H “Tρόικα του 9,84” και η χρυσόσκονη


Από σημερινό άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών πληροφορηθήκαμε τη “χορηγία” της Ελληνικός Χρυσός στην εκπομπή “Η Τρόικα του 9,84” του  ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου Αθηναίων. Η χορηγία ανέρχεται στο ποσό των 4.000 ευρώ το μήνα για τους επόμενους 10 μήνες (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2015), ποσοστό 30% των οποίων ήτοι 1.200 ευρώ το μήνα θα εισπράττει ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ζαχαρός.

Ιδού και το απόσπασμα από την απόφαση του Δ.Σ. του σταθμού που είναι αναρτημένο στη Διαύγεια:

ΧΟΡΗΓΙΑ ΕΧ 2015

Η “συνεργασία” της Ελληνικός Χρυσός με την εκπομπή “Η Τρόικα του 9,84” ξεκίνησε το 2014, με χορηγούμενο δημοσιογράφο τότε, το δεύτερο μέλος της “Τρόικας”, κ. Νεκτάριο Νώτη. Η χορηγία ήταν για 2.500 ευρώ το μήνα για έξι μήνες, με το δημοσιογράφο να λαμβάνει ποσοστό 50% ήτοι 1.250 ευρώ το μήνα.

ΧΟΡΗΓΙΑ ΕΧ 984

Υποθέτουμε οτι ο τρίτος της “Τρόικας” θα λάβει τη “χρυσή χορηγία” το 2016, αν η εταιρεία είναι ακόμα εδώ για να δίνει χορηγίες.

Σύμφωνα με το άρθρο της Ντίνας Δασκαλοπούλου, “οι δημοσιογράφοι όταν μεσολαβούν για την προσέλκυση διαφήμισης δικαιούνται ένα μικρό ποσοστό”. Τίποτα το σπουδαίο, ένα πενιχρό 50%… Αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε φέτος στο 30%, το συνολικό ποσό της χορηγίας στη συγκεκριμένη εκπομπή αυξήθηκε από τα 2.500 στα 4.000 ευρώ. Αλάθητος δείκτης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελληνικός Χρυσός.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελληνικός Χρυσός έχει κυριολεκτικά “μπουκώσει” με χορηγίες και πληρωμένες διαφημίσεις ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς, τηλεοπτικούς παραγωγούς, ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες. Τα ερτζιανά  κατακλύστηκαν από τα διαφημιστικά σποτάκια της εταιρείας όπου χαρωποί εργαζόμενοι υμνούν την εταιρεία-σωτήρα και τη σπουδαία επένδυσή της στη Χαλκιδική. Ο πρόεδρος του 9,84 o oποίος δεν είναι ιδιωτικός αλλά τον πληρώνουν όλοι οι Αθηναίοι, δηλώνει ότι “πρόκειται για μια διαφήμιση όπως όλες οι άλλες, που δεν θα μεταδίδεται σε κάποιο ραδιοφωνικό σποτ αλλά θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του σταθμού για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση”. Η διαφήμιση είναι διαφήμιση ότι μορφή κι αν έχει και έχει τον ίδιο στόχο: το μυαλό των θεατών, ακροατών, αναγνωστών και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Επίσης, να μας επιτρέψει ο κ. πρόεδρος, αλλά αυτή η διαφήμιση ΔΕΝ είναι σαν όλες τις άλλες.

Η Ελληνικός Χρυσός δεν είναι μια εταιρεία που διαφημίζει το προϊόν της για να πουλήσει, γιατί τα προϊόντα της φεύγουν κατευθείαν στο εξωτερικό και η αγοραπωλησία τους γίνεται μέσω των διεθνών χρηματιστηρίων. Δεν είναι μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών που επιθυμεί να γίνει γνωστή για να διευρύνει το πελατολόγιό της. Δεν είναι καν μια εταιρεία που κάνει δωρεές για λόγους φορολογικούς.

Η Ελληνικός Χρυσός έχει τεράστιο πρόβλημα αρνητικής δημοσιότητας και χρειάζεται πάση θυσία να βελτιώσει την ταλαιπωρημένη εικόνα της. Γιατί η αλήθεια για τις πραγματικές διαστάσεις και τις πραγματικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της στη Χαλκιδική έχει γίνει πλέον γνωστή και η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Η Ελληνικός Χρυσός προσδοκά πολλά δις κερδών από τα σπλάχνα της Χαλκιδικής και διαθέτει μπόλικο χρήμα να ξοδέψει για να “ταΐσει” δημοσιογράφους και ΜΜΕ, για να πασπαλίσουν λίγη χρυσόσκονη πάνω από τις Σκουριές και να θαμπώσουν την εικόνα του ξυρισμένου δάσους, των κόκκινων νερών και των ΜΑΤ.

Το όφελος για την εταιρεία από μια χορηγία μπορεί να είναι από ένα διαφημιστικό μπάνερ και επιλεκτική σιωπή για το θέμα των Σκουριών από το συγκεκριμένο δημοσιογράφο ή μέσο ενημέρωσης, μέχρι ανοιχτή και απροκάλυπτη προπαγάνδα υπέρ της “επένδυσης”. Γνωστά πράγματα είναι όλα αυτά. Αν ο πρόεδρος του 9,84 να θέλει να πιστεύει ότι κανένα μέσο ενημέρωσης δεν επηρεάζεται από τις δραστηριότητες του οποιουδήποτε διαφημιζόμενου” είναι δικό του θέμα, αλλά η πραγματικότητα δείχνει άλλα που δεν μπορεί ο κ. πρόεδρος να μην τα γνωρίζει. Ένα ραδιόφωνο που πληρώνεται από τα χρήματα των φορολογουμένων θα έκανε καλά να είναι πιο προσεκτικό με έναν τόσο αμφιλεγόμενο “διαφημιζόμενο”. Λυπόμαστε, αλλά δεν πειθόμαστε για την αμεροληψία δημοσιογράφων που πληρώνονται από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Και πολύ ευγενικοί είμαστε…


2 απαντήσεις στο “H “Tρόικα του 9,84” και η χρυσόσκονη”

  1. Ένα ραδιόφωνο που πληρώνεται από τα χρήματα των φορολογουμένων θα έκανε καλά να είναι πιο προσεκτικό με έναν τόσο αμφιλεγόμενο «διαφημιζόμενο»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.