Η Ελληνικός Χρυσός και η μυστική επανάσταση στην παγκόσμια μεταλλουργική βιομηχανία!


gaidaros

Το σωστό να λέγεται. Εμείς που εδώ εδώ και τρία σχεδόν χρόνια κατηγορούμε την Ελληνικός Χρυσός ότι εξαπάτησε το Ελληνικό κράτος με μια μεταλλουργική μέθοδο-φάντασμα, οφείλουμε να υποκλιθούμε μπροστά σε μια παγκόσμια επιτυχία της εταιρείας.

Σιωπηλά και χωρίς να ανακοινωθεί πουθενά, οι Έλληνες μηχανικοί της Ελληνικός Χρυσός έκαναν μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη για την οποία θα πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι. Μια πραγματική επανάσταση που θα λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα της βιομηχανίας χαλκού σε παγκόσμιο επίπεδο: το αρσενικό. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει βιομηχανική διαδικασία, εφαρμόσιμη σε βιομηχανική κλίμακα, που να είναι ικανή να επεξεργαστεί συμπυκνώματα χαλκού με περιεκτικότητα αρσενικού μεγαλύτερη του 1%. Οι λόγοι είναι τόσο περιβαλλοντικοί, όσο και τεχνικοί-οικονομικοί. Στις πυρομεταλλουργικές μεθόδους, με τις οποίες παραγεται το σύνολο σχεδόν του χαλκού παγκοσμίως, το αρσενικό δεν διαφεύγει μόνο ως επικίνδυνο τοξικό αέριο στην ατμόσφαιρα, αλλά επιπλέον μολύνει και τα προϊόντα της τήξης καθιστώντας τον παραγόμενο χαλκό μη εμπορεύσιμο. Το πρόβλημα αυτό έχει αναλυθεί εκτενώς σε αυτό το ιστολόγιο, για παράδειγμα εδώ κι εδώ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τεράστια κοιτάσματα χαλκού αξίας πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ η μεταλλευτική βιομηχανία αναζητεί αγωνιωδώς νέες τεχνολογίες για να μπορέσει να τα επεξεργαστεί. Είναι προφανές ότι η εταιρεία που θα εφεύρει μια τέτοια τεχνολογία και θα αποδείξει τη βιομηχανική της εφαρμοσιμότητα θα φέρει επανάσταση στην παγκόσμια μεταλλουργική βιομηχανία και θα γίνει ζάπλουτη από την πώληση του know-how σε όλες τις εταιρείες χαλκού ανα τον κόσμο.

Ε λοιπόν, την τεράστια αυτή επανάσταση στη μεταλλουργική βιομηχανία την έφεραν οι άξιοι μηχανικοί της Ελληνικός Χρυσός! Η “Ελληνική” (Καναδικής ιδιοκτησίας) εταιρεία είναι η πρώτη στα παγκόσμια μεταλλουργικά χρονικά που εφάρμοσε την γνωστή και καθιερωμένη πυρομεταλλουργική μέθοδο flash smelting, της Φινλανδικής εταιρείας Outotec, σε συμπυκνώματα με περιεκτικότητα σε αρσενικό 11%. Σημειώνουμε ότι πουθενά στον κόσμο η μέθοδος δεν εφαρμόζεται αν το αρσενικό υπερβαίνει το 0,5%! Και, ω του θαύματος, η μέθοδος λειτούργησε άψογα για το μίγμα συμπυκνωμάτων πυριτών Ολυμπιάδας και συμπυκνώματος χαλκού Σκουριών και μάλιστα – όπως σημειώνεται στη σελ. 4.4-3 της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – “με τον ίδιο σχεδιασμό της καμίνου, όπως και στην περίπτωση της κατεργασίας των αμιγών συμπυκνωμάτων χαλκού και χωρίς να απαιτηθούν τροποποιήσεις ή ανάπτυξη νέων τεχνολογιών”! Θαύμα, θαύμα.

Η λύση λοιπόν του τεράστιου προβλήματος του αρσενικού ήταν μπροστά στα μάτια όλων αλλά κανείς δεν την είχε δει. Εδώ και πολλά χρόνια, οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου αναζητούν μεθόδους για να ρίξουν την περιεκτικότητα του αρσενικού κάτω από το 0,3%-0,5% πριν την τροφοδοσία των συμπυκνωμάτων στην κάμινο της ακαριαίας τήξης. Ορισμένες μάλιστα εξετάζουν ακόμα και την πιθανότητα να εγκαταλείψουν εντελώς την πυρομεταλλουργία και να εφαρμόσουν κάποια υδρομεταλλουργική μέθοδο σε αυτά τα αρσενικούχα συμπυκνώματα. Το κόστος αυτών των προσπαθειών είναι κολοσσιαίο και το αποτέλεσμά τους αβέβαιο. Και κανείς δεν σκέφτηκε να κάνει το προφανές, να βάλει δηλαδή στην κάμινο τα συμπυκνώματα με οσοδήποτε αρσενικό και αν περιέχουν. Το έκανε το Ελληνικό δαιμόνιο, η Ελληνικός Χρυσός, οι Έλληνες μηχανικοί της Ελληνικός Χρυσός, όπως δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της εταιρείας, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος. Θαύμα, πραγματικά.

