Για μια ακόμα φορά, η Ελληνικός Χρυσός αγνοεί τους νόμους… #skouries


GIPEDAKIA

Ο οικισμός Μ. Παναγίας, τα “Γηπεδάκια” και το μεταλλείο των Σκουριών.
(Η δορυφορική εικόνα είναι παλιά. Σήμερα οι Σκουριές είναι ένα σεληνιακό τοπίο…)

Σήμερα το πρωί, παρέμβαση κατοίκων της Μεγάλης Παναγίας και αιρετών του Δήμου Αριστοτέλη σταμάτησε τις χωματουργικές εργασίες που είχε ξεκινήσει η Ελληνικός Χρυσός σε χωράφι στη θέση “Γηπεδάκια” Μ. Παναγίας. Το συγκεκριμένο χωράφι, νοικιασμένο στην Ελληνικός Χρυσός από τον πρώην Δήμαρχο Μ.Παναγιάς Δημήτρη Δρούγκα, προορίζεται να γίνει parking βαρέων μηχανημάτων της εταιρείας και των εργολάβων και υπεργολάβων της. Όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, οι εκσκαφές πραγματοποιούνταν χωρίς τις νόμιμες άδειες από την αρμόδια πολεοδομική αρχή και την αρχαιολογική υπηρεσία. Η αστυνομία διαπίστωσε ότι πράγματι η εταιρεία δεν διέθετε τις απαιτούμενες άδειες και σταμάτησε τις εργασίες.

Τα “Γηπεδάκια” βρίσκονται στο “Λόγγο” ή “Λειβαδάκια”, ένα οροπέδιο με υψόμετρο 400 μ., νότια και σε επαφή με τον οικισμό της Μεγάλης Παναγίας. Το οροπέδιο στη μεγαλύτερη έκτασή του είναι ιδιοκτησία της κοινότητας Μ. Παναγίας και στην ευρύτερη έκταση υπάρχουν ιδιόκτητα χωράφια Μεγαλοπαναγιωτών. Η περιοχή δεν προοριζόταν για βαριά βιομηχανία. Εκεί, επί δημαρχίας Δρούγκα, έγιναν αθλητικές εγκαταστάσεις τένις, μπάσκετ και ποδοσφαίρου με χρηματοδότηση που εξασφάλισε στον τότε Δήμαρχο ο τότε Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο “Χαλκιδικάρχης” Χρήστος Πάχτας. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Μ. Παναγίας. Εκτός από τις αθλοπαιδιές και την αναψυχής, οι Μεγαλοπαναγιώτες προόριζαν το πανέμορφο και προστατευμένο από τους βόρειους ανέμους οροπέδιο για ορεινές καλλιέργειες ήπιου κλίματος, κυρίως αρωματικών φυτών.

Ο πρώην λοιπόν ρέκτης, πρώην Δήμαρχος Δρούγκας, εξασφάλισε ένα παράλογα υψηλό ενοίκιο από την εταιρεία και έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τα γηπεδάκια, τον ιππικό όμιλο, τις αρωματικές καλλιέργειες και την ήπια ανάπτυξη της πατρίδας του. Ένα όμορφο λιβάδι περίπου 15 στρεμμάτων θα εκσκαφεί σε βάθος και η εκσκαφή θα γεμίσει με λιθορριπή που θα πατηθεί για θα διαμορφωθεί το πάρκινγκ βαρέων οχημάτων. H Eλληνικός Χρυσός απλώνει τα πλοκάμια της, μετατρέποντας και άλλες περιοχές σε βιομηχανικές ζώνες. Στο καλύτερο κομμάτι της Μ. Παναγίας, ανάμεσα στους χώρους άθλησης και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους, θα μπαινοβγαίνουν και θα σταθμεύουν τεράστια μηχανήματα μεταλλείου, προφανώς για να συμβάλουν στην απόλαυση της φύσης.

Ως μία τάχα “απρόκλητη” επίθεση ενάντια στην καλή εταιρεία, με τίτλους όπως “Δυναμιτίζεται επικίνδυνα το κλίμα στις Σκουριές” και “ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” παρουσίασαν το περιστατικό τα ιστολόγια της Ελληνικός Χρυσός.  Το κλίμα λοιπόν “δυναμιτίζεται” όταν οι κάτοικοι και οι αιρετοί εκπρόσωποι του Δήμου σταματούν μία ακόμα έκνομη ενέργεια της Ελληνικός Χρυσός, την τελευταία σε μια μακριά σειρά παρανομιών, από μια εταιρεία που δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα νόμιμα. Το κλίμα επίσης “δυναμιτίζεται” όταν οι κάτοικοι αντιδρούν σε μια τερατώδη “επένδυση” πάνω από τα κεφάλια τους, η οποία έχει ήδη μετατρέψει το βουνό σε κρανίου τόπο. Μια “επένδυση” παράνομη από την κορφή ως τα νύχια, για την οποία ουδέποτε ρωτήθηκαν και ουδέποτε συναίνεσαν.

Έχουμε να τους πούμε ότι το κλίμα ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΤΑΙ όταν η εταιρεία ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ  τις Σκουριές. Και αυτή είναι η μόνη αλήθεια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.