O βασιλιάς Eldorado είναι και επισήμως γυμνός


kings+new+clothes+3

Aπύθμενο θράσος. Η Eλληνικός Χρυσός αρνήθηκε (!) να επανυποβάλει στο ΥΠΑΠΕΝ το φάκελο τεχνικής μελέτης της μεταλλουργίας χαλκού-χρυσού flash smelting, συμπληρωμένο και διορθωμένο κατά τις υποδείξεις της αρμόδιας υπηρεσίας.

Ο φάκελος επεστράφη στην εταιρεία στις 29.4.2015 διότι δεν πληρούσε τους όρους των Εγκρίσεων Τεχνικών Μελετών Σκουριών και Ολυμπιάδας της 10.2.2012 και ειδικά τον βασικότερο όρο που ήταν η εκτέλεση προγράμματος δοκιμών του flash smelting σε μονάδα ημιβιομηχανικής κλίμακας επι τόπου του έργου. Η προθεσμία που έδωσε το ΥΠΑΠΕΝ στην εταιρεία για να τεκμηριώσει τη μέθοδο της επιλογής της έληξε την Παρασκευή, 12 Ιουνίου, και παρήλθε άπρακτη. Η εταιρεία δεν είχε τίποτα να καταθέσει  και απάντησε με ένα έγγραφο που έλεγε ότι “δεν κρίνουμε σκόπιμο να απαντήσουμε” και ότι “κακώς επεστράφησαν οι μελέτες”. Θράσος.

Μέχρι και τις 8 Μαΐου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος συνέχισε να ισχυρίζεται ότι οι τάχα οι δοκιμές έχουν γίνει αλλά… όχι εδώ, στη Φινλανδία. Και μετά η εταιρεία άλλαξε στρατηγική, καταθέτοντας  στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της παράλειψης του ΥΠΑΠΕΝ να εγκρίνει τη μελέτη (!) εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο Κώδικας Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ).

Ούτε λίγο ούτε πολύ, με πρόφαση την καθυστέρηση του Υπουργείου, η εταιρεία επιδιώκει να εγκριθεί η μελέτη με νομικά τερτίπια, παρακάμπτοντας την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΠΕΝ. Και αυτό γιατί αυτό  που περιγράφει η μελέτη είναι μια επιστημονική απάτη και η αρμόδια υπηρεσία δεν μπορεί παρά να την απορρίψει. Ακόμα και για το ΣτΕ που δεν έχει βγάλει ποτέ απόφαση αρνητική για την Ελληνικός Χρυσός, θα είναι δύσκολο να κάνει δεκτή τη συγκεκριμένη αίτηση. Ένα σύνθετο και επιστημονικά αμφιλεγόμενο τεχνικό έργο δεν μπορεί να εγκριθεί με δικαστική απόφαση. To ΣτΕ εξαπατήθηκε ήδη μία φορά από την εταιρεία σχετικά με τη μέθοδο flash smelting και οδηγήθηκε να την ονομάσει “βέλτιστη διαθέσιμη τεχνική” και state of the art… Θα υποπέσουν οι ανώτατοι δικαστές στο ίδιο σφάλμα για δεύτερη φορά; Ειδικά τώρα που έχει γίνει τόσος θόρυβος γύρω από τη μέθοδο που τελικά δεν είναι flash smelting αλλά flash gordon, επιστημονική φαντασία δηλαδή;

Είδατε λοιπόν πώς ξεδιαλύνονται όλα, έτσι απλά; Από το 2006 η εταιρεία παίζει κρυφτούλι με τις κρατικές υπηρεσίες, βεβαιώνοντας ότι έχουν γίνει όλες οι δοκιμές που τεκμηριώνουν την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου στα συμπυκνώματα της Χαλκιδικής, χωρίς ποτέ να τις καταθέτει. Και τώρα που ήρθε η ώρα να παρουσιάσει όλα της τα στοιχεία ώστε να εγκριθεί η τεχνική μελέτη και να κλείσουν τα στόματα των κακών που την κατηγορούν για απάτη, αποδεικνύεται ότι όλα είναι μια φούσκα. Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Δεν υπάρχουν ούτε δοκιμές στη Φινλανδία ούτε τίποτα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συσταθεί επιτροπή στο ΥΠΑΠΕΝ για να αξιολογήσει αυτή τη “μη απάντηση” αφού δεν θα έχει τι  να αξιολογήσει. Τώρα πια, αφού τηρήθηκε και ο τύπος της προηγούμενης ακρόασης εντός της ταχθείσας προθεσμίας και η εταιρεία δεν μπορεί να επικαλεστεί καμία παράβαση της διαδικασίας,  ο Υπουργός έχει την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ:

  1. Να προβεί στην άμεση απόρριψη της μελέτης.
  2. Να ακυρώσει άμεσα την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που παραβιάζεται στο σημαντικότερο κομμάτι της, αυτό της μεταλλουργίας.
  3. Να σταματήσει άμεσα κάθε εργασία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα που δεν έχουν πλέον καμία νομιμοποίηση, αφού η ΑΕΠΟ δεν στηρίζεται πουθενά.

