Οι Σκουριες #skouries


Απο τον Πιτσιρικο,

Tsipras Ierissos

Φίλε Πιτσιρίκο,

Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της «πρώτη φορά αριστερά» για το οικολογικό έγκλημα που συντελείται στην Χαλκιδική.

Ακόμα περισσότερες γιατί διαβεβαίωσε πως θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στην εργασία που έχουν οι 5.000 μεταλλωρύχοι της Eldorado.

Βέβαια, δεν πρόκειται για 5.000 εργαζόμενους αλλά για 1.900, και φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν είναι μεταλλωρύχοι.

Ο Αλέξης ξέχασε φαίνεται πολύ γρήγορα την επιδοτούμενη από την Eldorado πορεία των εργαζομένων που όλοι μαζί χλευάζαμε.

Για τους αγώνες των κατοίκων της Ιερισσού και των γύρω χωριών, για τις προσαγωγές των μικρών παιδιών στα αστυνομικά τμήματα, για τις ανυπόστατες κατηγορίες ενάντια στους κατοίκους, τις απειλές και την απίστευτη αστυνομική-κρατική βία δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πει κανείς πολλά.

Χρησιμοποιήθηκαν όλα αυτά για να προχωρήσει το «έργο» και να κονομήσει η εταιρεία.

Αξιοποιήθηκαν επίσης τα πάθη των κατοίκων που δεν έχουν τελειωμό για να κερδίσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν θα έπρεπε, όμως, να μας φαίνονται όλα αυτά περίεργα.

Στην ουσία, η «πρόταση» της «αριστεράς» δεν διαφέρει και πολύ για από εκείνη της «δεξιάς».

Κοινή συνισταμένη και των δυο αποτελεί η «αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας».

Η «αριστερά» βέβαια προσθέτει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «παίρνοντας υπόψη όλους τις προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος».

Δεν θέλω να το χαλάσω αλλά τα ίδια λένε και οι κάθε λογής μεγάλες πολυεθνικές σε ολόκληρο τον «πολιτισμένο» κόσμο.

Μονάχα όταν βρεθούν κι επενδύουν σε «υποανάπτυκτες» περιοχές του πλανήτη, ξεχνούν το περιβάλλον και τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους και έχουμε ως αποτέλεσμα τα διάφορα Μπομπάλ.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιες δραστηριότητες του ανθρώπου, όπου οι καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν.

Ακόμα και να το θέλεις, υπάρχουν περιπτώσεις που απλά δεν γίνεται επειδή δεν υπάρχει η απαραίτητη τεχνολογία.

Μια τέτοια δραστηριότητα είναι η εξόρυξη χρυσού.

Θα μου πείτε, βέβαια, πως πάντα οι άνθρωποι έβγαζαν από την γη χρυσό.

Σήμερα, όμως, οι τεχνικές είναι διαφορετικές, επιθετικές και καταστροφικές γιατί ερημώνουν και μολύνουν τεράστιες εκτάσεις για να απομονώσουν λίγες ουγγιές του πολύτιμου μεταλλεύματος.

Να προσθέσω ακόμα ότι στην περίπτωση των Σκουριών δεν έχουν θέση ούτε οι κριτικές που γίνονται σχετικά με την φορολόγηση των δραστηριοτήτων της εταιρίας.

Πολλοί ξεκινώντας από «αριστερή» αφετηρία καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και το έργο πιο ανταποδοτικό αν η φορολόγηση της Edordo γινόταν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και όχι μέσω θυγατρικών στο εξωτερικό [Λουξεμβούργο και Ολλανδία].

Δεν ενδιαφέρει –τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει– καθόλου το ύψος των κρατικών εσόδων αν το αντίτιμο για όλα αυτά είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Αν ο Τσίπρας και ο κάθε Τσίπρας κόπτεται για τα δικαιώματα στην εργασία των εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός» – ακόμα κι αν αδιαφορεί για τα αντίστοιχα δικαιώματα 1.6 εκατομμυρίων ανέργων–, δεν έχω καμία αντίρρηση να τους κόψει επίδομα μέχρι να βρουν καινούργια εργασία.

Το περιβάλλον, όμως, δεν πρέπει να καταστραφεί. Το περιβάλλον είναι κτήμα και δικαίωμα των επόμενων γενιών.

Δεν αποτελεί περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ. Ούτε του Τσίπρα. Ούτε των δημάρχων της περιοχής.

Αντιλαμβάνομαι την απογοήτευση των κατοίκων που αγωνίστηκαν σκληρά όλα τα προηγούμενα χρόνια και πίστεψαν ότι με την «αριστερά» στην κυβέρνηση μπορεί οι μάχες που έδωσαν να δικαιωθούν.

Δυστυχώς, δεν έχει τελειώσει τίποτα. Πρέπει να συνεχίσουν.

Έχοντας στο μυαλό τους, ότι ο Τσίπρας και η παρέα του είναι πιο ευάλωτοι –επικοινωνιακά τουλάχιστον– αν και εφόσον συνεχίσουν ενωμένοι και με την ίδια αποφασιστικότητα.

Να μην ξεχνούν, επίσης, ότι ο Τσίπρας και η παρέα του πολύ σύντομα θα αποτελούν παρελθόν.

Καλό κουράγιο λοιπόν.

Υπάρχει ένα σημείο κρίσιμο, όπου η εταιρία αντιλαμβάνεται ότι το κόστος εκμετάλλευσης είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ενδεχόμενα κέρδη της επένδυσης της.

Την μία μέρα το εργοτάξιο είναι γεμάτα και την άλλη είναι αδειανό.

Κι η επόμενη μέρα δεν είναι μακριά.

Φιλιά πολλά από την Εσπερία

Ηλίας.

​Υ.Γ. Η αφίσα για μην ξεχνάμε τι λέγανε χθες.​

(Αγαπητέ Ηλία, ο οπορτουνισμός του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρχίζει και τελειώνει με την στάση τους στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Αυτοί έχουν βαλθεί να αποδείξουν πως οι αριστεροί είναι απατεώνες. Θα έχουν πολύ άσχημο τέλος. Και θα τους αξίζει. Να είσαι καλά.)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.