Κυβερνητική διγλωσσία για τις Σκουριές (βίντεο)


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης δηλώνει ότι δεν γίνεται λόγος για ακύρωση της σύμβασης με την Eldorado Gold ενώ, κατά τον αρμόδιο Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, η Εldorado θα φύγει και οι Σκουριές θα σταματήσουν!

11150570_942857332421714_2291347038910873585_n

Δύο συνεντεύξεις, με χρονική διαφορά μιας μέρας, κάνουν παραπάνω από φανερή την κυβερνητική διγλωσσία για το φλέγον για τη Χαλκιδική ζήτημα των Σκουριών. Στην πρώτη, στις 9.6.2015, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κ.Μακεδονίας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Λάζαρος Τόσκας, μεταφέρει στο τηλεοπτικό κανάλι Bee Channel τα συμπεράσματα από την δυόμιση ωρών συνάντηση εκπροσώπων του κινήματος της Χαλκιδικής με τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη:

“Ειναι δεδομένη η απόφαση του Υπουργείου ότι η εταιρεία θα φύγει και οι Σκουριές θα σταματήσουν, ήταν ξεκάθαρος ο κ. Λαφαζάνης. Θα σταματήσουν διότι η εταιρεία δεν τηρεί τους όρους που προβλέπονται στη σύμβαση μεταβίβασης αλλά και στην Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και θα’ναι ευθύνη της εταιρείας το ότι θα φύγει. Ο έλεγχος νομιμότητας είναι στο τελικό στάδιο. Η εταιρεία θα κυρηχθεί έκπτωτη, θα εκπέσει της σύμβασης με δική της ευθύνη. Όμως συζητήσαμε και το θέμα της συνέχισης των παραδοσιακών μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της αποκατάστασης όλων των προβλημάτων της περιοχής και παράλληλα θα υπάρξει και συγκεκριμένο πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ΒΑ Χαλκιδικής.”

Ο κ. Τόσκας έδωσε επίσης την είδηση ότι στην ευρεία σύσκεψη οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ (πολιτική γραμματεία, κοινοβουλευτική ομάδα, κοινοβουλευτικές επιτροπές, Ν.Ε. Χαλκιδικής κλπ) που έγινε την ίδια μέρα, 9/6, στην Αθήνα:

“επαναβεβαιώθηκε η θέση του κόμματος και της κυβέρνησης ότι θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο των Σκουριών”.

Την αμέσως επόμενη μέρα, με συνέντευξή του στο The Press Project, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα:

“Έχουμε σταματήσει την επέκταση των έργων, αξιοποιώντας όλες τις νόμιμες μεθόδους. Το να ανατρέψουμε τη συμβαση έχει και ποινικές ρήτρες, αλλά το να σταματήσουμε την επέκταση των έργων και να αναγκάσουμε την πλευρά της Eldorado να έρθει σε έναν διάλογο και μια συζήτηση και να μην προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις, αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα το κάνουμε”.

Αν πρόκειται για χαώδη διαφορά απόψεων μεταξύ μεταξύ αρμόδιου Υπουργού και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και όχι για σκόπιμη διγλωσσία (που δεν θέλουμε να το πιστέψουμε), τότε ποιος από τους δύο εκφράζει τη θέση της κυβέρνησης; Ο κ. Λαφαζάνης είναι βασικό στέλεχος της κυβέρνησης. Ο κ. Φίλης εκπροσωπεί την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη σύσκεψη της 9/6 επιβεβαίωσε τη θέση του κ. Λαφαζάνη ότι η Eldorado έχει τελειώσει.

H θέση που εκφράζει ο κ. Φίλης είναι η, κατά το κοινώς λεγόμενον, “κωλοτούμπα”: στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις προεκλογικές θέσεις. Οι ποινικές ρήτρες που υποτίθεται ότι θα αναγκαστεί να πληρώσει το Δημόσιο αν ακυρώσει τη σύμβαση με την Εldorado, χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για τη συνέχιση της καταστροφής. Βεβαίως, οποιοσδήποτε ανατρέξει στο άρθρο 52 του νόμου 3220/2004 “Κύρωση συμβασης μεταβίβασης και λοιπές διατάξεις” θα διαπιστώσει ότι ποινικές ρήτρες δεν υπάρχουν… Η ακύρωση της σύμβασης είναι απολύτως εφικτή χωρίς να υποστεί ζημία το Δημόσιο, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε σε επόμενη ανάρτηση.

Από την άλλη, ο κ. Φίλης είναι φανερό ότι είναι άσχετος με το θέμα των Σκουριών: Όπως όλοι γνωρίζουμε, καμία εργασία στις Σκουριές δεν έχει σταματήσει. Δεν υπάρχουν “μονομερείς κινήσεις” από την πλευρά της Eldorado που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει. Και αν ένα πράγμα έχει κάνει απόλυτα σαφές το ΥΠΑΠΕΝ, αυτό είναι ότι δεν επιθυμεί διάλογο με την Καναδική πολυεθνική.

Σε κάθε περίπτωση, από σήμερα η μπάλα είναι στην πλευρά του ΥΠΑΠΕΝ. Σήμερα, 12 Ιουνίου, λήγει η προθεσμία των 45 ημερών που είχε δώσει το Υπουργείο στην Ελληνικός Χρυσός για να υποβάλει εκ νέου το φάκελο μελέτης της μεταλλουργίας flash smelting. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι το περίφημο flash smelting είναι μια state of the art απάτη, σχεδιασμένη για να λάβει η εταιρεία την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων αποφεύγοντας τη βασικότερη υποχρέωσή της εκ της σύμβασης, την κατασκευή μεταλλουργίας ΧΡΥΣΟΥ (και όχι ΧΑΛΚΟΥ, αλλά και αυτό είναι θέμα επόμενης ανάρτησης). Το Υπουργείο έχει στη διάθεσή του 30 μέρες από σήμερα για να διαπιστώσει και τυπικά αυτό που ήδη διαλαλεί και να προβεί στην απόρριψη της μελέτης.

Και μετά θα δούμε αν μπορεί να ακυρωθεί η σύμβαση, κ. Φίλη.

times-up


3 απαντήσεις στο “Κυβερνητική διγλωσσία για τις Σκουριές (βίντεο)”

  1. “επαναβεβαιώθηκε η θέση του κόμματος και της κυβέρνησης ότι θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο των Σκουριών”

    Οποιος θέλει το πιστεύει.Η πείρα, οδηγός

    Πάντως,αν συνεχίζατε τις κινητοποιήσεις σας μάλλον θα κάνατε καλά

    Καλού κακού

  2. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΣΤΕ Τ Ο Τ Ε ΕΙΧΕ ΕΚΔΟΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΜΠΟΚΟ ΣΤΗΝ ΤΙΒΕΞ ΕΛΛΑΣ , (ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ Η ΒΟΛΕΥΤΙΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ ΜΑΣ ) ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ 5 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΟΚ ??

    ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΦΙΛΗΣ ΔΝΕ ΛΕΕΙ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΤΙ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.