Είναι επίσημο! Σε μακροχρόνια πτωτική αγορά ο χρυσός! (Και ο χαλκός)


Χρυσές Αρκούδες

Μαύρα τα μαντάτα για χρυσοκάνθαρους και χρυσοθήρες (καλά για όλους εμάς!)

186c387bb5606711a4f3c4e4c60c5e77

Τα 1.077 δολάρια ανά ουγγιά, χαμηλό πεντέμιση ετών, άγγιξε την Παρασκευή (24/7) η τιμή spot του χρυσού, μετά από μια εφιαλτική εβδομάδα που τον έφερε  κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.100 δολαρίων. Όλοι οι αναλυτές προβλέπουν ότι η πτώση θα συνεχιστεί ενώ, σύμφωνα με το Bloomberg, τα hedge funds έχουν πάρει καθαρή αρνητική θέση για το χρυσό, ποντάρουν δηλαδή στην περαιτέρω πτώση. Τα τεχνικά διαγράμματα λένε ότι το επόμενο σημείο στήριξης της τιμής του χρυσού είναι τα $ 1.044 και άμα σπάσει και αυτό καθοδικά πυροδοτείται νέο κύμα πωλήσεων και πάει λέγοντας…

Πώς το λένε όταν μια μετοχή, αγορά, εμπόρευμα ή νόμισμα χτυπάει συνεχώς χαμηλότερα χαμηλά και χαμηλότερα υψηλά; Πτωτική αγορά, bear market στην αμερικανική οικονομική αργκό, αρκούδες δηλαδή.

Πώς το λένε όταν η αγορά πάει όλο και χαμηλότερα κάθε χρόνο εδώ και 4 χρόνια και η τάση εξακολουθεί να είναι πτωτική; Μακροχρόνια πτωτική αγορά (secular bear market). Τεράστια αρκούδα.

072703

Σε μια τεράστια αρκούδα βρίσκεται τώρα ο χρυσός.

Κοινή λοιπόν μεταξύ των αναλυτών είναι η εκτίμηση ότι ο χρυσός βρίσκεται σε ένα “καθαρό bear market”, μετά από σχεδόν μια δεκαετία “bull market” (αγορά-ταύρο, ανοδική αγορά). Από τα $250 που βρισκόταν το 2002 (τότε που στη Χαλκιδική παλεύαμε για να σώσουμε την Ολυμπιάδα από την TVX), ο χρυσός σκαρφάλωσε  το Σεπτέμβριο του 2011 στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών, τα $1.921 ανά ουγγιά, αύξηση 500%. Για να το βάλουμε αυτό σε ένα “Ελληνικό” πλαίσιο, ήταν ενάμιση μήνα μετά την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης της Eλληνικός Χρυσός που δεχόταν σαν τιμή χρυσού τα $425… (Έχουμε εξηγήσει το λόγο αυτής της απατεωνιάς εδώ, στην  παρ. 6.7).

Και από τότε ξεκίνησε η πτώση.

goldgraph

O χρυσός θεωρείται ότι είναι ένα “ασφαλές καταφύγιο” για ταραγμένους καιρούς και η χρηματιστηριακή τιμή του επηρεάζεται από “ψυχολογικούς” παράγοντες, όπως ανησυχίες για την οικονομία, γεωπολιτικοί φόβοι και εικασίες σχετικά με το τι μπορεί να σκέφτονται οι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου. Aπογοητεύτηκαν, λέει, οι επενδυτές διότι η Κίνα αποκάλυψε ότι κατέχει μικρότερα αποθέματα χρυσού από ότι οι ίδιοι πίστευαν και αυτό έριξε την τιμή. Ανοησίες δηλαδή…

Αυτή την εποχή πάντως υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι πίσω από τη μεγάλη υποχώρηση του χρυσού: ισχυρό δολάριο, προσδοκία αύξησης επιτοκίων, χαμηλός πληθωρισμός στην Αμερική, τιμές πετρελαίου σε πτώση, σχετική γεωπολιτική σταθερότητα, καλύτερες αποδόσεις από άλλες επενδύσεις, και “πτώση της ζήτησης φυσικού χρυσού στις αναδυόμενες αγορές”. Άγνωστο πόσο θα διαρκέσουν όλα αυτά. Πάντως όπως σημειώνει ο Howard R. Gold στο MarketWatch: “Η τελευταία μακροχρόνια πτωτική αγορά του χρυσού κράτησε 20 χρόνια”. ΑΜΗΝ.

Η Goldman Sachs (που σπανίως πέφτει έξω) λέει ότι μπορεί και μέσα στο 2015 να δούμε τιμές χαμηλότερες των $ 1.000. Πού μπορεί να είναι ο πάτος; Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις στα $800, σύμφωνα με κάποιες άλλες στα $660, πάντως έχει δρόμο ακόμα.

