Η «συμμορία» του Λάκκου Καρατζά


Toυ Νίκου Φωτόπουλου /Εφημερίδα των Συντακτών

lakos_karatza_kinitopoiiseis

Η υπόθεση αφορά τη μαζική κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής και μελών του κινήματος που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2013, κατά τη διάρκεια των καταγγελλόμενων ως παράνομων εργασιών της εταιρείας στο βουνό | EUROKINISSI

Δεν είναι εγκληματική οργάνωση, αλλά… συμμορία! Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου 26 από τους 29 αρχικά κατηγορούμενους κατοίκους της βορειανατολικής Χαλκιδικής για την υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά».

Ομολογουμένως, το δικαστικό συμβούλιο με το σκεπτικό του ακυρώνει τη λογική ποινικοποίησης του «ακτιβισμού» και της «ενημέρωσης» που είχε η δικογραφία της Ασφάλειας, ωστόσο οι κατηγορίες παραμένουν βαριές για τους εμπλεκόμενους κατοίκους και μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις.

Η υπόθεση αφορά τη μαζική κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής και μελών του κινήματος που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2013, κατά τη διάρκεια των καταγγελλόμενων ως παράνομων εργασιών της εταιρείας στο βουνό.

Ωστόσο, η διαμαρτυρία κατέληξε σε επεισόδια, καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ συνεπλάκησαν με το συγκεντρωμένο πλήθος.

Στο βαρύ κατηγορητήριο περιλαμβάνεται ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Αυτό, κάποιες τηλεφωνικές συνομιλίες που παρακολουθούσε η Ασφάλεια, αλλά και οι ανακοινώσεις ιστοσελίδων μελών του κινήματος ήταν… υπεραρκετά για τους συντάκτες της δικογραφίας, ώστε να σχηματίσουν ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, αντιμετωπίζοντας οικογενειάρχες και νοικοκυραίους της Χαλκιδικής ως… τρομοκράτες.

Τους κατηγορούσαν ότι συμμετέχουν σε εγκληματική οργάνωση «με διαρκή δράση, ιεραρχική δομή και εσωτερική διάρθρωση», που είχε στόχο την «τέλεση αξιόποινων πράξεων για την παύση της λειτουργίας των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” στις θέσεις Σκουριές και Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος στη Βορειοανατολική Χαλκιδική».

Διαφοροποίηση

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πολυγύρου διαφοροποιήθηκε σε σχέση με την «αστυνομική λογική».

Με το βούλευμα που εξέδωσε έπειτα από πολύμηνο «τοκετό», κατ’ αρχήν απαλλάσσει παντελώς των κατηγοριών τρεις από τους 29 κατηγορούμενους, οι οποίοι εμφανίζονταν ως πρωταίτιοι, διότι απλώς διατηρούσαν κάποιες ενημερωτικές ιστοσελίδες (μπλογκ), όπου δημοσίευαν τις απόψεις τους και τις ανακοινώσεις του κινήματος ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα της «Ελντοράντο» στην περιοχή.

Επίσης, οι δικαστές απορρίπτουν την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία περί «εγκληματικής οργάνωσης», μετατρέποντάς τη σε… συμμορία. Δέχονται, δηλαδή, ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν από κοινού για την τέλεση έκνομων πράξεων, αλλά όχι οργανωμένα και συγκροτημένα με δομή και ιεραρχία.

Σε κάθε περίπτωση, το κατηγορητήριο, αν και κατά τι ελαφρύτερο, παραπέμπει 26 άτομα για συμμορία, κατοχή εκρηκτικών, διατάραξη κοινής ειρήνης (και μάλιστα με καλυμμένα χαρακτηριστικά που αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση), έκρηξη με κίνδυνο για άνθρωπο και πράγματα, κατασκευή προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών από κοινού, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, απρόκλητες φθορές, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

«Το αυτονόητο, αλλά…»

«Στη Βορειοανατολική Χαλκιδική δεν υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις, αλλά η πλειοψηφία των απλών κατοίκων της περιοχής που παλεύει για το νερό, την υγεία, τη ζωή όλων. Διά του βουλεύματος, λοιπόν, γίνεται αποδεκτό το αυτονόητο και καταρρίπτεται εκ νέου ο μύθος περί δήθεν “εγκληματικών οργανώσεων”. Ενας μύθος που συστηματικά καλλιεργήθηκε από όλες τις δυνάμεις καταστολής με στόχο να συκοφαντήσει έναν αγνό, τίμιο και δίκαιο αγώνα, αλλά και να φιμώσει διά της ποινικοποίησης και του εκφοβισμού όποιον τολμούσε να αντιδράσει», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Τζούρτος, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων κατοίκων της περιοχής.

Και επισημαίνει: «Το κατηγορητήριο παρά ταύτα παραμένει βαρύτατο, παρότι έωλο και στηριζόμενο σε αοριστίες και εικασίες. Ελλείψει στοιχείων, στηρίζεται εξ ολοκλήρου στο συμμετοχικό έγκλημα και στην ποινικοποίηση της έκφρασης, της άποψης και του φρονήματος. Ο αγώνας των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση».

•Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες οι δικηγόροι των κατηγορουμένων θα μελετήσουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.