Εξηγήσεις για τη στάση της Ευρώπης στην υπόθεση της Eldorado Gold ζητάνε τρεις ευρωβουλευτές


Από το The Press Project

Οι Bas Eickhout, Eva Joly και Fabio de Masi, ευρωβουλευτές, ζήτησαν με επιστολή τους χθες εξηγήσεις μετά την έντονη απροθυμία που έχει επιδείξει η ευρωπαϊκή εξεταστική επιτροπή για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής σε σχέση με την υπόθεση της Eldorado Gold, υπόθεση που ανάδειξε η έκθεση της SOMO και δημοσίευσε το ThePressProject. Η επιστολή απευθύνεται στους Ζαν κλοντ Γιουνκέρ και Πιέρ Μοσκοβισί.

eldorado1437083308

Αξιότιμε Πρόεδρε,  αξιότιμε Επίτροπε,

Σύμφωνα με την έκθεση «Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός » που δημοσίευσε η SOMO (Κέντρο Έρευνας των Πολυεθνικών Εταιρειών),  η Ελλάδα έχασε φόρους ύψους 1,7 εκ. ευρώ από πληρωμές τόκων το 2012 και το 2013, εξαιτίας των φορολογικών συμφωνιών μεταξύ της Ολλανδίας και της καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας Eldorado Gold.

Η έκθεση αυτή προκάλεσε τρεις γραπτές ερωτήσεις στην Κομισιόν από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ((P-005648-15, E-005544-15 και E-005210-15).  Θεωρούμε τις απαντήσεις που έδωσε η Κομισιόν ανεπαρκείς. Θεωρούμε ότι η ασάφεια και η μη αναφορά σε κάποιες συγκεκριμένα στοιχεία των ερωτήσεων, στις απαντήσεις δεν συνάδουν με το πνεύμα του άρθρου  230 TFEU.

Στις απαντήσεις της η Κομισιόν αναφέρεται στο σχέδιο δράσης για πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική φορολόγηση των εταιρειών στην ΕΕ. Αν και το σχέδιο δράσης δίνει κάποιες γενικές απαντήσεις σε ότι αφορά την πρόθεση της Κομισιόν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα φοροδιαφυγής των εταιρειών , οι περισσότερες από τις πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την περίπτωση της Eldorado δεν απαντήθηκαν.

Επομένως ζητάμε από την Κομισιόν να δώσει στο Κοινοβούλιο συγκεκριμένη απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις σε συνδυασμό με εκείνες που τεθησαν από το Κοινοβούλιο

  • Ποιο είναι το πόρισμα της Κομισιόν για την έρευνα  σχετικά με την φοροδιαφυγή της Eldorado Gold στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας εικονικές επιχειρήσεις  στην Ολλανδία, τη στιγμή που ο ολλανδός υπουργός οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup , Jeroen Dijsselbloem, απαιτεί διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.
  • Θεωρει η Κομισιόν ότι αυτό το σύστημα διευκολύνει την φοροδιαφυγή και  αυτή η πρακτική, και επομένως και το Ολλανδικό νομικό πλαίσιο που το επιτρέπει, παρεμποδίζει τις προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής και της αποφυγής φορολόγησης;
  • Θεωρεί η Κομισιόν ότι οι διακανονισμοί φόρων των ολλανδικών φορολογικών αρχών με την Eldorado είναι προβληματικές, κυρίως όταν απαιτείται από την Ελλάδα να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα;
  • Είναι η επιτροπή πρόθυμη να διερευνήσει εάν οι αποφάσεις των ολλανδικών φορολογικών αρχών σε ότι αφορά το εισόδημα από εταιρικούς φόρους που όφειλε να πληρώσει η Eldorado συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της ΕΕ για την βοήθεια σε κράτη μελή; Εάν όχι, γιατί;

Ειλικρινώς
Bas Eickhout MEP
Eva Joly MEP
Fabio de Masi MEP


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.