Ο Υπουργός έχει επίσης το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να προβεί σε καταγγελία και λύση της σύμβασης με την Εldorado (Ελληνικός Χρυσός) κατά το άρθρο 4, επειδή η εταιρεία έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία υποχρεούται να επιστρέψει στο Δημόσιο το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Είναι σαφές ότι αν το Υπουργείο κινηθεί έτσι, το Δημόσιο όχι μόνο δεν απειλείται με καταβολή αποζημιώσεων στην εταιρεία-απατεώνα αλλά αντίθετα ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ το ίδιο να απαιτήσει εύλογη αποζημίωση για την καταστροφή του περιβάλλοντος και για όσα παρανόμως έχει κάνει τόσα χρόνια η εταιρεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα. Αυτό, ως απάντηση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη που επισείει την απειλή των αποζημιώσεων προς την Καναδική πολυεθνική σαν άλλοθι για τη συνέχιση της καταστροφής.

Ακύρωση της σύμβασης με υπαιτιότητα της εταιρείας, χωρίς να υποστεί ζημία το Δημόσιο και επίσης χωρίς να υποστεί ζημία η υπόληψη της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Το ΥΠΑΠΕΝ θα πρέπει να κάνει σαφές σε όλο τον κόσμο ότι δεν διώχνει μια σωστή και νόμιμη ξένη επένδυση, διώχνει μια εταιρεία που έχει εξαπατήσει το κράτος και έχει ρημάξει τον τόπο (και δεν πληρώνει και φόρους). Είναι δηλαδή η αυτονόητη ενέργεια για την προστασία του τόπου και του δημοσίου συμφέροντος.

Η εταιρεία βεβαίως ήδη καταστρώνει εναλλακτικά σχέδια, ευελπιστώντας “να τα βρει” με το ΥΠΑΠΕΝ… Τα σχέδια αυτά θα τα συζητήσουμε σε επόμενες αναρτήσεις …για να’χουμε το νου μας.


9 απαντήσεις στο “O βασιλιάς Eldorado είναι και επισήμως γυμνός”

  1. Η αρχική ανεμελιά που ξεκινούσε από τη βεβαιότητα οτι η χώρα είναι μπανανία ακολουθείται τώρα, που κάπως δυσκολεύουν τα πράγματα, από μια ψευτοανεμελιά και μια επιχειρηματική υπεροψία που αγγίζει τα όρια του επιχειρηματικού τσαμπουκά. Και τα δύο συνοδεύονται όμως από ένα ένοχο μυστικό -που δεν είναι πια μυστικό.
    Η ανάγκη επενδύσεων δεν συνεπάγεται και τα στραβά μάτια στην κάθε επιχειρηματική ασυδοσία -ιδίως αν αυτή συμβαίνει να είναι είναι πολύ χοντρή για κατάποση.
    Όταν αποκαλυφθεί ένα ψέμα χρειάζονται μετά χίλια για να το καλύψουν, κατά κανόνα χωρίς επιτυχία. Μπαίνουμε τώρα στο στάδιο των χίλιων επακόλουθων ψεμάτων. Και ο κανόνας μάλλον θα επιβεβαιωθεί.

  2. κύριε Στ. Πιτσιορλα (Χαλκιδικιώτη) επιτέλους καμιά επένδυση εκτός της Ελδοραντο θα παίξει ….δυο τετράστερα ξενοδοχεία =….Σκουριές …είναι δύσκολο ???

  3. κύριε Γ. Τσιρονη εμεις στο κίνημα σας γνωρίζουμε χρόνια .Τώρα …σας έμαθαν και οι κάτοικοι Χαλκιδικής κλπ .Παρακαλώ σοβαρεύτητε

  4. Δικαίωμα μπορεί να έχει να τα κάνει όλα αυτά που λέτε. Θα τα κάνει? Χλωμό το βλέπω. Η εταιρεία σαφώς και έχει θράσος, μας το δείχνει καθημερινά. Το θέμα ειναι η κυβέρνηση τι κάνει γι’αυτό.

  5. Η πολιτική οικονομία του Οσκαρ Λαγκε (πολωνος καθηγητής)μας δίδαξε πολλά παραδείγματα αρπαγής ντοποιου πλούτου (όμοια με τα δικά μας ).Προσωπικά περιμένω μετά τον ξεφτιλισμο με το παραπάνω άρθρο από τον νέο μας δήμαρχο Ζουμπα , πολυεθνικής να …..αποκήρυξη επιτέλους με απόφαση Δημοτικού μας Συμβουλίου την περιοχή μας απο μεταλλευτική .Ζητάμε πολλά ??

  6. Λιγα μέρη έχουν την τύχη να έχουν βουνό και θάλασσα τόσο κοντά και το καλύτερο μέρος για ύπνο είναι το βουνό ,και για φαγητό και αν θες μπανάκι θα κάνεις μια καταπληκτική διαδρομή μέσα στο πράσινο και θα φτάσεις σε κάποιο κοντινό παραθαλλάσιο προορισμό ,για πιο ακραίες καταστάσεις προτείνεται η Κασσάνδρα σε περιόδους αιχμής και η Καβουρότρυπες που σε λίγο δεν θα πατάς σε άμμο αλλά σε γόπες από τσιγάρα .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.