Βραβείο σε ΕΛ.ΠΕ, Ελ. Χρυσό και Coca-Cola …για την κοινωνική τους υπευθυνότητα!


της Γεωργίας Ανάγνου stokokkino.gr

– Θανατηφόρα «εργατικά ατυχήματα», αμφισβητούμενα «επενδυτικά σχέδια», απολύσεις. Τί άλλο να κάνει μια εταιρεία, για να αξίζει ένα βραβείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης;  Δυστυχώς, με τόσες ζωές να έχουν πληγεί, ούτε ως αστείο δεν ακούγεται καλό…

etairiki-eythini1434561109

Η τελετή έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Εκεί, παρουσία πάνω από 150 εκπροσώπων της ελληνικής και διεθνούς επιχειρηματικότητας, των θεσμικών οργάνων και των media -όπως ενημερώνει το σχετικό δελτίο τύπου- το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης βράβευσε τις εταιρείες που διακρίθηκαν το 2014 για τις επιδόσεις τους στην εφαρμογή υπεύθυνων εταιρικών πρακτικών.

Μεταξύ των 17 εταιρειών που τα κατάφεραν, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Coca-Cola και η Ελληνικός Χρυσός… Όχι ότι δεν θα είχε να πει κάτι κανείς και για τις υπόλοιπες, αλλά εν προκειμένω το παράδοξο είναι εξόφθαλμο.

Με το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή των 4 εργατών να είναι ακόμα πολύ πρόσφατο και τις επακόλουθες καταγγελίες για ελλιπή μέτρα ασφάλειας στο βωμό της ελαχιστοποίησης του κόστους, πώς να καταπιείς την παρακάτω ανακοίνωση από τα Ελληνικά Πετρέλαια;

«Μέσω του CR Index, του πρώτου εθνικού δείκτη Εταιρικής Ευθύνης, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες-αξιολογητές επιθεώρησαν με βάση τα διεθνή πρότυπα και κριτήρια τις επιδόσεις του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης και την επίδρασή τους στην Κοινωνία, το Περιβάλλον, την Αγορά και τους Εργαζόμενους και τον κατέταξαν στην υψηλότερη βαθμίδα!
Η βράβευση αυτή αποτελεί μια ακόμη σημαντική αναγνώριση για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, καταδεικνύοντας τις συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση σε θέματα κοινωνικής προσφοράς και βιώσιμης ανάπτυξης».

Με την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής να έχει βιώσει άγρια καταστολή και διχασμό τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να επιβληθεί το αμφισβητούμενο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός, πώς να χωνέψεις τη Bronze διάκρισή της, «για το κοινωφελές της έργο», όπως τονίζει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της;

«Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2.000 εργαζόμενους, σε όλους τους κατοίκους των Μαδεμοχωρίων, στα Μεταλλευτικά χωριά και σε όλους τους Έλληνες μηχανικούς που έχουν δραστηριοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια σε αυτό το έργο», δήλωσε κατά την παραλαβή του βραβείου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, κ. Θεοδωρακόπουλος, ενώ ο κ. Γεωργαντζής, Υπεύθυνος Τμήματος Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας, δήλωσε ότι το βραβείο αποτελεί ένα κίνητρο «για να βάλουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα».

Και με τους απολυμένους της Coca-Cola να οδηγούνται στα δικαστήρια από την πολυεθνική, η οποία τους ζητάει με αγωγή 1 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση, επειδή με τον αγώνα τους διεκδικούν να γυρίσουν στη δουλειά τους, πώς να δεχτείς ότι η εταιρεία έλαβε ειδική μνεία για τις επιδόσεις της στο Εργασιακό Περιβάλλον; Παραδόξως μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει ακόμα πανηγυρίσει για το βραβείο στην ιστοσελίδα της.

«Μπορώ ως ένα βαθμό να δω το οξύμωρο που εντοπίζετε» δηλώνει στο www.stokokkino.gr η κα Αναγνωστοπούλου, συντονίστρια στο Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, το οποίο απένειμε τα βραβεία. «Όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι για την αξιολόγηση των εταιρειών ακολουθείται μια πολύ αυστηρή διαδικασία, με βάση τις διεθνείς οδηγίες και τα πρότυπα, και στη βάση ενός ερωτηματολογίου με μετρήσιμες τεχνικές παραμέτρους».

Όπως εξηγεί η κα Αναγνωστοπούλου για τη διαδικασία αξιολόγησης, οι εταιρείες καλούνται να προσκομίσουν στοιχεία στη βάση ενός ερωτηματολογίου το οποίο έχει διαμορφωθεί από το Business in the Community (BITC) στο Λονδίνο. Στη συνέχεια ανεξάρτητοι αξιολογητές του Ινστιτούτου εξακριβώνουν την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν προσκομιστεί και βαθμολογούν τις εταιρείες, κατατάσσοντάς τες στις διάφορες βαθμίδες.