Πού πας Eldorado με τέτοιο καιρό;

Πριν από δυο χρόνια, Ιούλιο του 2013, η Eldorado ανακοίνωσε την αναβολή της έναρξης παραγωγής στις Σκουριές για ένα χρόνο (από το 2015 στο 2016), “υπό το φως της πρόσφατης σημαντικής υποχώρησης της τιμής του χρυσού”. Mείωση δαπανών και συντήρηση δηλαδή, εν αναμονή καλύτερων ημερών. Η τιμή του χρυσού τότε ήταν στα 1.250 δολάρια αλλά η ανάκαμψη δεν ήρθε, αντίθετα, η πτώση συνεχίστηκε.

Δείτε το παρακάτω πινακάκι με τα κόστη της Eldorado Gold (από το Seeking Alpha: What It Really Costs To Mine Gold: The Eldorado First Quarter Edition)

280094-14332451147613058-Hebba-Investments_origin

Το συνολικό κόστος παραγωγής της Eldorado ανά ισοδύναμη ουγγιά χωρίς τους φόρους (all-in cost) για το πρώτο τρίμηνο του 2015, ήταν  $ 1.096. Η εταιρεία μας παραμένει ένας από τους παραγωγούς με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως, αλλά είναι προφανές ότι ήδη βρίσκεται στο κόκκινο.

Ας θυμηθούμε και κάτι άλλο:

Στις 25/9/2014, όταν ο χρυσός ήταν ακόμα στα $ 1.208 , το Reuters έγραφε: «Το $1.200 είναι κρίσιμο επίπεδο. Αν πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο, πολλά μεταλλεία στον κόσμο θα παλεύουν για επιβίωση…»

Και κάτω από τα $1.200 έπεσε… και κάτω από τα $1.100 έπεσε… και η κατηφόρα δε φαίνεται να σταματάει. Σύμφωνα με το Australian Mining, το 10% των μεταλλείων χρυσού είναι πλέον μη οικονομικά.  Η Eldorado, πόσο ακόμα θα αντέξει;

Χάλκινες Αρκούδες

Το “σενάριο” της Eldorado λέει ότι τα μεταλλεία της Χαλκιδικής δεν επηρεάζονται από τα σκαμπανεβάσματα των χρηματιστηρίων επειδή είναι πολυμεταλλικά. Όταν π.χ. είναι πεσμένος ο χρυσός, θα είναι ανεβασμένος ο χαλκός και έτσι οι Σκουριές θα είναι πάντα κερδοφόρες.

Έλα όμως που εδώ και τέσσερα χρόνια πέφτουν και ο χρυσός και ο χαλκός… Μόλις προχθές (24/7) η Goldman Sachs έκανε την εκτίμηση ότι ο χαλκός βρίσκεται σε ένα bear market που θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το 2020.  Η πρόβλεψη τιμής της Goldman για το 2017 και το 2018 είναι  $ 4.500 ανά τόνο χαλκού. Οι προβλέψεις της Deutsche Bank δεν είναι πολύ καλύτερες.

spot-copper-1y-Large

Κινέζικες Αρκούδες

Αντίθετα με το χρυσό  ο χαλκός είναι ένα βιομηχανικό μέταλλο, που δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ψυχολογία αλλά από τους μακροοικονομικούς παράγοντες που καθορίζουν το κόστος παραγωγής και από τον παλιό καλό νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.

Και όταν μιλάμε για ζήτηση, η λέξη-κλειδί είναι μία: ΚΙΝΑ. H άνοδος της τιμής του χαλκού  τις τελευταίες δύο δεκαετίες οφειλόταν στην εκρηκτική ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα της Κίνας. Για χρόνια η Κίνα “σκούπιζε” περίπου τη μισή  παγκόσμια ετήσια παραγωγή χαλκού και η ζήτηση οδήγησε στην ανάπτυξη νέων μεγάλων μεταλλείων στη Λατινική Αμερική, αρκετά από τα οποία είναι Κινεζικής ιδιοκτησίας.

Αλλά τώρα η Κίνα δείχνει σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης και ζητάει όλο και λιγότερα βιομηχανικά μέταλλα. Και χωρίς την Κίνα, τα πράγματα είναι σκούρα. Τώρα η Goldman λέει ότι είναι εντελώς μη ρεαλιστικό να περιμένουμε οι κάτοικοι μιας χώρας με το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και κατά κεφαλήν εισόδημα λιγότερο από $7.000 το χρόνο, να καταναλώνουν πάνω από το μισό χαλκό του κόσμου”. Σωστό ακούγεται το επιχείρημα.

