Αρχική Απόψεις & Σχόλια Τσίπρας για Σκουριές: Να βρούμε λύση (για να συνεχιστεί η καταστροφή)

Τσίπρας για Σκουριές: Να βρούμε λύση (για να συνεχιστεί η καταστροφή)

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Αφήστε, ήμασταν με τη μια πλευρά. Τώρα ως κυβέρνηση έχεις την ευθύνη να μην οδηγήσεις 5.000 εργαζομένους στην ανεργία». Η φράση αυτή του Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, «στο Κόκκινο» χτες, σηματοδοτεί κι επισήμως την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησής του στο θέμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ομόφωνο ψήφισμα της Κεντρικής του Επιτροπής στο πρώτο συνέδριό του, με αλλεπάλληλες δηλώσεις τόσο του ίδιου του κ. Τσίπρα όσο και βουλευτών και στελεχών του, είχε δεσμευτεί ότι «η καταστροφή που λαμβάνει χώρα στις Σκουριές θα σταματήσει από την κυβέρνηση της Αριστεράς».

Το κόμμα έθετε ως πρώτη προτεραιότητα την ακύρωση των συμβάσεων για την εξόρυξη χρυσού, τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική, την αποκατάστασή της από τα βαριά πλήγματα που έχει ήδη υποστεί. Τώρα, έξι μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης της Αριστεράς, ο πρωθυπουργός μιλά για διπλή μάχη: «Είναι μια μάχη διαρκής. Δεν δίνεται μόνο με τα οργανωμένα συμφέροντα, αλλά έχει να κάνει με το πώς θα βρει κανείς ένα modus vivendi με την τοπική κοινωνία. Η άλλη πλευρά βάζει στην προμετωπίδα τους εργαζομένους».

Αλλα λόγια…

Μόλις δύο χρόνια πριν στην ομιλία του στην Ιερισσό (την οποία τότε παρομοίαζε με τη Λωρίδα της Γάζας) ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε «ομήρους» τους εργαζομένους που χρησιμοποιούνται ως «ασπίδα». Ελεγε επίσης ότι το συμφέρον τους είναι να αγωνιστούν για τη γη και τον αέρα που αναπνέουν και όχι για το συμφέρον του εκάστοτε εργοδότη. Χτες, ερωτώμενος, γιατί η εταιρεία λειτουργεί ακόμα και οι κάτοικοι τρώνε ξύλο με κυβέρνηση της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει για… την εταιρεία και δεν του περίσσεψε ούτε μια λέξη για τους αγωνιζόμενους κατοίκους, για την καταστολή που υφίστανται, για τη βιομηχανία των διώξεων που έχει στείλει υπόδικους 350 ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εταιρεία που «διαμαρτύρεται και ζητάει άμεσα να υπάρξει απόφαση, δεδομένου ότι δεν της έχει δοθεί άδεια, ώστε να προχωρήσει στα σχέδια για την εξόρυξη και τη δυνατότητα επιτόπου να γίνεται η διαδικασία της διαλογής που έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Ο πρωθυπουργός τήρησε ίσες αποστάσεις από το κίνημα και τους εργαζομένους. «Μα εμείς ήμασταν με τη μια πλευρά», σχολίασε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης. «Αφήστε… είμαστε με τη μια πλευρά, αλλά ως κυβέρνηση έχεις την ευθύνη να μην οδηγήσεις 5.000 εργαζομένους στην ανεργία, αλλά να βρεις μια λύση», απάντησε ο κ. Τσίπρας (ανεβάζοντας αισθητά τον αριθμό των εργαζομένων, αφού η ίδια η «Ελληνικός Χρυσός» μιλά για 1.966).

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη λύση που θα δοθεί, «στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης», δίνοντας τον δικό του ορισμό στις έννοιες: «Κοινωνική συνοχή είναι οι άνθρωποι που δούλευαν να μη χάσουν τη δουλειά τους. Και το δίκαιο του αγώνα είναι των ανθρώπων που προέταξαν τη ζωή τους και το περιβάλλον».

Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για το πώς θα επιτευχθεί αυτό, δεν δεσμεύτηκε με κανένα χρονοδιάγραμμα και δεν έκανε καμία αναφορά σε κατάργηση της επένδυσης, αναστροφή της σύμβασης, οριστική ανάκληση της άδειας, αποχαρακτηρισμό της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.