Το Ινστιτούτο μάλιστα έχει εισαγάγει ως εργαλείο το CR Index (Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης), το οποίο αναπτύχθηκε από το Business in the Community το 2002, σε συνεργασία με αναλυτές του City of London και εκπροσώπους επιχειρήσεων, μέσω μίας σειράς διαβουλεύσεων και εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν περισσότερες από 80 εταιρείες, καθώς και άλλα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη. Ο Δείκτης Εταιρικής ευθύνης θεωρείται ως το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης των εταιρειών ως προς τις επιδόσεις τους σε θέματα ΕΚΕ, με βάση διεθνή κριτήρια.

Στην Ελλάδα το CR Index αντιπροσωπεύεται αποκλειστικά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία, σε συνεργασία με το BITC.

«Δεν θίγεται η αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού όταν προκύπτουν τόσο εξόφθαλμα ζητήματα;» ρωτώ την κα Αναγνωστοπούλου. «Του θεσμού όχι, γιατί ακολουθούμε τα εγκυρότερα διεθνή πρότυπα. Ίσως των εταιρειών», μου απαντάει.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς παίρνουν αυτά τα βραβεία», λέει στο www.stokokkino.gr ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων της Coca-Cola.
«Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι η εταιρεία έχει κλείσει τα 9 από τα 11 παραγωγικά εργοστάσια που είχε στην Ελλάδα, πάνω από 1500 άτομα έχουν οδηγηθεί σε «εθελούσια έξοδο» σταδιακά τα τελευταία χρόνια και ότι όσοι έχουν απομείνει πχ στη Θεσσαλονίκη πιέστηκαν να βγουν από το σωματείο και εργάζονται σε συνθήκες μεσαίωνα. Όλα τα άλλα είναι για να εξασφαλίζουν οι εταιρείες τη διαφήμισή τους», μου λέει.

«Έχω την εντύπωση ότι αυτά τα βραβεία είναι Γιάννης κερνάει-Γιάννης πίνει. Μόνοι τους συνεδριάζουν, μόνοι τους βραβεύονται», σχολιάζει στο www.stokokkino.gr και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς. «Αυτό που έκανε η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καμία σχέση με την εταιρική ευθύνη, παρά μόνο στην προσπάθειά της να εξαγοράσει την τοπική κοινωνία έκανε κάποιες δράσεις και δωρεές προς συλλόγους και προς την προηγούμενη δημοτική Αρχή».

«Εμείς έχουμε καταγγείλει αυτή την πρακτική ως εξαγορά συνειδήσεων και έχουμε διακόψει κάθε δοσοληψία με την εταιρεία. Η Ελληνικός Χρυσός καλά θα έκανε να ασκήσει την εταιρική της ευθύνη λειτουργώντας στο πλαίσιο της νομιμότητας και για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να μην εκτίθεται από τις εκθέσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που έχουν έρθει στη δημοσιότητα», καταλήγει ο κ. Ζουμπάς.

«Θέλω κατ’ αρχήν να επισημάνω ότι τα βραβεία αφορούσαν στις επιδόσεις των εταιρειών το 2014», τονίζει στο www.stokokkino.gr η κα Αλωνιστιώτη, η οποία είναι από τις αξιολογήτριες του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης. «Για την επόμενη περίοδο θα προσμετρηθεί παραδείγματος χάριν ότι η νυν Δημοτική Αρχή στο δήμο Αριστοτέλη έχει διακόψει κάθε οικονομική σχέση με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Ο προηγούμενος Δήμαρχος όμως είχε λάβει 3-3,5 εκατ. ευρώ», αναφέρει.

«Το ίδιο, με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πέρυσι, δεν είχαν κανένα εργατικό ατύχημα και είχαν προσκομίσει αξιόπιστα στοιχεία για τα συστήματα ασφαλείας που ακολουθούν. Αυτά είναι δεδομένα και πιστοποιημένα. Για την επόμενη χρονιά, προφανώς θα λάβουν πολύ χαμηλότερη βαθμολογία στον τομέα της Υγιεινής και της Ασφάλειας των Εργαζομένων», καταλήγει η κα Αλωνιστιώτη.

Αναρωτιέμαι πόσο μπορεί να ρίξει του χρόνου τις επιδόσεις των Ελληνικών Πετρελαίων, ο θάνατος των 4 εργατών. Στην κατηγορία Platinum δεν θα είναι σίγουρα. Μια Bronze κατηγορία όμως, όπως η Ελληνικός Χρυσός με το ISO 14001 για το περιβάλλον, δε θα την πιάσουν άραγε; Για να δούμε, πώς θα παραμετροποιηθεί η ανθρώπινη ζωή…


Μία απάντηση στο “Βραβείο σε ΕΛ.ΠΕ, Ελ. Χρυσό και Coca-Cola …για την κοινωνική τους υπευθυνότητα!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.