Θα περίμενε κανείς η μεγάλη αυτή ανακάλυψη να έχει παρουσιασθεί πανηγυρικά στα σχετικά επιστημονικά/βιομηχανικά έντυπα και συνέδρια και η Ελληνικός Χρυσός να έχει πατεντάρει διεθνώς τη μέθοδο για να κατοχυρώσει την αποκλειστικότητα της τεχνογνωσίας της. Οι μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες του κόσμου θα έκαναν ουρά για να αγοράσουν (και να χρυσοπληρώσουν) τα δικαιώματα χρήσης της. Για παράδειγμα, η Καναδική Dundee Resources δεν θα χρειάζεται πια να στέλνει στη μακρινή Ναμίμπια της Αφρικής το συμπύκνωμα χαλκού από το Chelopech στη Βουλγαρία που έχει 5% αρσενικό, θα μπορεί να το επεξεργάζεται στην πυρομεταλλουργία flash smelting του Πίρντοπ που είναι εκεί δίπλα. Η Χιλιανή Codelco θα μπορει να επεξεργάζεται το συμπύκνωμα από το Ministro Hales στις δικές της εγκαταστάσεις flash smelting, αντί να ψάχνει πού να το εξάγει κ.λ.π.

Όμως όσο παράξενο και αν φαίνεται, η επανάσταση στη μεταλλουργία χαλκού είναι ακόμα άγνωστη έξω από τα σύνορα της χώρας μας και οι εταιρείες παραγωγής χαλκού εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται και να χάνουν χρήματα μη γνωρίζοντας τι να κάνουν με αυτά τα “βρώμικα” αρσενικούχα συμπυκνώματα. Έτσι, για παράδειγμα, πολύ πρόσφατα ο αρμόδιος Yπουργός της Ζάμπια απαγόρευσε στη χώρα του την τροφοδοσία εργοστασίου flash smelting με συμπύκνωμα από τη Χιλή με 4% αρσενικό και διέταξε να το στείλουν πίσω στη Χιλή. Χαμένα λεφτά.

Λόγω της σεμνότητας και της μετριοφροσύνης των εφευρετών της, η πρωτοποριακή χρήση της μεθόδου flash smelting σε συμπυκνώματα με υψηλό αρσενικό παρέμεινε άγνωστη έξω από τα γραφεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου φαίνεται ότι δεν έχει πειστεί για τις αρετές της μεθόδου και δεν την έχει ακόμα εγκρίνει, όμως αυτό δεν έχει καμμία σημασία διότι έχει πειστεί το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ που την χαρακτήρισε “state of the art” μεταλλουργική μέθοδο. Και αφού οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αυτή η μέθοδος είναι ένα αριστούργημα της τεχνικής, τελεία και παύλα!

Θεωρούμε ότι η Ελληνικός Χρυσός πρέπει χωρίς χρονοτριβή να κάνει τις απαραίτητες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις και να πατεντάρει τη μέθοδο. Δεν χρειάζονται μετριοφροσύνες εδώ. Η τεχνολογία flash smelting μπορεί να είναι ιδιοκτησία της Outotec αλλά η δόξα για αυτή τη συγκεκριμένη επαναστατική εφαρμογή της ανήκει εξ’ολοκλήρου στους πρωτοπόρους Έλληνες μηχανικούς που τόλμησαν να την εφαρμόσουν σε συμπυκνώματα με 22 φορές περισσότερο αρσενικό από αυτό που εφαρμόζεται παγκοσμίως, κάτι που ούτε η ίδια η Outotec δεν είχε σκεφτεί να κάνει. Μπορεί κάλλιστα να ονομαστεί “μέθοδος Θεοδωρακόπουλου-Δημητριάδη” από τα ονόματα του Διευθύνοντος Συμβούλου και Αντιπροέδρου της Ελληνικός Χρυσός και του Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας, αμφότερων μεταλλειολόγων μηχανικών.

Και αυτό να γίνει άμεσα διότι διαφορετικά η μέθοδος των Ελλήνων εφευρετών θα πατενταριστεί ως Φινλανδική από την Outotec και τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα αποφέρει θα οδηγηθούν συνολικά εκτός των άδειων ταμείων της χώρας μας. Θα είμαστε, δυστυχώς, άξιοι της τύχης μας.


2 απαντήσεις στο “Η Ελληνικός Χρυσός και η μυστική επανάσταση στην παγκόσμια μεταλλουργική βιομηχανία!”

  1. Μια μάλλον αφελή ερώτηση..
    Όλα αυτά τα πολύ σωστά και λογικά έχουν έρθει εις γνώσιν της διεθνούς γεωλογικής (ή όποιας άλλης) επιστημονικής κοινότητας. Έχει ζητηθεί η οποιαδήποτε παρέμβασή τους γι αυτό που σχεδιάζουν στο Μπομπολιστάν;
    Έχει έρθει εις γνώσιν τους η απόφαση του ΣτΕ να χαρακτηρίσει καθ αυτόν τον όρο αυτή την πυρομεταλλουργία με τέτοιες συγκεντρώσεις αρσενικού;
    Ζητήθηκε να επικοινωνήσουν με τους φοβερούς και τρομερούς μηχανικούς της Ελληνικός χρυσός ώστε να τους εξηγήσουν τη διαδικασία;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.