Η εξόρυξη, πάντως, συνεχίζεται… #skouries


Οι υπουργοί αλλάζουν, οι Σκουριές όμως μένουν… Παρόλο που ο αγώνας των κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής εναντίον της εξόρυξης χρυσού ήταν ένα εμβληματικό παράδειγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ που τόνιζε σε κάθε τόνο ότι «θα βάλει τέλος στη φαραωνική επένδυση», πέντε μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, το τραύμα στον Κάκκαβο είναι ανοιχτό κι η καταστροφή συνεχίζεται.

Ο κύριος Λαφαζάνης, που τόσο φλερτάρει με τη ρήξη γενικώς, δεν τόλμησε τη ρήξη ειδικώς. Ετσι, αντιμέτωπος με τις Σκουριές βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης που ανέλαβε πριν από λίγες μέρες.

Ο Πάνος Σκουρλέτης χθες ενημερώθηκε εκτενώς για το θέμα, ενώ αναμένονται οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, καθώς έχει ήδη εκπνεύσει η ημερομηνία που το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θέσει στην «Ελληνικός Χρυσός», για να απαντήσει για τον τρόπο λειτουργίας της και για την τήρηση των όρων της άδειας που της είχε δοθεί…

Ακόμα πιο γρηγόρα

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αριστοτέλη, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στο Rproject, «η “Ελληνικός Χρυσός” συνεχίζει να δραστηριοποιείται στις Σκουριές και μάλιστα με εντονότερο ρυθμό. Η πρόσβαση στο εργοτάξιο είναι αδύνατη, δεν είναι γνωστό το είδος των δραστηριοτήτων που ασκούνται. Αν είναι δηλαδή από εκείνες που “επιτρέπονται” ή από εκείνες που, θεωρητικά τουλάχιστον, έχουν απαγορευτεί ή ανασταλεί. Ο κίνδυνος μη αναστρέψιμης υποβάθμισης του ευρύτερου περιβάλλοντος είναι πάντα υπαρκτός και αυξάνει μέρα με τη μέρα».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, «το βουνό εκχερσώνεται, τα νερά του αποστραγγίζονται, το ανοικτό όρυγμα βαθαίνει, το φράγμα στο ρέμα Καρατζά θα ξεκινήσει σύντομα να κατασκευάζεται, ενώ από το εργοστάσιο εμπλουτισμού λείπει μόνο το στέγαστρο.

Οι 350 μέχρι στιγμής κατηγορούμενοι για ποινικά αδικήματα, από τους οποίους 70 με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, περιμένουν τις δίκες τους. Κορμός των κατηγορητηρίων είναι η “παράνομη παρεμπόδιση νόμιμων εργασιών μιας νόμιμη επένδυσης”! Κι ας είναι η εταιρεία συνολικά παράνομη».

«Πολλοί από τους κατοίκους κι από το κίνημα αμφισβητούν τις προθέσεις της κυβέρνησης για οριστική επίλυση του προβλήματος», σημειώνει ο Κυριάκος Παναγιωτόπουλος και υπογραμμίζει πως οι ντόπιοι «αντιμετωπίζουν τα μέτρα που μέχρι τώρα πήρε η κυβέρνηση με έντονο σκεπτικισμό και απαισιοδοξία, αν και αναγνωρίζουν τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά τη διαπραγμάτευση με τους “εταίρους”».

Ελεγχος των αδειών

Ο κ. Λαφαζάνης έλεγξε εξονυχιστικά όλες τις άδειες, ενώ επί των ημερών του οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος δημοσιοποίησαν δύο εκθέσεις-καταπέλτη για την «Ελληνικός Χρυσός» και η ολλανδική ΜΚΟ «Somo» (σ.σ. ερευνά τη δραστηριότητα των πολυεθνικών επιχειρήσεων) έφερε στο φως στοιχεία για εκτεταμένη φοροαποφυγή της εταιρείας.

Κι ενώ στις δηλώσεις του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΑΠΕΝ ο κ. Λαφαζάνης εξήγησε πως «όλα δείχνουν ότι η Eldorado κινείται σε όλο και πιο ασύμπτωτους δρόμους με τη σύμβαση που συνομολόγησε με το Δημόσιο και την προστασία του περιβάλλοντος», παρέπεμψε στον διάδοχό του την «καυτή πατάτα», λέγοντας «αυτό νομίζω πρέπει να ληφθεί υπόψη για τις κινήσεις και τις ενέργειες του μέλλοντος».

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης τον Απρίλιο δήλωνε «είμαι οπαδός τού ότι η επένδυση στις Σκουριές βλάπτει τόσο το περιβάλλον όσο και την τοπική οικονομία […] Η λειτουργία της εταιρείας αντιστρατεύεται όλη την οικονομία της περιοχής. Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταλήξει στο να είμαστε αρνητικοί να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρεία, να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη εξόρυξη και με αυτή τη δέσμευση οφείλουμε να προχωρήσουμε».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω», διαβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη. «Είναι πια θέμα ελάχιστου χρόνου οι Σκουριές να κλείσουν και η καταστροφή να σταματήσει». Ιδωμεν…


Μία απάντηση στο “Η εξόρυξη, πάντως, συνεχίζεται… #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.