Επικίνδυνο δομικά και στατικά το δημοτικό σχολείο Στρατονίκης Χαλκιδικής- Πιθανή αιτία των βλαβών, η λειτουργία του μεταλλείου, σύμφωνα με έκθεση


Πηγή: seleo

6f6e7e5cd4c03a3ff2d5bcece132fc1a_LΕπικίνδυνο κρίθηκε τόσο από δομική όσο και από στατική άποψη, το δημοτικό σχολείο του οικισμού Στρατονίκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, «διατάχθηκε η άμεση εκκένωση του πέτρινου Διδακτηρίου Στρατονίκης και η απαγόρευση διέλευσης κατοίκων πλησίον και εντός του κτιρίου» ενώ όπως σημειώνει ο δήμος στην έκθεση της Πολεοδομίας επισημαίνεται ότι «…το γεγονός της λειτουργίας του μεταλλείου της περιοχής μπορεί να αποτελεί επίσης πιθανό αίτιο των εντοπισμένων βλαβών στις ανωτέρω περιγραφόμενες κατασκευές, ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα μεγέθυνσης αυτών λόγω των υπόγειων στοών που έχουν διανοιχτεί και εξακολουθούν ενδεχομένως να επεκτείνονται εντός και πλησίον του οικισμού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής

Ενημερώνουμε τους δημότες των οικισμών Σταγείρων – Στρατονίκης ότι κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε η Πολεοδομία του Δήμου μας, διαγνώστηκε η επικινδυνότητα -από δομική και στατική άποψη- του πέτρινου διδακτηρίου, το οποίο ευρίσκεται στο κέντρο του οικισμού Στρατονίκης και στεγάζει το σχολικό συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου. Στα πλαίσια της σχετικής έκθεσης επικινδύνου κατασκευής που συντάχθηκε από την Υπηρεσία και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και των περιοίκων, διατάχθηκε η άμεση εκκένωσή του πέτρινου Διδακτηρίου Στρατονίκης και η απαγόρευση διέλευσης κατοίκων πλησίον και εντός του κτιρίου, με χρήση της υφιστάμενης περίφραξης.

Στην ανωτέρω έκθεση αυτοψίας επισημαίνεται ότι «…το γεγονός της λειτουργίας του μεταλλείου της περιοχής μπορεί να αποτελεί επίσης πιθανό αίτιο των εντοπισμένων βλαβών στις ανωτέρω περιγραφόμενες κατασκευές, ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα μεγέθυνσης αυτών λόγω των υπόγειων στοών που έχουν διανοιχτεί και εξακολουθούν ενδεχομένως να επεκτείνονται εντός και πλησίον του οικισμού».

Κατόπιν τούτων, η Δημοτική Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη της ότι επίκειται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της εν λόγω σχολικής κοινότητας, αλλά και να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών της και του διδακτικού προσωπικού, εξετάζει τη δυνατότητα μεταστέγασης του σχολικού συγκροτήματος στο αδιάθετο κτίριο του Γυμνασίου Στρατονίκης.

Για την αποφυγή σχετικής φημολογίας διευκρινίζεται ότι μέλημα του Δήμου είναι να εξετάσει και περαιτέρω τις δυνατότητες του εν λόγω κτιρίου, εξακριβώνοντας με μελέτες τις συνέπειες που συνεπάγεται, πέραν των άλλων αιτιάσεων, το δυναμικό φαινόμενο των ρηγματώσεων και βυθίσεων του εδάφους στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Στρατονίκης.

Άλλωστε, η Δημοτική Αρχή, από την αρχή της θητείας της, απέδειξε ότι είναι αποφασισμένη να αναδείξει το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση και να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση του και την προστασία των περιουσιών (δημοτικών και ιδιωτικών). Για το σκοπό αυτό με τη υπ’ αριθμ. 98/2015 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΑΠΘ για τη διερεύνηση του φαινομένου των επιφανειακών διαρρήξεων στη Τ.Κ Στρατονίκης.

Τέλος, τονίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία παράλειψη από όσους έχουν υποχρέωση ενέργειας για τη διαφύλαξη της δημοτικής περιουσίας και καμία απόπειρα συγκάλυψης για την ανάδειξη των πραγματικών διαστάσεων του εν λόγω «φαινομένου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.