Η Goldman καταλήγει ότι “η ένταση χαλκού της οικονομίας πιθανότατα θα πέσει”. Δηλαδή η παγκόσμια ζήτηση για χαλκό θα μειωθεί και η προσφορά θα προσαρμοστεί στη χαμηλότερη ζήτηση. Πρόσφατα όμως μπήκαν στην παραγωγή νέα μεγάλα μεταλλεία που ρίχνουν διαρκώς νέες ποσότητες χαλκού στην αγορά, ενώ  στις αποθήκες υπάρχουν ήδη αποθέματα αδιάθετου μετάλλου. Μέχρι να επέλθει ισορροπία, οι Σκουριές δεν έχουν κανένα λόγο να ξεκινήσουν…

Αγαπάμε τις αρκούδες!

Το δικό μας θέμα είναι ένα: Μπορούν αυτές οι εξελίξεις να βοηθήσουν για να σωθούν οι Σκουριές από τα νύχια της Εldorado. Μάγοι δεν είμαστε, αλλά θα μπορούσαν. Συν Αθηνά και χείρα κίνει πάντοτε…

Όπως είναι προφανές, στη βιομηχανία χρυσού έχει πέσει μεγάλος πόνος αφού σε αυτές τις τιμές όλες οι εταιρείες αιμορραγούν ρευστό, με πολλά μεταλλεία να είναι βαθιά στο κόκκινο ενώ φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Χρηματιστηριακά, έχουν χαθεί πάρα πολλά δις. Η Eldorado, με τη χρηματιστηριακή της τιμή ήδη ταλαιπωρημένη από τα προβλήματα με το ΣΥΡΙΖΑ και το Λαφαζάνη, εξερευνά νέα βάθη:

charts

Για να αντιμετωπίσει τις χαμηλές τιμές, η AngloAmerican σχεδιάζει να καταργήσει 53.000 δουλειές μέσα στα επόμενα χρόνια και να πουλήσει 15 μεταλλευτικά περιουσιακά στοιχεία. Η παραγωγός πλατίνας Lonmin θα περικόψει 6.000 θέσεις εργασίας από τη Ν.Αφρική. Η Freeport, η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στον κόσμο, εξετάζει την πώληση περιουσιακών στοιχείων ή την αναστολή εργασιών. Ωστόσο, ενώ είναι ολοφάνερο ότι πολλά μεταλλεία πρέπει να κλείσουν ή να μπουν στη συντήρηση, το κόστος αυτών των επιλογών μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο από το να τα κρατήσουν σε λειτουργία χάνοντας χρήματα.

Η Εldorado τι λόγο έχει να βάλει στην παραγωγή ένα νέο μεταλλείο χαλκού-χρυσού εν μέσω μακροχρόνια πτωτικής αγοράς;

Ως πότε θα πληρώνει εργάτες που δεν χρειάζεται, μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους;

Μέχρι πότε θα ξοδεύει σα να μην  υπάρχει αυριο;

Προς Eldorado Gold:

Διαλέξτε προορισμό και θα σας κουνήσουμε το μαντήλι!

tsakidia

Πηγές:

Hedge Funds Are Holding First-Ever Gold Net-Short Position

Gold Prices Fail at $1100 Again, Silver Firmer, as ‘Clear Bear Market’ Explained by ‘Established Arguments’

Opinion: An open letter to investors who are bullish on gold

Here is why gold is in a multi-year bear market – historical price behavior from 1920s

Copper faces long bear market: Goldman

Copper melts to six-year low and Goldman sees another 15pc drop

Goldman: It’s Totally Unrealistic to Expect China to Consume More Than Half the World’s Copper

What It Really Costs To Mine Gold: The Eldorado First Quarter Edition

Global mining industry faces up to a deep malaise

Anglo American to axe 53,000 jobs, put 15 assets up for sale

One in 10 gold mines now uneconomical

Anglo American and Lonmin cut jobs amid commodity slump

Gold mines are bleeding cash, but wave of closures unlikely


2 απαντήσεις στο “Είναι επίσημο! Σε μακροχρόνια πτωτική αγορά ο χρυσός! (Και ο χαλκός)”

  1. περα απο αυτην την ευνοικη εξελιξη και αλλες ενδεχομενως αρνητικες η θετικες,η ελντοραντο δεν θα φυγει μονη της.το μονο που πρεπει να κανουμε ειναι να συνεχισουμε να πιεζουμε.πιεζουμε εννοω ανεβαινουμε στο βουνο.πρεπει να αντεξουμε.η κατασταση πανω ειναι τραγικη ολα τα εργοταξια δουλευουν στο φουλ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.