Χαλκιδική – Μια ιστορία διαφθοράς, περιβαλλοντικής καταστροφής και αποικιοκρατικής λογικής


2015_10_02_athensΤην Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, εκδικάζεται στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός για την ακύρωση των αποφάσεων της Διοίκησης (Υπουργείο Περιβάλλοντος) που αφορούν τις ανακλήσεις τεχνικών μελετών για Σκουριές και Ολυμπιάδα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη δίκη που μπορεί να καθορίσει το μέλλον των εξορύξεων, τόσο στη Χαλκιδική όσο και στις άλλες περιοχές που επιβουλεύεται η εταιρία, συμπεριλαμβανομένης της Θράκης, του Κιλκίς, των Σερρών.

Στη Χαλκιδική, σε δημόσια γη έκτασης 317.000 στρεμ. (40% του Δήμου Αριστοτέλη) που παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, υλοποιείται ένα, φαραωνικού μεγέθους, εξορυκτικό σχέδιο από την “Ελληνικός Χρυσός” και την καναδική Eldorado Gold. Οι επιπτώσεις μια τέτοιας κλίμακας εξορυκτικής δραστηριότητας, θα είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες – σύμφωνα με επιστημονικά πορίσματα -, όσον αφορά τα νερά, την ατμόσφαιρα, το έδαφος και την τοπική οικονομία που βασίζεται στον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη μελισσοκομία, τη δασοκομία κ.α.

Ο αγώνας μας για ζωή, αντιμετωπίστηκε από το Ελληνικό κράτος και την αστυνομία με αδικαιολόγητη βιαιότητα, χημικά, δακρυγόνα, ανθρωποκυνηγητό, ξυλοδαρμούς, πλαστικές σφαίρες, προσαγωγές – ακόμη και ανηλίκων-, εισβολές πάνοπλων αστυνομικών σε σπίτια, συλλήψεις και προφυλακίσεις. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα καταγγείλει τη δράση και τις πρακτικές της ΕΛ.ΑΣ στη Χαλκιδική, ενώ δικηγόροι κάνουν λόγο για δικονομικές παρατυπίες και καταπάτηση ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων. Σήμερα, περισσότεροι από 400 αγωνιστές είναι υπόδικοι, με κατασκευασμένες και έωλες κατηγορίες.

Η Ελληνικός Χρυσός παρανομεί συστηματικά και κατ΄εξακολούθηση, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το καταστροφικό της έργο στη Χαλκιδική. Έχοντας στο πλευρό της αυταρχικές κυβερνήσεις, διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς, διαπλεκόμενα ΜΜΕ, δυνάμεις καταστολής και δικαστικούς, δημιούργησε ένα καθεστώς “κράτους εν κράτει”.

Η πρόσφατη ανάκληση τεχνικών μελετών (19/8/2015), κλόνισε, ως ένα βαθμό, το πλαίσιο προστασίας και ασυλίας που απολάμβανε η εταιρεία, αναγκάζοντάς την να καταφύγει στην άσκηση ασφυκτικών πιέσεων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, με απώτερο στόχο τη θετική έκβαση των προσφυγών που έχει καταθέσει στο ΣτΕ. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους – το σύνολο των οποίων έχει θέσει σε διαθεσιμότητα, παρά το γεγονός ότι οι ανακλήσεις αφορούν ένα μόνο μέρος των δραστηριοτήτων της – προκειμένου να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ενός γνήσιου εργατικού αγώνα με κοινωνικά ερείσματα, και να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Στην προσπάθεια αυτή της εταιρείας, καθοριστικό ρόλο παίζουν τα μεγάλα και διαπλεκόμενα κανάλια.

Η απόπειρα εξόρυξης της Β.Α Χαλκιδικής κρατάει πολλά χρόνια, και κάθε μέρα που περνάει χωρίς να επιλύεται επί της ουσίας το θέμα, η καταστροφή – τόσο στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνία – μεγαλώνει. Η εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις της εξόρυξης και οι αποδεδειγμένες πλέον παρανομίες της εταιρείας, επιβάλλουν το άμεσο σταμάτημα της εξόρυξης στις Σκουριές και την ανάκληση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων που έχουν παραχωρηθεί για 317.000 στρεμ.

Η Κυβέρνηση και η Διοίκηση οφείλουν τα δράσουν άμεσα και αποφασιστικά απέναντι σε μια εταιρεία που παρανομεί και παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας.

Το ΣτΕ οφείλει επιτέλους να ερμηνεύσει το πνεύμα του νόμου και του Συντάγματος με τρόπο που διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον, ακόμα και σε στιγμές οικονομικής κρίσης και ασφυκτικών πιέσεων.

Πρέπει να γίνει απ΄όλους κατανοητό ότι ο μοναδικός στόχος πολυεθνικών, όπως η Eldorado Gold, είναι το κέρδος. Και το κέρδος επιτυγχάνεται με την, ολοένα και αυξανόμενη, άγρια εκμετάλλευση πόρων και ανθρώπων, στα πλαίσια ενός βρώμικου παιχνιδιού. Αν κερδίσει η πολυεθνική, οι χαμένοι θα είμαστε όλοι: και οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι και το περιβάλλον και το μέλλον ολονών μας.

Αυτό το θέατρο του παραλόγου πρέπει να σταματήσει. Οι πολυεθνικές πρέπει να σταματήσουν να καθορίζουν την πορεία της κοινωνίας, η οποία γνωρίζει ότι η επιβίωσή της είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αρμονική συνύπαρξή της με τον τόπο. Πρέπει να σταματήσουν να υφαρπάζουν κοινούς πόρους. Πρέπει να σταματήσουν ν΄αποφασίζουν ποιοι θα θυσιαστούν στο βωμό του κέρδους και να μετατρέπουν τον τόπο μας σε πεδίο πολέμου. Και οι μόνοι που μπορούν να τους σταματήσουν είμαστε όλοι εμείς.

Η δικαίωση αυτού του αγώνα λοιπόν, είναι μονόδρομος,

για το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή και την υγεία
για την προοπτική αειφόρου ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, τον τόπο και την κοινωνία
για το μέλλον των παιδιών μας
για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού
ΟΧΙ στην ποινικοποίηση κοινωνικών αγώνων

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.