Σε χαμηλά πέντε ετών η τιμή του χρυσού


Η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού οδήγησε χθες την τιμή του χρυσού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον ετών και προκάλεσε νέα κατάρρευση της τιμής των εμπορευμάτων. Πανωλεθρία υπέστησαν χθες οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών ανά τα διάφορα χρηματιστήρια.

Η τιμή του χρυσού υποχωρούσε χθες νωρίς το βράδυ κατά 2,4% και η τιμή της διαμορφωνόταν στην αγορά της Νέας Υόρκης στα 1.105 δολάρια η ουγγιά, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον ετών. Νωρίτερα η τιμή του χρυσού υποχωρούσε μέχρι και κατά 4,2% καταγράφοντας απώλειες για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας κ. Τζάνετ Γέλεν είχε δηλώσει καταθέτοντας στο Κογκρέσο ότι θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους. Η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού περιορίζει την ελκυστικότητα του χρυσού, ο οποίος δεν αποφέρει τόκους και μερίσματα όπως τα ομόλογα και οι μετοχές.

Παράλληλα, η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού προκαλεί και την ενίσχυση του δολαρίου, επιφέροντας νέο πλήγμα στο χρυσό, καθώς οι επενδυτές βρίσκουν μεγαλύτερες αποδόσεις στο αμερικανικό νόμισμα. Σαν να μην έφταναν οι δύο προηγούμενοι παράγοντες, την Παρασκευή η κινεζική κυβέρνηση αναθεώρησε το μέγεθος των αποθεμάτων που τηρεί σε χρυσό, αναθεώρηση που κατέπληξε την αγορά, διότι έδειξε πως τα κινεζικά αποθέματα ήταν μικρότερα απ’ όσο πιστευόταν. Η ενίσχυση του δολαρίου οδήγησε σε νέα πτώση τον δείκτη εμπορευμάτων του πρακτορείου Bloomberg κατά 1,4% με τον δείκτη να υποχωρεί στις 96.191 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Από την Καθημερινή


Μία απάντηση στο “Σε χαμηλά πέντε ετών η τιμή του χρυσού”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.