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΝ θελήσει να εμφανισει κερδη η ΕΧ), θα σας προτεινω την αυτονοητη ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ λυση: 1) Βαζετε προσωρινο λουκετο στις εγκαταστασεις, καθώς η Αδεια Περιβαλλοντικων Επιπτωσεων ειναι εν τοις πραγμασι ΑΚΥΡΗ αφου η εταιρεια δεν καταφερε (σύμφωνα με τη συμβαση) να προβει σε δοκιμές, μεχρι την καταληκτικη προθεσμια του τελους Απριλιου του 2015. 2) Για να ξανανοιξετε τις εγκαταστασεις θα απαιτησετε αναθεωρηση της σύμβασης με ορους αντιστοιχους με αυτους που υπογραψε το Σουδαν με τους Ρωσους: Το 60% του χρυσου στο κρατος, το 40% στους επεννδυτες. (Σας βαζω δυσκολα, πουλακια μου;)

 10. Ζορίστηκε η εταιρεία (Μ.Θεοδωρακοπουλος )γιατί το θέμα της απόφασης δεν είναι τα χρήματα. Είναι η νομιμότητα της σύμβασης!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.