H αρνητική γνωμοδότηση του Δασαρχείου Αρναίας για το έργο των Σκουριών


69388_368355063253303_2013770579_n Το έγγραφο που παρουσιάζουμε είναι η αρνητική γνωμοδότηση του αρμόδιου Δασαρχείου Αρναίας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ελληνικός Χρυσός για τη Χαλκιδική, με ημερομηνία 18.1.2011. Τη γνωμοδότηση αυτή επικαλείται η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του ΥΠΑΠΕΝ στο έγγραφο της προς τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Τσιρώνη, με το οποίο προτείνεται να γινει τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) «ώστε να συνταχθεί ειδική μελέτη επιπτώσεων των αποψιλωτικών υλοτομιών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες υδάτων και λαμβάνοντας υπόψη το Διαχειριστικό Σχέδιο Υδάτων της Κ. Μακεδονίας». Το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης κατατέθηκε και ενώπιον του ΣτΕ στις 3.6.2015.

Dasarxeio gia MPE-1Dasarxeio gia MPE-2

Το Δασαρχείο Αρναίας στις 18-01-2011 ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα «προξενήσουν στο δασικό οικοσύστημα (χλωρίδα, πανίδα, μικροκλίμα, ατμόσφαιρα, υπόγεια και επιφανειακά νερά) της συγκεκριμένης θέσης αλλά και της ευρύτερης περιοχής καταστροφές ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες». Mε την άποψη αυτή είχε συμφωνήσει η Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης της οποίας η γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ ήταν επίσης αρνητική.

Το 2011 όλες οι αρνητικές για την “επένδυση” απόψεις φορέων και κρατικών υπηρεσιών πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και την τότε κυβέρνηση, που με Υπουργό Περιβάλλοντος τον Γ. Παπακωνσταντίνου ήθελε έγκριση της “επένδυσης” πάση θυσία. Το περιεχόμενο της ΜΠΕ δεν ελέγχθηκε ποτέ επί της ουσίας, με πλέον τρανταχτό παράδειγμα την έγκριση της …state of the art απάτης του flash smelting, μιας μεταλλουργικής μεθόδου που δεν έχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί όπως εγκρίθηκε.

Τώρα που άλλαξε η πολιτική κατάσταση, όλες αυτές οι γνωμοδοτήσεις έρχονται μία-μία στο φως και αποδεικνύουν πόσο διάτρητη είναι όχι μόνο η ΜΠΕ της εταιρείας αλλά και η περίφημη ΑΕΠΟ. H ιερή αγελάδα της “επένδυσης” που παρά τις προφανείς της ανεπάρκειες κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει τολμήσει να αγγίξει. Έχει σημασία ότι σήμερα δεν είναι μόνο το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη που επικαλείται αυτές τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, είναι οι ίδιες οι κρατικές υπηρεσίες που βέβαια δεν μπορεί κανείς να τους χρεώσει ότι είναι “antigold”.

Το πουλοβεράκι της Eλληνικός Χρυσός – η ΑΕΠΟ – έχει άρχισει να ξηλώνεται…


3 απαντήσεις στο “H αρνητική γνωμοδότηση του Δασαρχείου Αρναίας για το έργο των Σκουριών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.