Βραζιλίας και φραγμάτων συνέχεια …


rtx1v1jz

Πέντε μέρες μετά την κατάρρευση των φραγμάτων που συγκρατούσαν εκατομμύρια κυβικά μέτρα μεταλλευτικών αποβλήτων και η κατάσταση στην περιοχή παραμένει απελπιστικά τραγική. Έξι πτώματα έχουν ανασυρθεί – μεταξύ τους και ένα 5χρονο παιδί – ενώ αγνοούνται δεκάδες άνθρωποι. Η ρυπασμένη λάσπη εξακολουθεί να ρέει. Χωριά και πόλεις, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων απ΄το σημείο της τραγωδίας, αναγκάστηκαν να διακόψουν την παροχή νερού για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι αρχές συμβούλεψαν τους κατοίκους, που έχουν έρθει σε επαφή με τα απόβλητα, να καταστρέψουν τα τα ρούχα τους.

CTdspHRWcAAtIbvΠρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή – που σχετίζεται με μεταλλευτικές και εξορυκτικές δραστηριότητες – στην ιστορία της Βραζιλίας. Ήδη έχει ξεκινήσει ανακριτική έρευνα για το συμβάν, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η καταστροφή προκλήθηκε από εγκληματική αμέλεια της εταιρείας. Ο εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση, δήλωσε ότι η υπηρεσία του είχε προειδοποιήσει, ήδη από το 2013, με έκθεσή της, ότι τα φράγματα είναι ασταθή και ότι πρέπει να ενταντικοποιηθούν οι έλεγχοι.

Ο κυβερνήτης της περιοχής αναγνώρισε ότι η μεταλλευτική νομοθεσία είναι ανεπαρκής και ότι πρέπει να επανεξεταστεί η διαδικασία fast-track αδειοδότησης τέτοιων δραστηριοτήτων.

12232807_10205806692955527_2550983946185478602_oΤόσο η θυγατρική όσο και οι μητρικές εταιρείες δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για το δυστύχημα και δεν έχουν σχολιάσει τις σοβαρότατες κατηγορίες που τους προσάπτονται. Η διαδικασία καθαρισμού θα χρειαστεί πολύ χρόνο και χρηματοδότηση (η Deutsche Bank εκτιμά το κόστος σε πάνω από 1 δις δολάρια) και η εταιρεία πιθανότατα να αναγκαστεί να ζητήσει εκ νέου αδειοδότηση της λειτουργίας της.

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι πιθανό να είναι μόνιμες και καταστροφικές για την τοπική γεωργία και αλιεία.

Η ανείπωτη αυτή καταστροφή προκλήθηκε απ΄τη διαρροή 60 εκατ. κυβικών μέτρων αποβλήτων. Στη Χαλκιδική, τα φράγματα που η Ελληνικός Χρυσός σκοπεύει να κατασκευάσει, με ύψος πάνω από 140 μέτρα, θα συγκρατούν 143 εκατ. κυβ. μέτρα μεταλλευτικών αποβλήτων. Να μην ανησυχούμε!(;)

Πηγές:
Reuters
The Guardian
The Wall Street Journal
Forbes


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.